HomeHL-9ΑΔΜΗΕ: Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του μεγάλου υποσταθμού στη Δαμάστα

ΑΔΜΗΕ: Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του μεγάλου υποσταθμού στη Δαμάστα

Στο τέλος του χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με γρήγορο ρυθμό εξελίσσεται η κατασκευή του υποσταθμού μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δαμάστα Ηρακλείου, ενός υποσταθμού όπου θα καταλήγει το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώσει την Κρήτη με την Αττική και μέσω του οποίου θα συνδέεται με το ηλεκτρικό δίκτυο του νησιού.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, κλιμάκιο της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ επιθεώρησε το εργοτάξιο, στο οποίο συνεχίζονται οι εργασίες.

77777777777777777777

Πρόκειται για ένα δύσκολο, όπως αναφέρθηκε, εργοτάξιο, καθώς ο χώρος του μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν… βουνό. Απαιτήθηκαν ανατινάξεις για να απελευθερωθεί η επιφάνεια όπου κατασκευάζονται σήμερα τα κτίρια που θα στεγάσουν τον εξοπλισμό:

«Οι εργασίες έχουν προχωρήσει εντατικά και ο προγραμματισμός είναι ως το τέλος του χρόνο να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και να γίνει η πρώτη ηλέκτριση. Θα εγκατασταθούν οι βαλβίδες που θα μετατρέπουν το ρεύμα από συνεχές σε εναλλασσόμενο.

Έξω θα υπάρχουν μετασχηματιστές, θα συνδέεται με το σύστημα της Κρήτης. Η τεχνολογία του συνεχούς ρεύματος είναι τεχνολογία αιχμής και δίνει τη δυνατότητα να συνδέονται μικρά συστήματα, όπως της Κρήτης ή της Κύπρου με μεγαλύτερα.

11111111111111111

Είμαστε υπερήφανοι που υλοποιούμε ένα τέτοιο εξελιγμένο έργο. Όταν ολοκληρωθεί, θα είναι η προϋπόθεση για να γίνει η διασύνδεση με Κύπρο και Ισραήλ. Θα χρειαστεί βέβαια περίοδος δοκιμών, γιατί το έργο προσομοιάζει περισσότερο σε σταθμό παρά σε απλά διασύνδεση, αλλά υπολογίζουμε να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2025», δήλωσε ο Άγγελος Σταματέλος, διευθυντής του έργου.

333333333333333333333

«Το έργο αυτό θα άρει για πάντα την ενεργειακή εξάρτηση του νησιού. Έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία και είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε την ηλέκτριση στο τέλος του χρόνου. Πολύ σημαντικά είναι τα συνοδά έργα.

Πρέπει να συνδεθεί ο υποσταθμός με το δίκτυο της Κρήτης. Αυτά είναι ήδη σε εξέλιξη, από τον επόμενο μήνα ξεκινούν τα συνεργεία μας την κατασκευή τους ώστε να είμαστε έτοιμοι πριν το επόμενο έτος», ανέφερε ο διεθυντής νέων έργων μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, Μιχάλης Χατζηπάνος.

8888888888888888888888888888888888

Για την Κρήτη, η διασύνδεση με την Αττική θα αποτελέσει βήμα προς την απεξάρτηση από την παραγωγή ενέργειας μέσω ορυκτών καυσίμων, πράγμα που επιθυμεί και η Περιφέρεια:

«Είναι το δεύτερο βήμα, μετά το δίκτυο των Χανίων. Το τρίτο θα είναι η σύνδεση με Κύπρο.

Τα έργα αυτά αλλάζουν εντελώς την κατάσταση στον τομέα της ενέργειας στο νησί. Θα υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια και θα έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να σταματήσει η λειτουργία μονάδων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα. Η Κρήτη θα είναι ένα νησί ελεύθερο από ορυκτά καύσιμα σε πέντε με έξι χρόνια, θα μείνουν μόνο ως ψυχρή εφεδρεία.

Επίσης η Περιφέρεια συμμετέχει στην αδειοδότηση των συνοδών έργων και έχουμε ήδη λάβει τον φάκελο της σύνδεσης Δαμάστα – Χανία που θα αναβαθμίσει το παλιό δίκτυο.

Η ηλεκτρική διασύνδεση θα δώσει τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσουμε και από ποιες ΑΠΕ θα παίρνουμε ενέργεια, από στεριά ή θάλασσα. Έχουν μπει στο τραπέζι τα υπεράκτια, που θα είναι το νέο πεδίο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Νίκος Ξυλούρης.55555555555555555555555555555555555

«Προχωρούν γρήγορα οι εργασίες, αλλά εξελίσσονται καλά και οι συμφωνίες που είχαν γίνει για ανταποδοτικά έργα στην περιοχή μας που αφορούν παρεμβάσεις στον δήμο αλλά και τους δρόμους διασύνδεσης που θα συνδέουν τη Δαμάστα με το Φόδελε», είπε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση