HomeΚΟΣΜΟΣΌσοι δουλεύουν με τηλεργασία είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν προαγωγή

Όσοι δουλεύουν με τηλεργασία είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν προαγωγή

Τι να κάνετε για να... έχετε ελπίδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όσοι εργάζονται με τηλεργασία φαντάζουν σαφώς ευνοημένοι σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους που δουλεύουν από το γραφείο. Αποφεύγουν την κίνηση, μπορούν να δουλεύουν με φόρμες ή ακόμα και πιτζάμες και να διεκπεραιώνουν αγγαρείες, όπως το πλύσιμο των πιάτων και το μαγείρεμα, δουλεύοντας ταυτόχρονα, ωστόσο νεότερα στοιχεία παρουσιάζουν μια λιγότερο ρόδινη εικόνα.

Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν απομακρυσμένα όχι μόνο δέχονται λιγότερη καθοδήγηση από τους προϊσταμένους τους, αλλά είναι και λιγότερο πιθανό να πάρουν προαγωγή.

Τον περασμένο χρόνο οι εργαζόμενοι που είναι σε καθεστώς τηλεργασίας πήραν 31% λιγότερες προαγωγές από τους εργαζόμενους που δουλεύουν από το γραφείο ή που είναι σε υβριδικό μοντέλο εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Live Data Technologies.

Συγκεκριμένα, το 2023 το 5,6% των εργαζομένων που δουλεύουν από το γραφείο πλήρη απασχόληση ή σε υβριδική βάση, έλαβε προαγωγή έναντι του 3,9% που εργάζονταν εξ αποστάσεως.

Προκατάληψη εγγύτητας

«Υπάρχει κάποια προκατάληψη εγγύτητας εδώ. Πρόκειται για διάκριση», λέει ο Nick Bloom, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που μελετά την εξ αποστάσεως εργασία.

Περίπου το 90% των διευθυντικών στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι είναι πιο πιθανό να ανταμείψουν τους εργαζόμενους που κάνουν τον κόπο να έρθουν στο γραφείο, δίνοντας του αυξήσεις, προαγωγές και ευνοϊκές θέσεις.

Η Erin Villela ζει στη Φλόριντα και εργάζεται εξ αποστάσεως σε μια εταιρεία στελέχωσής που έχει έδρα στη Νέα Υόρκη. Μιλώντας στη Wall Street Journal λέει ότι δεν της έχουν προωθήσει αρκετά email κι ότι δυσκολεύεται να ενημερώνεται για τα νέα της εταιρείας. Η ίδια υποστηρίζει ότι όταν ήταν υποψήφια για προαγωγή ότι την προσπέρασαν, λέγοντας της ότι θέλουν όσοι έχουν θέσεις ηγεσίας να βρίσκονται στο γραφείο.

«Αισθάνομαι κάπως χαμένη. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι το να μην είμαι στο γραφείο θα είχε τέτοιο αντίκτυπο στις ευκαιρίες που έχω για να αναπτυχτώ», σχολίασε.

Μεγαλύτερος ο αντίκτυπος στις γυναίκες

Την ίδια ώρα, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εξ αποστάσεως έχουν λιγότερη καθοδήγηση. Αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες, που προσπαθούν να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους και να βελτιωθούν στη δουλεία τους.

Η Emma Harrington, επίκουρη καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, διαπίστωσε σε μία εταιρεία λογισμικών οι γυναίκες μηχανικοί που εργάζονταν από το σπίτι ήταν 22% λιγότερο πιθανό να λάβουν ανατροφοδότηση σε σύγκριση με τις συναδέλφους τους που εργάζονται από το γραφείο.

Τα ποσοστά ανατροφοδότησης ήταν σαφώς πιο μειωμένα για τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, σύμφωνα με τη Harrington.  Οι γυναίκες μηχανικοί που εργάζονταν από το γραφείο έλαβαν 40% περισσότερα σχόλια για τον κώδικά τους σε σχέση με τις γυναίκες μηχανικούς που εργάζονταν εξ αποστάσεως. Αντίθετα, οι άνδρες μηχανικοί που εργάζονταν από το γραφείο έλαβαν 18% περισσότερα σχόλια από τους άνδρες μηχανικούς που βρίσκονταν σε άλλες τοποθεσίες.

Ο κανόνας των τριών παρουσιών την εβδομάδα

Με το πέρας της πανδημίας του κορονοϊού πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου της ΜΕΤΑ και της GOOGLE ζήτησαν από τους εργαζόμενους τους να επιστρέψουν στο γραφείο, έστω σε υβριδικό μοντέλο.

Η εταιρεία Egnyte έχει ζητήσει από τους εργαζόμενους που ζουν σε απόσταση μικρότερη απόσταση μικρότερή των 80 χλμ από τις εγκαταστάσεις της να επισκέπτονται τρεις φορές την εβδομάδα τα γραφεία, ενώ χρησιμοποιεί τις ταυτότητες για να καταμετρά  παρουσίες.

«Μπορεί να μην τους αρέσει, αλλά δεν μπορώ να χτίσω μια εταιρεία παίζοντας με τον μικρότερο κοινό παρονομαστή. Αν δεν εμφανίζεσαι και δεν συνεργάζεσαι με τους  συναδέλφους σου, αυτό δείχνει έλλειψη συνδεσιμότητας και έλλειψη ιδιοκτησίας», τονίζει ο επικεφαλής της  Egnyte,  Vineet Jain.

Τα δεδομένα πάντως δείχνουν ότι η εξ αποστάσεως εργασία επηρεάζει μάλλον θετικά την απόδοση των εργαζόμενων. Ο Bloom διαπίστωσε ότι όσοι εργάζονται με τηλεργασία είναι πιο παραγωγικοί από τους συναδέλφους τους που εργάζονται από το  γραφείο, αλλά έχουν λιγότερο στενές σχέσεις με τους συναδέλφους τους και έτσι λιγότερες ευκαιρίες ανέλιξης.

Η εξ αποστάσεως εργασία φαίνεται ότι είναι καλύτερη επιλογή για όσους είναι πιο εδραιωμένοι και έχουν τις δεξιότητες και τις επαφές που θα τους βοηθήσουν να κερδίσουν προαγωγές, παρατηρεί ο Bloom

«Αρκεί το να δίνεις το παρών στο γραφείο τρεις φορές την εβδομάδα.  Δεν είσαι εκτός οπτικού πεδίου και έτσι δεν σε ξεχνούν», καταλήγει ο καθηγητής του Στάνφορντ.

Ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση