HomeHL-9Τουρκία: Εισιτήριο 25 ευρώ θα πληρώνουν οι τουρίστες για είσοδο στην Αγία Σοφία

Τουρκία: Εισιτήριο 25 ευρώ θα πληρώνουν οι τουρίστες για είσοδο στην Αγία Σοφία

Από αύριο, 15 Ιανουαρίου εφαρμόζεται το μέτρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το σύνολο του τουρκικού Τύπου αναφέρεται στην απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Ersoy ο οποίος, όπως είχε προαναγγείλει προ ολίγων μηνών, ανακοίνωσε την επιβολή εισιτηρίου εισόδου στην Αγία Σοφία, ορίζοντας το αντίτιμο στα 25 ευρώ το άτομο για τους αλλοδαπούς τουρίστες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ολοκλήρωσε το διαχωρισμό των εισόδων για εκείνους που θα εισέρχονται στο μνημείο ως προσκυνητές και εκείνους που θα το επισκέπτονται για πολιτιστικούς-τουριστικούς σκοπούς. Η είσοδος για τους αλλοδαπούς που θα εισέρχονται για τουριστικούς σκοπούς ανέρχεται στα 25 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου: «στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης και προστασίας του μνημείου που ξεκίνησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Ersoy προβλέπεται η εγκατάσταση εκδοτηρίου εισιτηρίων σε συγκεκριμένο μέρος που έχει ήδη προετοιμαστεί για τους επισκέπτες και θα τεθεί σε λειτουργία στις 15 Ιανουαρίου. Επιπλέον έχει γίνει η εγκατάσταση καμερών ασφαλείας, συστημάτων ανίχνευσης πυρκαγιάς καθώς και συστημάτων ανακοίνωσης έκτακτης ανάγκης, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας κατά μήκος της διαδρομής περιήγησης στα αξιοθέατα του».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Οι υπήκοοι της Τουρκικής Δημοκρατίας που θα επισκέπτονται για σκοπούς θρησκευτικής λατρείας το τέμενος θα συνεχίσουν να εισέρχονται δωρεάν από την προβλεπόμενη για αυτό το λόγο είσοδο».

Στα δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι oι εργασίες καθαρισμού και προστασίας των μαρμάρινων καλυμμάτων και των ξύλινων κιγκλιδωμάτων στον όροφο της στοάς του τεμένους πραγματοποιήθηκαν από συντηρητές κατόπιν της έγκρισης και επίβλεψης της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής. Με την εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης των επισκεπτών τονίζεται ότι δεν θα σχηματίζονται πλέον μεγάλες ουρές στο ιστορικό τέμενος.

Σημειώνεται δε, ότι με ένα ειδικό σύστημα ακουστικών και μέσω ενός QR code οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το μνημείο σε 23 γλώσσες σε ένα ήσυχο περιβάλλον χωρίς να ενοχλούν τους πιστούς που θα προσεύχονται σε αυτό. Τα πρακτορεία που επιθυμούν να αγοράσουν εισιτήρια πρέπει να εγγραφούν μέσω της φακέλου «Agency Login» στην ιστοσελίδα www.dexxmuseums.com.

Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Hurriyet: Απόφαση για την Αγία Σοφία για τους αλλοδαπούς τουρίστες… ανακοίνωσε ο υπουργός Ersoy: Ξεκινά στις 15 Ιανουαρίου.

Yeni Safak: Αγία Σοφία, 25 ευρώ για τους τουρίστες.

Ntv: Η νέα ρύθμιση στην Αγία Σοφία αρχίζει στις 15 Ιανουαρίου: 25 ευρώ.

En son haber: Οριστικοποίηση της τιμής εισόδου στο τέμενος της Αγίας Σοφίας: 25 ευρώ το αντίτιμο για τους αλλοδαπούς τουρίστες.

sabah: Ο υπουργός Ersoy ανακοίνωσε την ημερομηνία για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων στο τέμενος της Αγίας Σοφίας.

Gercek Gundem: Νέες ρυθμίσεις για την Αγία Σοφία!

Bir Gun: Οι τουρίστες θα πληρώσουν εισιτήριο για να εισέλθουν στην Αγία Σοφία.

ethnos.gr

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση