HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑSuper Mario: Το βιντεοπαιχνίδι που μειώνει τα συμπτώματα της… κατάθλιψης

Super Mario: Το βιντεοπαιχνίδι που μειώνει τα συμπτώματα της… κατάθλιψης

 Τι έδειξε νέα έρευνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επιστήμονες συνέκριναν το βιντεοπαιχνίδι «Super Mario Odyssey» τις παραδοσιακές ψυχολογικές θεραπείες και από ότι φάνηκε στα ευρήματα πρόσφατης μελέτης, ο χρόνος που περνάτε με τον Super Mario μπορεί να είναι καλύτερος για εσάς από ό,τι θα περιμένατε.

Ερευνητές από τη Γερμανία δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη στο Frontiers of Psychology που εξέτασε πώς το να παίζεις τρισδιάστατα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να θεραπεύσει τα γνωστικά συμπτώματα της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής (ΜΚΔ), συμπεριλαμβανομένων των «μειωμένων συναισθημάτων, της διάθεσης και των γνωστικών διαταραχών, όπως τα προβλήματα μνήμης».

Στη μελέτη, 46 συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με MDD χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, με τη μία να παίζει το παιχνίδι Super Mario Odyssey του Nintendo Switch, ενώ μια άλλη χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα γνωστικής εκπαίδευσης στον υπολογιστή (CogPack) και μια τρίτη υποβλήθηκε σε παραδοσιακές θεραπείες όπως ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.

Μείωση των συμπτωμάτων κατά 50%

Mετά από έξι εβδομάδες, η ομάδα του Super Mario Odyssey είδε τη μεγαλύτερη μείωση των αυτοαναφερόμενων συμπτωμάτων MDD, με τις περιπτώσεις να μειώνονται σχεδόν κατά 50%. Επιπλέον, η ομάδα Super Mario Odyssey ανέφερε πολύ υψηλότερα κίνητρα για τη συνέχιση της θεραπείας από ό,τι οι άλλες ομάδες.

«Επιπλέον, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν σημαντικές βελτιώσεις στις επιδόσεις των λειτουργιών της οπτικο-χωρικής (εργαζόμενης) μνήμης κατά τη διάρκεια του μετα-τεστ και στις δύο εκπαιδευτικές ομάδες, ωστόσο, η ομάδα του 3D video gaming επιδεικνύει πιο επιλεκτικές βελτιώσεις και δεν έχει σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από τις άλλες δύο ομάδες», σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. «Παρόλα αυτά, αυτά τα μικτά ευρήματα υποδηλώνουν ότι η εκπαίδευση σε βιντεοπαιχνίδια μπορεί να είναι μια οικονομικά αποδοτική και εφικτή παρέμβαση για ασθενείς με ΜΔΣ, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με την θεραπεία».

Η μελέτη επικεντρώθηκε στα γνωστικά συμπτώματα της ΜΔΣ -όπως η μνήμη και η επίλυση προβλημάτων- και όχι στα συναισθηματικά συμπτώματα -όπως τα συναισθήματα θλίψης ή η μείωση της αίσθησης της ευχαρίστησης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τρισδιάστατα παιχνίδια όπως το Super Mario Odyssey εμπλέκουν τον ιππόκαμπο, ένα τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη. Μια μελέτη του 2015 στο Journal of Neuroscience διαπίστωσε ότι τα τρισδιάστατα βιντεοπαιχνίδια αύξησαν την απόδοση της μνήμης κατά 12 τοις εκατό σε σύγκριση με τα αντίστοιχα 2D, ενώ μια μελέτη του 2017 στο Nature διαπίστωσε ότι τα 3D παιχνίδια βοήθησαν στην ενίσχυση της φαιάς ουσίας του ιππόκαμπου. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες όμως, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Ωστόσο τα ευρήματα παραμένουν ενθαρρυντικά.

ethnos.gr

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση