HomeHL1-EconomyΟι τιμές σε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, ρεύμα

Οι τιμές σε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, ρεύμα

Eνόψει β´ μισού του χειμώνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πέρα από τις προετοιμασίες του κρατικού μηχανισμού, τα νοικοκυριά έχουν κάθε λόγο να “ψάχνονται” για τις τρέχουσες τιμές της ενέργειας, καθώς ειδικά τα σκαμπανεβάσματα των υγρών καυσίμων τις προηγούμενες εβδομάδες, κατέστησαν δύσκολη την παρακολούθηση των λιανικών τιμών.

Ξεκινώντας από το πετρέλαιο θέρμανσης, η μέση τρέχουσα τιμή του βρίσκεται, πλέον, στα 1,285 ευρώ, ακολουθώντας- έστω με σχετική καθυστέρηση- την πτωτική πορεία των διεθνών τιμών. Μετά το ράλι του Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου, όπου ο μαύρος χρυσός έφτασε ως τα 93 δολάρια, η τιμή του “παίζει” σήμερα γύρω στα 78 δολάρια, παρά τη ρευστή κατάσταση στη Μ. Ανατολή και την περιοχή του Σουέζ. Η εκτίμηση είναι ότι δύσκολα οι διεθνείς τιμές θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 80 δολάρια ως το τέλος του τριμήνου, δηλαδή μέχρι το τέλος της χειμερινής σεζόν.

Σημειωτέον ότι σε ορεινούς νομούς, όπως η Ευρυτανία, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεπερνά τα 1,30 ευρώ, ενώ στα νησιά το… πάρτι συνεχίζεται με τις τιμές να αγγίζουν τα 1,45 ευρώ.

Φυσικό αέριο 

Ακόμα πιο θετικά είναι τα νέα από το μέτωπο του φυσικού αερίου. Αν και είναι, πλέον, δεδομένο ότι δεν πρόκειται να ξαναδούμε τα προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή τιμές γύρω στα 15-17 ευρώ, η σημερινή εικόνα απέχει έτη φωτός από τα εφιαλτικά επίπεδα του 2021- 2022.

Ο αγώνας δρόμου των προηγούμενων μηνών, καθώς και οι καλές καιρικές συνθήκες σε όλη την Ευρώπη, συνέβαλαν στο να υπάρχει επάρκεια μπαίνοντας στην “καρδιά” του Χειμώνα, άρα και σχετική ηρεμία στη διακύμανση της τιμής.

Παρά την άνοδο κατά περίπου 7% στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, κυρίως εν όψει κακοκαιρίας, η τιμή του φυσικού αερίου συγκρατείται γύρω στα 35 ευρώ. Ωστόσο η ζήτηση για θέρμανση αναμένεται να αυξηθεί- με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την τιμή- καθώς οι θερμοκρασίες υπό το μηδέν παραμένουν από το Παρίσι έως το Βερολίνο έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Επιπλέον, η μείωση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα ενισχύσει πιθανότατα τη χρήση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου.

Στο δια ταύτα, οι λιανικές τιμές του φυσικού αερίου σήμερα “παίζουν” γύρω στα 0,06- 0,07 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα.

Ρεύμα  

Το μεγάλο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο ημερήσιο ενεργειακό μίγμα, συνέβαλε έτσι ώστε η χονδρική, άρα και η λιανική, τιμή του ρεύματος να συγκρατείται αναλογικά χαμηλά. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πώς θα επηρεαστούν οι τιμές από τη μεγαλύτερη συμμετοχή του φυσικού αερίου, το οποίο επί του παρόντος κινείται σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Με τους καταναλωτές να “ψάχνονται” ακόμα για τα χρωματιστά τιμολόγια, η χονδρική τιμή του ρεύματος, που παραμένει κάτω από τα 100 ευρώ, αναμφίβολα λειτουργεί ως “σύμμαχος” εν όψει του πρώτου χειμωνιάτικου κύματος.

Από την άλλη, περίπου 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν δικαίωμα επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος για το πρώτο τρίμηνο. Μέχρι χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 247.630 αιτήσεις και οι δικαιούχοι θα πρέπει να κινητοποιηθούν, καθώς η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα μείνει ανοικτή ως τις 19 Ιανουαρίου, δηλαδή ως την επόμενη Παρασκευή.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση