HomeΚΟΣΜΟΣΑποφυλακίστηκε ο Όσκαρ Πιστόριους- Εξέτισε περίπου 8,5 χρόνια από την ποινή του

Αποφυλακίστηκε ο Όσκαρ Πιστόριους- Εξέτισε περίπου 8,5 χρόνια από την ποινή του

Οι όροι της αποφυλάκισης του Παραολυμπιονίκη που δολοφόνησε τη σύντροφό του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αποφυλακίστηκε σήμερα ο Παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, σχεδόν 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, ένα έγκλημα που σόκαρε όχι μόνο τη Νότια Αφρική αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο «Blade Runner», όπως είχε γίνει γνωστός ο Όσκαρ Πιστόριους ως πρωταθλητής, πυροβόλησε και σκότωσε την 29χρονη Ρίβα Στέενκαμπ, η οποία είχε κλειδωθεί μέσα στο μπάνιο του σπιτιού του, στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου το 2013.

Ο 37χρονος επανειλημμένα έχει ισχυριστεί πως πίστεψε ότι η σύντροφός του ήταν εισβολέας και την πυροβόλησε τέσσερις φορές. Σήμερα, ο Όσκαρ Πιστόριους αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους .

Ο Όσκαρ Πιστόριους έμεινε περίπου 8,5 χρόνια στη φυλακή, ενώ ήταν επτά μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό, προτού καταδικαστεί. Τον Νοέμβριο αποφασίστηκε ότι μπορεί να αφεθεί ελεύθερος αφού εξέτισε πάνω από τη μισή ποινή που του επιβλήθηκε.

Αρχικά, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης, τον Οκτώβριο του 2014. Οι εισαγγελείς έκαναν έφεση και τον Ιούλιο του 2016 η ποινή του αυξήθηκε στα έξι έτη. Τελικά, τον Νοέμβριο του 2017 υπερδιπλασίασε την ποινή του, σε 13 χρόνια και 5 μήνες, χαρακτηρίζοντας «σοκαριστικά επιεική» αυτή που του είχε επιβληθεί προηγουμένως.

Όσκαρ Πιστόριους: Οι όροι της αποφυλάκισής του

Η μητέρα της Ρίβα Στέενκαμπ, Τζουν, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη αν «ο αγαπημένος σου δεν γυρίζει πίσω». «Όση ποινή κι αν εκτίσει, δεν θα γυρίσει πίσω η Ρίβα. Εμείς που μένουμε πίσω είμαστε εκείνοι που εκτίουμε ισόβια ποινή», συμπλήρωσε και εξέφρασε την επιθυμία να της επιτραπεί να ζήσει με γαλήνη, μετά την αποφυλάκιση του Όσκαρ Πιστόριους.

Αξιωματικός επιτήρησης θα παρακολουθεί τον Όσκαρ Πιστόριους έως τον Δεκέμβριο του 2029. Ο 37χρονος θα πρέπει να τον ενημερώνει αν ψάχνει δουλειά ή σε περίπτωση που μετακομίσει. Επίσης, ο πρώην πρωταθλητής θα πρέπει να συνεχίσει τις θεραπείες διαχείρισης θυμού και να παρακολουθήσει συνεδρίες για την έμφυλη βία, στο πλαίσιο των όρων αποφυλάκισης.

Κάποτε ο Όσκαρ Πιστόριους ήταν ένας σταρ του αθλητισμού και «φωνή» των ΑμεΑ για τη συμμετοχή τους σε αγώνες. Τον Αύγουστο του 2012, λίγους μήνες προτού δολοφονήσει τη σύντροφό του, έγινε ο πρώτος που έχει υποβληθεί σε διπλό ακρωτηριασμό ο οποίος συμμετέχει σε Ολυμπιακούς αγώνες. Στο Λονδίνο, ο Πιστόριους έφτασε μέχρι τον ημιτελικό των 400 μέτρων, ενώ στους Παραολυμπιακούς αγώνες κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια.

lifo.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση