HomeHL1-WorldΓαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο 34χρονος Ατάλ – Επιλογή του Μακρόν

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο 34χρονος Ατάλ – Επιλογή του Μακρόν

Μετά από μέρες έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, με απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν, σε έναν πολυαναμενόμενο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου για την επανεκκίνηση της τελευταίας τριετίας της προεδρίας του.

Μετά από μέρες έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν υπέβαλε στον Μακρόν την παραίτησή της το βράδυ της Δευτέρας, με τον υπουργό Παιδείας Γκάμπριελ Ατάλ να αναλαμβάνει πλέον τα ηνία από την 62χρονη Μπορν στην πρωθυπουργία.

Οι φήμες που κυκλοφορούσαν από χθες το βράδυ επιβεβαιώθηκαν και ο 34χρονος Ατάλ θα είναι ο νεότερος – το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Λοράν Φαμπιούς που έγινε πρωθυπουργός σε ηλικία 37 ετών το 1984 – και ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Σχολιάζοντας την επιλογή του Ατάλ ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν διαδέχεται λοιπόν τον εαυτό του, Πρέπει να αλλάξουν όλα, για να μην αλλάξει τίποτε…».

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μακρόν έρχεται σε μια περίοδο που το Παρίσι ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου όπου οι κεντρώες δυνάμεις του Γάλλου προέδρου απειλούνται με ήττα από την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν.

Ποιος είναι ο Γκαμπριέλ Ατάλ

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, αναλαμβάνει το πόστο μετά από μόλις πέντε μήνες στο υπουργείο Παιδείας.

Γεννήθηκε το 1989 στο νομό Ω-ντε-Σεν, ο οποίος ανήκει στην περιοχή της Ιλ-ντε-Φρανς κι έχει ήδη υπηρετήσει σε διάφορους ρόλους, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Δημοσίων Λογαριασμών.

Στην αρχή της καριέρας του, ο Ατάλ ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά αργότερα εντάχθηκε στο κεντρώο κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν, γνωστό πλέον ως Αναγέννηση.

 «Καυτή πατάτα» για τον διάδοχο της Μπορν στην πρωθυπουργία

Γάλλοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν αναγκαίο τον ανασχηματισμό για την επανεκίννηση της προεδρίας Μακρόν την τελευταία τριετία της θητείας του. Μετά την επικράτησή του στις εκλογές του 2022 ο Μακρόν αντιμετώπισε διαδηλώσεις για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, την απώλεια της πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση και τριγμούς στο κόμμα του – και όχι μόνο – για τον αμφιλεγόμενο νόμο για το μεταναστευτικό.

Αν και ο Μακρόν δεν δικαιούται -βάσει του γαλλικού Συντάγματος – να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στο Ελυζέ, η επανεκκίνηση της κυβέρνησής του κρίνεται από σχολιαστές ως αναγκαία για την αποτροπή του ενδεχομένου να εκλεγεί η Λεπέν στο ύπατο αξίωμα της Γαλλίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro η Μπορν αποχωρεί αφήνοντας μια πολιτική κατάσταση «που παραμένει εύθραυστη όσο ποτέ». «Η αλλαγή προσώπου στην κορυφή δεν αλλάζει τη συνολική εικόνα», ανέφερε προσθέτοντας ότι ο νέος πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν τεράστιο σωρό πολιτικών προκλήσεων, μεταξύ των οποίων η ένωση ενός κατακερματισμένου έθνους.

Κρίσιμο τεστ για τον Μακρόν και το κόμμα του οι ευρωεκλογές

Η αναμέτρηση των ευρωεκλογών του Ιουνίου θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ για τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς το κόμμα του απειλείται με ήττα από τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν.

Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι ο Ατάλ είναι ο δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης Μακρόν. Ο διάδοχος της Μπορν στην πρωθυπουργία – τέταρτος πρωθυπουργός από το 2017 υπό τον Μακρόν- θα αναμετρηθεί στις ευρωεκλογές με ένα άλλο ανερχόμενο αστέρι της πολιτικής σκηνής της χώρας, τον νεότερό του Τζορντάν Μπαρντελά (28 ετών), ηγέτη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση