HomePost ItΚοινοβουλευτική παρέμβαση του Φραγκίσκου Παρασύρη για το Ειρηνοδικείο Καστελίου 

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Φραγκίσκου Παρασύρη για το Ειρηνοδικείο Καστελίου 

Για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Βουλευτής Φραγκίσκος Παρασύρης κατέθεσε ως αναφορά, στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου την επιστολή του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας για την αναγκαία συνέχιση της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Καστελίου.

Με την αναφορά του, ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τονίζει προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης  ότι «Όπως προκύπτει από την επισυναπτόμενη επιστολή αλλά και σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Κρήτης, έντονες αντιδράσεις αλλά και σωρεία παραπόνων προκαλεί η φημολογούμενη  ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που θα επιφέρει – μεταξύ άλλων – την κατάργηση των Ειρηνοδικείων. Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τον Ν.Ηρακλείου Κρήτης η  επικείμενη  συνένωση του Ειρηνοδικείου Καστελίου με αυτό του Ηρακλείου (με έδρα το Ηράκλειο) και του Ειρηνοδικείου Πύργου με αυτό των Μοιρών (με έδρα τις Μοίρες)  πρόκειται να δυσχεράνει τόσο την απρόσκοπτη λειτουργία και απονομή της Δικαιοσύνης όσο και την πρόσβαση των κατοίκων σε αυτήν.».

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης, επισημαίνει ότι η απρόσκοπτη λειτουργία και απονομή της Δικαιοσύνης αποτελεί όρο και προϋπόθεση μιας ευνομούμενης σύγχρονης Δημοκρατικής  Πολιτείας ενώ η ορθή λειτουργία της δικαιοσύνης,  συνδέεται άρρηκτα τόσο με την ταχύτητα απονομής της, με την ποιότητα των αποφάσεων αλλά και την πρόσβαση των κατοίκων σε αυτή. Δυστυχώς στη χώρα μας, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης εκτός από τις σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις για τους πολίτες και το κράτος, πλήττει βάναυσα και τον πυρήνα της Δημοκρατίας που είναι το κράτος δικαίου.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο ρόλος της πολιτείας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε μια διαχειριστική, δημοσιονομική  λογική οργάνωσής και κατανομής των δικαστικών υπηρεσιών αλλά θα πρέπει να επικεντρώνεται στη δημιουργία των κατάλληλων εκείνων συνθηκών που θα επιτρέπουν στα δικαστήρια, τους δικαστικούς και τους υπαλλήλους να περαιώνουν ένα ικανό αριθμό υποθέσεων, με λογικό κόστος για τον πολίτη και με την απαιτούμενη ποιότητα.

Με την αναφορά του, ο Βουλευτής  ζητά:

α) την συνέχιση της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Καστελίου

β) ενημέρωση για τις προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με το διαφαινόμενο θεσμικό πλαίσιο αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη της χώρας και ειδικότερα για την Περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, αναφορικά με την απονομή δικαιοσύνης σε όλους τους βαθμούς (Ειρηνοδικείο-Πρωτοδικείο-Εφετείο).

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση