HomeHL-HealthΚορωνοϊός: Απίστευτος ο αριθμός όσων έχουν εμβολιαστεί μεταξύ των διασωληνωμένων

Κορωνοϊός: Απίστευτος ο αριθμός όσων έχουν εμβολιαστεί μεταξύ των διασωληνωμένων

Έχουν διενεργηθεί 210.000 εμβολιασμοί έναντι της λοίμωξης Covid.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έκκληση στους πολίτες για εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού αλλά και της γρίπης απηύθυναν χθες από το υπουργείο Υγείας τόσο ο υπουργός, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, όσο και οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε για τα επιδημικά κύματα που σαρώνουν τη χώρα.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, πλέον λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα για τον κορωνοϊό σε όλη τη χώρα και διευρύνεται συνεχώς το ωράριό τους, καθώς υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Παράλληλα, διενεργούνται και κατ’ οίκον εμβολιασμοί. «Θα εμπλακούν σε αυτό και οι ομάδες της ΚΟΜΥ πιο εντατικά. Ήδη εμβολιάζουν ανθρώπους που φιλοξενούνται στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων» σημείωσε η κυρία Αγαπηδάκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, έχουν διενεργηθεί 210.000 εμβολιασμοί έναντι της λοίμωξης Covid. «Παρατηρείται ένας σχεδόν διπλασιασμός μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια αυξημένη ευαισθητοποίηση. Και 60.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Άρα, το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τις προβλέψεις, θα ξεπεράσουμε τους 300.000 εμβολιασμούς. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δείχνει μια δυναμική και αυτή θέλουμε περαιτέρω να εντατικοποιήσουμε σε σχέση με την ενημέρωση, με την ευαισθητοποίηση και των γιατρών. Είναι πολύ σημαντικό οι γιατροί να συστήνουν τον εμβολιασμό και οι πολίτες να γνωρίζουν ότι στο emvolio.gov.gr μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Με εμφατικό τρόπο τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και οι δύο επιστήμονες που συμμετείχαν στην χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η καθηγήτρια Εντατικολογίας, κυρία Αναστασία Κοτανίδου, αναφέρθηκαν στην αξία των εμβολιασμών, παραθέτοντας απτά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα τους και τη σωτήρια επίδρασή στους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους.

«Για την Πολιτεία, για το υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει αποδεκτός αριθμός θανάτων. Όταν έχουμε αντιικά φάρμακα, όταν έχουμε το εμβόλιο, θέλουμε να αποφύγουμε κάθε πιθανό θάνατο που οφείλεται στην Covid καθώς πραγματικά έχουμε στα χέρια μας πολύ αποτελεσματικά εργαλεία» υπογράμμισαν ο κ. Γεωργιάδης και η κυρία Αγαπηδάκη.

«Από τους συνολικά 378 διασωληνωμένους του τελευταίου τετραμήνου διασταυρώσαμε πόσοι ήταν εμβολιασμένοι με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Μόνο δύο ήταν. Και επίσης από τους 1.028 θανάτους όλη αυτή την περίοδο από τον Σεπτέμβριο, πάλι μόνο δύο ήταν εμβολιασμένοι. Άρα, φαίνεται να προστατεύει το εμβόλιο από σοβαρή νόσηση και από θάνατο» ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Αλλά και η κυρία Κοτανίδου σημείωσε ότι στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» από τους περίπου 90 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν αυτή την περίοδο μόνο δύο είχαν κάνει τον πρόσφατο εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον covid.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επικαλέστηκε μελέτη σύμφωνα με την οποία, τη χαμηλότερη ανοσία την έχουν αυτοί που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους. «Αυτοί που δεν εμβολιάστηκαν καθόλου όσες επανειλημμένες λοιμώξεις και να είχαν, συνεχίζουν να κρατάνε χαμηλή ανοσία και για σύντομο διάστημα» είπε.

ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση