HomeHL1-WorldEE: Υποψήφιος για τις ευρωεκλογές ο Σαρλ Μισέλ

EE: Υποψήφιος για τις ευρωεκλογές ο Σαρλ Μισέλ

«Ξεμένει» στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Όρμπαν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα είναι υποψήφιος για τις ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, δήλωσε σε τρία βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μισέλ σκοπεύει να πάρει τη θέση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα μέσα Ιουλίου, εάν εκλεγεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν γρήγορα για έναν διάδοχο για τη θέση του στο Συμβούλιο που μένει «ορφανή». Εάν δεν το κάνουν, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, η χώρα του οποίου θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιούλιο, θα διευθύνει τις συνεδριάσεις — ρόλο μεσολαβητή που συνήθως αναλαμβάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το σενάριο να μείνει ο Όρμπαν επικεφαλής του Συμβουλίου για τους έξι μήνες αμέσως μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 είναι κάτι που οι 27 ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα ήθελαν απεγνωσμένα να αποφύγουν, δεδομένης της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ αυτών και του Ούγγρου πρωθυπουργού, σύμφωνα με το «Politico».

Είναι η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία πρόεδρος του Συμβουλίου θα είναι υποψήφιος σε ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές. Ο Μισέλ κανονικά θα παρέμενε στη θέση του μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, όταν θα εγκατασταθεί το νέο Σώμα των Επιτρόπων.

Μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 6-9 Ιουνίου και στις 27 χώρες της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν στις 17 Ιουνίου και ξανά στις 27-28 Ιουνίου. Σε αυτές τις συναντήσεις είναι πιθανό να επιδιώξουν να καταλήξουν σε συμφωνία για έναν αντικαταστάτη του Μισέλ.

Η ανακοίνωση του Μισέλ έρχεται λίγο πριν από το πρώτο συνέδριο και την πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του κόμματός του, των Βέλγων φιλελεύθερων του Μεταρρυθμιστικού Κινήματος (MR). Σε εκείνο το συνέδριο της Κυριακής, ο πρόεδρος του κόμματος Ζωρζ-Λουί Μπουσές αναμένεται να δώσει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί ενόψει της 9ης Ιουνίου, όταν οι Βέλγοι προσέλθουν στις κάλπες όχι μόνο για το ψηφοδέλτιο της ΕΕ, αλλά και για περιφερειακές και εθνικές εκλογές.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση