HomeHL-9Η μοιραία πτήση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στις 14 Ιανουαρίου 2001 η συντριβή του και η θυσία του πληρώματός του

Η μοιραία πτήση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στις 14 Ιανουαρίου 2001 η συντριβή του και η θυσία του πληρώματός του

Μία σωρός βρέθηκε 2 μήνες μετά, στον Μπάλο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πέρασαν 23 χρόνια από την αποφράδα ημέρα που συνετρίβη ελικόπτερο του ΕΚΑΒ κοντά στο Σούνιο, ενώ εκτελούσε διακομιδή ασθενούς από την Πάτμο ήταν Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2001. Το ελικόπτερο SX-XOT του ΕΚΑΒ είχε ξεκινήσει από το αεροδρόμιο του Ελληνικού με προορισμό την Πάτμο και βρίσκονταν στο ταξίδι της επιστροφής του από νησί των Δωδεκανήσων προς την Αθήνα.

Στη διάρκεια της πτήσης αποφασίστηκε η προσγείωση στη Σύρο, ακολούθως άλλαξε η απόφαση και συνέχισε για Αθήνα, ακολούθησε η εντολή για προσγείωσης την Αίγινα. Μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες, επτά ναυτικά μίλια νότια του Σουνίου, το ελικόπτερο εξαφανίζεται από τα ραντάρ και η συνέχεια ήταν λόγω της κακοκαιρίας η πρόσκρουσή του στην επιφάνεια της θάλασσας, όπου όλοι οι επιβαίνοντες βρήκαν ακαριαίο θάνατο.

Το πλήρωμα στο μοιραίο ελικόπτερο ήταν ο κυβερνήτης Αντόνιο Βακάρι, ο συγκυβερνήτης Παναγιώτης Καταβέλης και ο νοσηλευτής Γιώργος Λεβεντζώνης, η ιατρός Σοφία Μπεφόν και ο ασθενής Αγαπητός Βαρκάδος.

Τα συντρίμμια του βρέθηκαν στις 19-1-2001 κοντά στη νησίδα Άγιος Γεώργιος ανοικτά του Σουνίου.

Από τους πέντε που επέβαιναν βρέθηκε μόνο η σορός της Σοφίας Μπεφόν, δύο μήνες μετά στην παραλία Μπάλος των Χανίων στις 18 Μαρτίου 2001 και ταυτοποιήθηκε με τη μέθοδο του DNA. Εντοπίστηκε από ψαράδες και έφτασε έως εκεί λόγω των θαλασσίων ρευμάτων.

Η Σοφία Μπεφόν είχε βρεθεί σε όλα τα δύσκολα «μέτωπα» εκείνων των χρόνων, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε τραυματίες του μεγάλου σεισμού του 1999 των 5,9 Ρίχτερ, με παρουσία της στη Ricomex που κατέρρευσε και στοίχισε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά και στην τραγωδία του ναυαγίου του «Εξπρές Σαμίνα» στην Πάρο το Σεπτέμβριο του 2000. Εκείνη την περίοδο η Σοφία Μπεφόν πήρε το πτυχίο της από την Αεροπορική Ιατρική, ενώ εργάστηκε στα νοσοκομεία Λαϊκό και Αρεταίειο. Από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, είχε πάρει το πτυχίο της το 1991.

Εθελοντικά προσέφερε τις υπηρεσίες της και στους μεγάλους σεισμούς της Τουρκίας.

Ήταν δηλαδή ιατρός απολύτως μάχιμη και στην πρώτη γραμμή, προσφέροντας στους συνανθρώπους της με όλες της τις δυνάμεις.

Η Σοφία Μπεφόν γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1966 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο όπου το 1980, σε ηλικία μόλις 14 ετών, ο Δήμος την βράβευσε ως την καλύτερη μαθήτρια της πόλης.

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου την τίμησε τόσο με την ονοματοδοσία του κλειστού γηπέδου τα εγκαίνια του οποίου έγιναν τον Οκτώβριο του 2017, παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, όσο και με την τοποθέτηση της προτομής της, στην πλατεία Σοφίας Μπεφόν στη συμβολή των οδών Παμφυλίας και Γοργοποτάμου στο Παλαιό Φάληρο (φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Μάρκο Γεωργιλάκη), που όσο και να δυσκολεύεται να το πιστέψει ο ανθρώπινος νους, κάποιοι την έκλεψαν την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023.

Ούτε στην Πάτμο ξέχασαν τους αδικοχαμένους ήρωες καθώς και εκεί υπάρχει σχετικό μνημείο για να θυμίζει την προσφορά τους στον άνθρωπο που έφτασε στο σημείο να δώσουν και τις ζωές τους, πετώντας κάτω από αντίξοες συνθήκες.

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση