HomeHL-9Νίκος Παπαθανάσης: Εισέρρευσαν κοινοτικοί πόροι 14,7 δισ.

Νίκος Παπαθανάσης: Εισέρρευσαν κοινοτικοί πόροι 14,7 δισ.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει δύο αιτήματα πληρωμών ύψους 7,2 δισ. ευρώ για τη φετινή χρονιά. Εκκληση για έγκαιρη υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ. Πόσο θα κοστίσουν οι καταστροφές στη Θεσσαλία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνολικά 14,7 δισ. ευρώ έχουν εισρεύσει έως σήμερα στην Ελλάδα από το σύνολο των 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ εντός του 2024 προγραμματίζεται η υποβολή δύο ακόμα αιτημάτων πληρωμών συνολικού ύψους 7,2 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση, πάνω από το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί από τα κοινοτικά κονδύλια, ενώ πέρυσι το 50% της αύξησης του ΑΕΠ προήλθε από επενδύσεις.

Ο κος Παπαθανάσης κάλεσε τις επιχειρήσεις να υποβάλουν έγκαιρα τις αιτήσεις τους για τις δράσεις του ΕΣΠΑ για ενίσχυση μικρομεσαίων και τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς όπως είπε δεν θα δοθεί παράταση πέραν της προθεσμίας της 28ης Φεβρουαρίου.

Η υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν και παραμένει ένας διαρκής αγώνας σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις στην απόδοση δικαιοσύνης δημιουργούν ζητήματα στην ομαλή ροή της διαδικασίας.

Οι καταστροφές στη Θεσσαλία

Στα 3,3 με 3,5 δισ. ευρώ φτάνει το κόστος της ζημιάς στη Θεσσαλία από τη θεομηνία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ν. Παπαθανάσης.

Εξήγησε ότι στα 2,3 με 2,5 δισ. ευρώ είναι το κόστος των ζημιών σε υποδομές και 1 δισ. ευρώ η κρατική αρωγή. Το ποσό αυτό θα καλυφθεί κατά 2 δισ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια και το υπόλοιπο από εθνικούς πόρους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση