HomeΥΓΕΙΑΣε επιφυλακή για το διπλό επιδημικό κύμα: Κορονοϊός και γρίπη «εκτοξεύουν» τις νοσηλείες

Σε επιφυλακή για το διπλό επιδημικό κύμα: Κορονοϊός και γρίπη «εκτοξεύουν» τις νοσηλείες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε αυξημένη επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές εν μέσω της αύξησης των νοσηλειών και των κρουσμάτων κορονοϊού και ιώσεων, την ώρα που υπάρχει προβληματισμός ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων.

Σε κάθε περίπτωση οι γιορτές άφησαν βαρύ ιικό φορτίο και αύξηση 44% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους ειδικούς καταγράφεται αύξηση και των κρουσμάτων της γρίπης τύπου Α.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN υπάρχει αυξημένη κίνηση στα φαρμακεία της χώρας την ώρα που βρισκόμαστε εν μέσω διπλού επιδημικού κύματος με τους πολίτες να προμηθεύονται κυρίως αντιπυρετικά και self test είτε επειδή έχουν συμπτώματα είτε επειδή έχουν έρθει σε επαφή με άτομο που νόσησε.

Αγαπηδάκη: Παιδιά με συμπτώματα μένουν σπίτι ακόμα και με αρνητικό τεστ

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο OPEN και το Τώρα Μαζί, τόνισε ότι τα παιδιά που έχουν συμπτώματα θα πρέπει να μείνουν σπίτι ακόμα κι αν βγαίνουν αρνητικά στο τεστ.  «Το βασικό είναι όταν τα παιδιά έχουν συμπτώματα να μένουν στο σπίτι, γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν μπορεί να μεταδώσει. Μπορεί να υπάρχει μια απόσταση μεταξύ του να έχω συμπτώματα και να θετικοποιηθεί το τεστ», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας τις συστάσεις του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολειών, είπε «έχουμε βγάλει οδηγίες για τη χρήση αντισηπτικού. Να μην ξεχνάμε ότι η γρίπη μεταδίδεται από τις επιφάνειες και με τα σταγονίδια. Άρα έχει αξία να έχουμε καλή υγιεινή των χεριών. Μάσκες στους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι στη σχολική κοινότητα, είτε μιλάμε για παιδιά είτε για εκπαιδευτικούς. Έχει εκδώσει σχετική εγκύκλιο και το υπουργείο Παιδείας για τις απουσίες. Είναι οι παλιοί κανόνες που ξέρουμε συν ότι έχουμε μάθει αυτά τέσσερα χρόνια».

Πόσο πιθανή είναι η επαναφορά της μάσκας

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας, επισημαίνοντας πως «δεν είμαστε σε φάση να πάρουμε κάθετα μέτρα» και πρόσθεσε πως «το κύμα στα παιδιά έχει καθοδική τάση. Το θέμα είναι ότι έχει ανοδική τάση στις μεγαλύτερες ηλικίες 15-64, ενώ έχει καθοδική στα παιδιά κάτω των 15 χρόνων».

Για τους εργαζόμενους που παρουσιάζουν συμπτώματά σχολίασε ότι «δεν γίνεται να πηγαίνουν με πυρετό στη δουλειά» και υπενθύμισε ότι «υπάρχει σχετική νομοθεσία που προβλέπει αναρρωτική άδεια. Το θέμα είναι εκεί που δεν εφαρμόζεται να επιλαμβάνονται οι Αρχές ελέγχου για να επιβάλλονται κυρώσεις».

Ισχυρές συστάσεις από τον ΕΟΔΥ

Μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνονται ισχυρά από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:

Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το Covid,καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενανοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

ethnos.gr

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση