HomeHL-9Σε χαμηλά επίπεδα η κτηματογράφηση στον Ν. Ρεθύμνου – Χρονοβόρες διαδικασίες στις περιοχές της Κρήτης

Σε χαμηλά επίπεδα η κτηματογράφηση στον Ν. Ρεθύμνου – Χρονοβόρες διαδικασίες στις περιοχές της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στον Νομό Ρεθύμνου διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα η κτηματογράφηση, με ποσοστό συλλογής δηλώσεων που δεν ξεπερνά το 36%. Αντίστοιχα, και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως το βόρειο Ηράκλειο, τα Χανιά και οι Κυκλάδες, η κτηματογράφηση παραμένει σε χαμηλά ποσοστά.

Οι διαδικασίες εκτιμάται ότι δεν θα ολοκληρωθούν πανελλαδικά έως το 2025, με τις περιοχές της Κρήτης να αντιμετωπίζουν χρονοβόρες διαδικασίες. Ο στόχος είναι η κτηματογράφηση του 50% των εκτάσεων, αλλά λόγω χαμηλής προσέλευσης και καθυστέρησης στη διαδικασία, υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί με χαμηλότερο ποσοστό, όπως συνέβη στον Αργοσαρωνικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις που γίνονται μετά την 1η Ιουλίου 2022 θεωρούνται εκπρόθεσμες, αλλά υπάρχει παράταση μέχρι το τέλος του 2023 χωρίς πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται ότι τα Γραφεία Κτηματογράφησης, που στο Ρέθυμνο λειτουργούν στο Ατσιπόπουλο στην οδό Μάρκου Αβάτζου, μηχανικοί και δικηγόροι παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ενημέρωσης και υποστήριξης για την υποβολή δηλώσεων και τον εντοπισμό των ακινήτων, ενώ οι δηλώσεις υποβάλλονται και ηλεκτρονικά.

Σημειώνεται ότι η δήλωση στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική, καθώς σε διαφορετική περίπτωση απαγορεύεται η κατάρτιση οποιασδήποτε εμπράγματης δικαιοπραξίας για το δικαίωμα που δεν δηλώθηκε, καθώς και η χορήγηση άδειας οικοδομής στο όνομα εκείνου που παρέλειψε να υποβάλει δήλωση.

Πηγή: rethnea.gr

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση