HomeHL-GreeceΜάτι: «Ξέραμε για νεκρούς όταν έγινε η συνέντευξη Τύπου», είπε ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

Μάτι: «Ξέραμε για νεκρούς όταν έγινε η συνέντευξη Τύπου», είπε ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

Γιατί δεν έγινε εκκένωση - Τι είπε για επιχειρησιακά λάθη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην παραδοχή ότι η Πυροσβεστική γνώριζε για τους νεκρούς στο Μάτι πριν δοθεί η συνέντευξη Τύπου παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προχώρησε κατά την απολογία του ο πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, όπως αναφέρει το dikastiko.gr

Εισαγγελέας: Για νεκρούς ποτέ μάθατε;

Κατηγορούμενος: Μάθαμε για νεκρούς στις 19.54.19. Τότε ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός.

Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;

Κατηγορούμενος: Ναι ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

«Ήταν ένα σαρωτικό συμβάν, δεν είχαμε ξαναζήσει τέτοια κατάσταση με τόσο τραγικές συνέπειες. Ήταν μια εθνική τραγωδία» είπε ο κ. Τερζούδης που στη συνέχεια υποστήριξε ότι χρησιμοποιήθηκαν όλα τα διαθέσιμα εναέρια και επίγεια μέσα.

«Αναζητούσαν βάρκες γιατί τα μεγαλύτερα καΐκια δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν»

«Στις οκτώ παρά τέταρτο πήρα τηλέφωνο τον αρχηγό του Λιμενικού σώματος και του ζήτησα αν θέλει συνδρομή και μου είπε πως όχι γιατί ούτε τα δικά τους μέσα μπορούν να προσεγγίσουν. Αναζητούσαν βάρκες γιατί ούτε τα μεγαλύτερα καΐκια μπορούσαν να προσεγγίσουν» ανέφερε ο Σωτήρης Τερζούδης και επιχείρησε να εξηγήσει γιατί δεν έγινε εκκένωση.

Γιατί δεν έγινε εκκένωση

«Κάθε τραγωδία φέρνει αλλαγές στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στη Ηλεία. Τότε η Πολιτεία προσέθεσε τη δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Το 2018 γίνεται το Μάτι, άλλη ανείπωτη τραγωδία. Ήρθε μετά η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007. Υιοθέτησε τη δράση αρχικά, αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση. Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος υπάρχει αυτοσχεδιασμός… Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

Τραγωδία στο Μάτι: Τι είπε για επιχειρησιακά λάθη

Ο κατηγορούμενος δεν μπόρεσε να απάντησει σχετικά με το αν έγιναν επιχειρησιακά λάθη, γιατί θα έπρεπε να έχει πλήρη και ακριβή εικόνα όσων συνέβησαν στο πεδίο. «Αυτή η πυρκαγιά με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μόνο αν υπήρχαν τα δεδομένα για να μπορέσει να φύγει ο κόσμος. Και εμένα με βασανίζει και με ξαναβασανιζει όλο αυτό. Με έχει σημαδέψει. Η ζωή μου έχει αλλάξει».

ethnos.gr

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση