HomeHL-GreeceΜιχάλης Χρυσοχοΐδης, η επιστροφή: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η επιστροφή: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία

Άμεσα οι κρίσεις των αξιωματικών στην Αστυνομία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ετοιμοι για ώριμες, αλλά σαρωτικές αλλαγές στην αστυνόμευση δηλώνουν οι επιτελείς του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που επανήλθε ορμητικά για πέμπτη φορά στην Κατεχάκη, καθώς η ασφάλεια αναδεικνύεται σε αχίλλειο πτέρνα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Μεταξύ άλλων, σχεδιάζονται ανατροπές στην αναλογία των αστυνομικών που υπηρετούν στην Αττική και στην περιφέρεια, μεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα και αξιολόγηση «από το μηδέν» δομών, υπηρεσιών και στελεχιακού δυναμικού.

Ο νέος υπουργός δεν χρειάζεται περίοδο προσαρμογής· άλλωστε σε μεγάλο βαθμό θα επιδιώξει να προχωρήσει αλλαγές που είχε ξεκινήσει να δρομολογεί στους 26 μήνες, από τον Ιούλιο του 2019 έως το τέλος Αυγούστου του 2021, οπότε είχε βρεθεί και πάλι στο τιμόνι της αστυνόμευσης, ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Εκείνη την εποχή υπήρχαν αντιδράσεις από διάφορες ομάδες συμφερόντων μέσα στην Αστυνομία που αντιδρούσαν, για παράδειγμα, στην ενίσχυση της αστυνόμευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κάτι που προϋποθέτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αστυνομικών θα υπηρετεί σε αυτές τις περιοχές και όχι κοντά στον τόπο καταγωγής τους», λένε στενοί του συνεργάτες, προσθέτοντας ότι ήρθε η στιγμή να αποβληθούν από το Σώμα όλοι εκείνοι που βάζουν εμπόδια στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο με πιο αποτελεσματική αστυνόμευση.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης και οι συνεργάτες του αναγνωρίζουν ως βασική αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες αιχμής, που έχουν να αντιμετωπίσουν τη «βαριά» εγκληματικότητα. Αυτή τη στιγμή, από τους 57.000 αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ., το 65% αστυνομεύει στην ελληνική περιφέρεια και μόλις το υπόλοιπο 35% στην Αττική: «Οι ανάγκες είναι στην αντίθετη κατεύθυνση: το 65% της δύναμης θα έπρεπε να είναι στην Αθήνα και το 35% στην περιφέρεια», επισημαίνουν.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο νέος υπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. σε σχέση με τα «κόλπα» που χρησιμοποιούνται από στελέχη της προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν συντομότερα μετάθεση κοντά στον τόπο καταγωγής τους: «Από εικονικούς γάμους και εικονικά διαζύγια, μέχρι δικαστικές εντολές για ηλικιωμένους γονείς και εκλογή σε θέσεις δημοτικών συμβούλων», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επίσπευση των κρίσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος υπουργός σχεδιάζει, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να επισπεύσει τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Κανονικά θα έπρεπε ξεκινήσουν στις 21 Ιανουαρίου, αλλά θα έρθουν πολύ πιο σύντομα, με τους συνεργάτες του κ. Χρυσοχοΐδη να προαναγγέλλουν μεγάλες ανατροπές σε πρόσωπα. Αλλωστε είναι γνωστό και από τις παλαιότερες θητείες του στο ίδιο υπουργείο ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν λαμβάνει σε καμία περίπτωση υπ’ όψιν του κομματικά κριτήρια στις επιλογές του, αλλά κρίνει αποκλειστικά από την απόδοση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. στο έργο τους.

«Αξιοκρατία» είναι η λέξη που κυριαρχεί στις συζητήσεις του επιτελείου Χρυσοχοΐδη· ο ίδιος ο υπουργός είχε πάντοτε τη «γραμμή» ότι μόνο οι αξιοκρατικές επιλογές εμπνέουν εμπιστοσύνη και πίστη στη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Παράλληλα, προειδοποιούν ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή επιείκεια σε φαινόμενα διαφθοράς, που δεν είναι καθόλου άγνωστα στα Σώματα Ασφαλείας.

«Θα υπάρξει αξιολόγηση των πάντων από το μηδέν», σημειώνουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του νέου υπουργού. Τονίζουν, δε, ότι θα υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση υπηρεσιών, όπως και επιχειρησιακή ανασυγκρότηση της Αστυνομίας. Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν αυτός που είχε ξεκινήσει τη διαδικασία για την προμήθεια ατομικών καμερών για τους αστυνομικούς που, όταν ολοκληρωθεί, θα βελτιώσει τη δημόσια εικόνα των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., καθώς θα υπάρχουν σε κάθε περίπτωση καταδίωξης ή συμπλοκής με υπόπτους αδιάψευστα ντοκουμέντα για τις ενέργειές τους. Στα σχέδια της νέας ηγεσίας της Κατεχάκη είναι η επίσπευση, κατά το δυνατόν, της προμήθειας των ατομικών καμερών.

Οι προτεραιότητες

Η γηπεδική βία, όπως και η βία των ανηλίκων, είναι -λόγω και της «μαύρης» συγκυρίας που ζει η χώρα μας- στις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας της Κατεχάκη, με τη διευκρίνιση ότι η αντιμετώπισή τους απαιτεί διυπουργικές πολιτικές και δεν είναι αποκλειστικά θέμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Στις προτεραιότητες Χρυσοχοΐδη είναι ασφαλώς και η εγκληματικότητα του δρόμου και το οργανωμένο έγκλημα.
Παράλληλα, οι συνεργάτες του κ. Χρυσοχοΐδη επιμένουν ότι ο νέος υπουργός θα ρίξει το βάρος του και στο ζήτημα της αστυνόμευσης των δρόμων: τόσο ως προς την εφαρμογή του ΚΟΚ όσο και ως προς την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού.

Η επανάκαμψη του κ. Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη συμπίπτει και με την επανεμφάνιση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ενοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη», η οποία την παραμονή των Χριστουγέννων ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας με ζελατοδυναμίτιδα (που δεν εξερράγη) έξω από το στρατόπεδο των ΜΑΤ, στο Γουδί, προαναγγέλλοντας «αντάρτικο πόλεων».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση