HomeHL-PsilaΑυστραλία: Πώς ένας άνθρωπος κατάφερε να σώσει 2.4 εκ. μωρά δωρίζοντας το αίμα του

Αυστραλία: Πώς ένας άνθρωπος κατάφερε να σώσει 2.4 εκ. μωρά δωρίζοντας το αίμα του

Ο Τζέιμς Χάρισον από την Αυστραλία έδινε αίμα σχεδόν κάθε εβδομάδα για 62 ολόκληρα χρόνια.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε όλη του τη ζωή, ο Τζέιμς Χάρισον έσωσε τη ζωή αμέτρητων μωρών και το έκανε απλώς δωρίζοντας το αίμα του.

Όταν ξεκίνησε την αιμοδοσία, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι το πλάσμα του αίματος του Χάρισον είναι μοναδικό καθώς περιέχει ένα σπάνιο και πολυπόθητο αντίσωμα, καθιστώντας τον έναν σχεδόν απαραίτητο δότη.

Μέχρι το 2018, όπου ο Χάρισον σταμάτησε να δωρίζει το αίμα του λόγω της μεγάλης ηλικίας του, οι γιατροί εκτιμούν πως είχε καταφέρει να σώσει περίπου 2,4 εκατομμύρια μωρά.
Ο άνθρωπος με το «χρυσό» χέρι

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Χάρισον ήταν 14 ετών και χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση. Μάλιστα, θα χρειαζόταν επίσης μια σημαντική ποσότητα αίματος για να επιβιώσει.

Αφού ανάρρωσε και μόλις ενηλικιώθηκε, ο Χάρισον αισθάνθηκε υποχρεωμένος να το ανταποδώσει, όπως χαρακτηριστικά έχει πει σε συνεντεύξεις του.

Για τα επόμενα 60 χρόνια κατέπνιξε την έντονη απέχθειά του για τις βελόνες – λέει ότι δεν είδε ποτέ μία να μπαίνει στο χέρι του – και έδινε αίμα σχεδόν κάθε εβδομάδα σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη την Αυστραλία.

Στην πορεία, οι γιατροί έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη. Το αίμα του Χάρισον περιείχε εξαιρετικά σπάνια και ανθεκτικά αντισωμάτα απαραίτητα για την παρασκευή ενός πρωτοποριακού φαρμάκου.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Υπηρεσίας Αίματος του Αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού, ο Χάρισον μέσω των δωρεών του πλάσματος του αίματός του, βοήθησε να σωθούν περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια μωρά από μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια.

Είπαν ότι περισσότερες από τρία εκατομμύρια δόσεις Anti-D, όπως ονομάζεται το φάρμακο που περιέχει το αίμα του Χάρισον, έχουν χορηγηθεί σε μητέρες από το 1967.

Το σπάνιο αίμα

Το αίμα του Τζέιμς Χάρισον, ο οποίος έχει πάρει το ψευδώνυμο «ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι», δημιούργησε το φάρμακο Anti-D, το οποίο χορηγείται σε μητέρες των οποίων το αίμα κινδυνεύει να αναπτύξει την αιμολυτική νόσο Rhesus D (HDN).

Χωρίς τις ενέσεις, τα μωρά με ορισμένες ομάδες αίματος που διαφέρουν από αυτές της μητέρας τους μπορεί να αναπτύξουν αιμολυτική νόσο του εμβρύου και του νεογνού, μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση.

Συγκεκριμένα, το αίμα μιας εγκύου αρχίζει να επιτίθεται στα κύτταρα αίματος του αγέννητου μωρού της ενώ στις χειρότερες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη ή ακόμα και θάνατο για τα μωρά.

Ο Χάρισον δωρίζει το πλάσμα του αίματός του, το οποίο είναι το συστατικό του αίματος που περιέχει τα κύτταρα και τα αιμοπετάλια, ενώ μπορεί να προσφερθεί μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, σε αντίθεση με το αίμα.

Ο Χάρισον ήταν ο πρώτος δότης σε ένα εθνικό πρόγραμμα Anti-D που ξεκίνησε το 1967 και πριν από αυτό, η νόσος σκότωνε χιλιάδες μωρά κάθε χρόνο.

Ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμά ότι περίπου το 17% των γυναικών της Αυστραλίας που μένουν έγκυες χρειάζονται ενέσεις Anti-D για να διατηρήσουν τα μωρά τους υγιή, και οι ενέσεις μπορούν να γίνουν μόνο από δωρεά πλάσματος.

Στην Αυστραλία, η δωρεά προέρχεται από μόλις 160 δότες που έχουν το ειδικό αντίσωμα στο αίμα τους.

Πάνω από 2,4 εκ. μωρά σώθηκαν

Ο Τζέιμς Χάρισον δώρισε το αίμα του για τελευταία φορά το 2018 καθώς το επιτρετόμενο όριο ηλικίας των αιμοδοτών στην Αυστραλία είναι τα 81 έτη.

«Είναι μια θλιβερή μέρα για μένα. Το τέλος μιας μακράς διαδρομής. Θα συνέχιζα αν με άφηναν να συνεχίσω», δήλωσε ο Χάρισον στην εφημερίδα Sydney Morning Herald την ημέρα της τελευταίας του δωρεάς.

Οι δωρεές του υπολογίστηκαν ότι βοήθησαν να σωθούν περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια μωρά, με έγκυες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της δικής του κόρης Τρέισι, να υποβάλλονται σε θεραπεία με τα αντισώματά του.

Ο Τζέιμς Χάρισον έχει λάβει πολλούς επαίνους και το μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας για την μακρόχρονη υποστήριξή του στην Υπηρεσία Αίματος του Αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού και στο πρόγραμμα Anti-D.

Επίσης, έχει μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες λόγω της ιδιαιτερότητας του αίματός του.

Ο Χάρισον είπε ότι του άρεσε να συναντά τις μητέρες, και άλλους που έκαναν τον κόπο όλα αυτά τα χρόνια να τον βρουν και να τον ευχαριστήσουν.

Μάλιστα, έκανε χιούμορ όταν τον επαινούσαν. Χαρακτηριστικά έλεγε:

«Κατηγoρήστε εμένα για την αύξηση του πληθυσμού», είπε.

Όσο για το πώς επεξεργάζεται την ιδέα ότι έχει σώσει εκατομμύρια μωρά, δήλωσε:

«Το να σώζεις ένα μωρό είναι καλό. Το να σώζεις δύο εκατομμύρια είναι δύσκολο να το καταλάβεις, αλλά αν ισχύει, χαίρομαι που το έκανα».

Ενώ σχολίασε το ρεκόρ του, λέγοντας: «Θα έλεγα ότι είναι το μοναδικό ρεκόρ που ελπίζω να σπάσει, γιατί αν το κάνουν κι άλλοι, είναι σαν να έχουν κάνει κι αυτοί χίλιες δωρεές».

Πηγή φωτογραφίας: ABC News

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση