HomeHL1-WorldΗΠΑ: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους όταν αποκολλήθηκε τμήμα της ατράκτου στα 16.000 πόδια

ΗΠΑ: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους όταν αποκολλήθηκε τμήμα της ατράκτου στα 16.000 πόδια

Η περιπέτεια των επιβαινόντων είχε αίσιο τέλος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον απόλυτο εφιάλτη έζησαν οι επιβάτες της πτήσης 1282 της Alaska Airlines που είχε ξεκινήσει από το διεθνές αεροδρόμιο του Πρότλαντ στο Όρεγκον με προορισμό το Οντάριο της Καλιφόρνια.

Το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 171 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος, είχε φτάσει περί τα 16.000 πόδια, έξι λεπτά μετά την απογείωση, σύμφωνα με την FlightAware, όταν αποκολλήθηκε τμήμα της ατράκτου.

Σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι έχει αποκολληθεί ένα από τα πάνελ των παραθύρων, ενώ στην καμπίνα είχαν πέσει οι μάσκες οξυγόνου. Ευτυχώς, η περιπέτεια των επιβαινόντων είχε αίσιο τέλος καθώς ο πιλότος κατάφερε να επιστρέψει στο Πόρτλαντ και να προσγειώσει το αεροσκάφος με ασφάλεια λίγο πριν από τις 5:30 μ.μ.

Αμέσως μετά το συμβάν, κάλεσε τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας για να αναφέρει το πρόβλημα λέγοντας «κηρύσσουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να κατέβουμε στα 10.000 πόδια».

Όπως αναφέρει το CBS News, η Alaska Airlines δήλωσε ότι στην πτήση 1282, χθες Παρασκευή, «υπήρξε ένα περιστατικό λίγο μετά την αναχώρηση και ότι το αεροσκάφος «προσγειώθηκε με ασφάλεια» στο Πόρτλαντ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων μας είναι πάντα η πρωταρχική μας προτεραιότητα, επομένως, ενώ αυτού του είδους τα περιστατικά είναι σπάνια, το πλήρωμα πτήσης μας εκπαιδεύτηκε και προετοιμάστηκε για να διαχειριστεί με ασφάλεια την κατάσταση», σημειώνει η αεροπορική εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

«Ερευνούμε τι συνέβη και θα μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες μόλις γίνουν διαθέσιμες» προσθέτει.

«Άνοιξα τα μάτια μου και είδα τη μάσκα οξυγόνου»

Σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται οι επιβάτες που φορούν μάσκες οξυγόνου να κοιτούν έξω από την ανοιχτή τρύπα της ατράκτου τα φώτα του Πόρτλαντ που αναβοσβήνουν. Στην καμπίνα επικρατεί απόκοσμη ησυχία.

Ο Κάιλ Ρίνκερ, ένας από τους επιβάτες εξήγησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι το παράθυρο αποκολλήθηκε λίγο μετά την απογείωση. «Το πάνελ του παραθύρου αποκολλήθηκε και το συνειδητοποίησα όταν έπεσαν οι μάσκες οξυγόνου», δήλωσε.

Άλλη επιβάτης, η Βι Νγκουγιέν, είπε στην εφημερίδα The New York Times ότι την ξύπνησε ένας δυνατός ήχος.

«Άνοιξα τα μάτια μου και το πρώτο πράγμα που είδα ήταν η μάσκα οξυγόνου μπροστά μου. Κοίταξα προς τα αριστερά και το πλάγιο πάνελ είχε φύγει. Σκέφτηκα πως θα πεθάνω» είπε.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware, το Boeing 737 Max 9 απογειώθηκε ακριβώς στις 17:07 τοπική ώρα με προορισμό το Οντάριο της Καλιφόρνια, προτού επιστρέψει στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ περίπου 20 λεπτά αργότερα.

Η ανακοίνωση της Boeing

«Είμαστε σε γνώση του περιστατικού που αφορούσε την πτήση της Alaska Airlines AS1282. Εργαζόμαστε για να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες και είμαστε σε επαφή με τον πελάτη της αεροπορικής μας εταιρείας», ανέφερε η Boeing σε δήλωση την Παρασκευή το βράδυ και πρόσθεσε ότι «μία τεχνική ομάδα της Boeing είναι έτοιμη να υποστηρίξει την έρευνα».

Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας ανέφερε σε δήλωση ότι το πλήρωμα ανέφερε «πρόβλημα πίεσης». Τόσο η FAA όσο και η Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας Μεταφορών δήλωσαν ότι ξεκινούν έρευνες.

Το CBS News σημειώνει ότι το αεροπλάνο είναι ένα Boeing 737-MAX 9 και έχει παραδοθεί πρόσφατα στην αεροπορική εταιρεία.

Αυτός ο τύπος αεροσκάφους είναι εξοπλισμένος με πίσω πόρτα εξόδου κινδύνου, που χρησιμοποιείται κυρίως από διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, και έχει διαμόρφωση καθίσματος που επιτρέπει περισσότερους επιβάτες στο αεροπλάνο. Τα περισσότερα αεροσκάφη των ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν αυτή τη διαμόρφωση και σχεδιάζουν την περιοχή ώστε να εμφανίζεται ένα παράθυρο από το εσωτερικό του αεροσκάφους.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση