HomeUncategorizedΦθηνά στο χωράφι, ακριβά στο πιάτο μας: Φαινόμενα αισχροκέρδειας από μεσάζοντες

Φθηνά στο χωράφι, ακριβά στο πιάτο μας: Φαινόμενα αισχροκέρδειας από μεσάζοντες

Αγρότες που πουλάνε φθηνά, καταναλωτές που αγοράζουν ακριβά και στη μέση... το χάος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φαινόμενα εκμετάλλευσης και αισχροκέρδειας καταγγέλουν οι παραγωγοί από τους μεσάζοντες, για τους οποίους λένε πως είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την εξωφρενική εκτίναξη των τιμών και τον λόγο που ένα προϊόν φτάνει στους καταναλωτές να πωλείται πολύ ακριβά, ενώ εκείνοι το έχουν αγοράσει πολύ φθηνά.

Έτσι, όταν φεύγει το προϊόν από το χωράφι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, δεν είναι λίγες οι φορές, που ο αγρότης αγνοεί την τιμή στην οποία θα πληρωθεί, καθώς δεν εκδίδεται τιμολόγιο, έτσι ο μεσάζων δίνει μία τιμή, αφού το προϊόν έχει ήδη πάει στην αποθήκη.

Αγοράζουν «κοψοχρονιά» και πουλάνε ακριβά

Ουσιαστικά το προϊόν αγοράζεται από τους μεσάζοντες «κοψοχρονιά» και στη συνέχεια «χτίζουν» την τιμή τους, η οποία μέχρι το προϊόν να φτάσει στο ράφι έχει διπλασιαστεί ακόμα και τριπλασιαστεί από την αρχική τιμή αξίας του.

Ωστόσο, ο αγρότης ο οποίος μπορεί να πληρώνεται για παράδειγμα 4 ευρώ για το προϊόν και ο μεσάζων να το πουλήσει στα 8, δεν θα υπογράψει τιμολόγιο για 4 ευρώ αλλά για 8 ευρώ, προκειμένου να μην έχει πρόβλημα ο μεσάζων, ο οποίος κερδίζει στις πλάτες του παραγωγού.

Και φτάνουμε έτσι στο σημείο οι καταναλωτές να βλέπουν τις τιμές στα σούπερ μάρκετ και να κάνουν προσθέσεις και αφαιρέσεις, να φτάνουν στο ταμείο με καρότσια μισογεμάτα και να μην μπορούν να καταλάβουν για ποιο λόγο πληρώνουν τόσα πολλά χρήματα.

Ο λόγος είναι ότι οι αγρότες έχουν πέσει θύματα κερδοσκόπων, που θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι των κόπο των παραγωγών.

«Πρέπει να γνωρίζουμε τις τιμές»

«Να έρθει κάποιος από το χωράφι, να δει τι δαπάνες έχουμε και πώς φτάνουν τα προϊόντα στον καταναλωτή», ξεσπά μία παραγωγός στην κάμερα του Alpha.

«Εμείς που παράγουμε βγάζουμε τα ελάχιστα και οι άλλοι θησαυρίζουν», λένε και καταγγέλουν ότι «δίνουμε προϊόντα σε τιμές που δεν γνωρίζουμε».

Οι παραγωγοί πάντως χαιρετίζουν την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέπεται πιστωτικό τιμολόγιο μόνο στο 3% της παραγωγής και την συνέχιση των εντατικών ελέγχων, καθώς θεωρούν πως έτσι θα σταματήσουν οι στρεβλές πρακτικές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

«Πρέπει να γνωρίζουμε και να πληρωνόμαστε άμεσα», τονίζουν.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας που προωθεί περιμένει να δει μείωση τιμών στο ράφι τον Μάρτιο, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτά, θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Πληρώνονται όμως τα πρόστιμα αυτά;

Μέχρι στιγμής από τις ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν επιβληθεί 13 εκατ. ευρώ πρόστιμα σε εταιρείες και έχει εισπραχθεί περίπου το 50% του ποσού, γύρω στα 6,5 εκατ. ευρώ.

newsbomb.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση