HomeHL1-WorldΙράν: Ημέρα εθνικούς πένθους η Πέμπτη μετά τη φονική επίθεση με 103 νεκρούς κοντά στον τάφο του Σουλεϊμανί

Ιράν: Ημέρα εθνικούς πένθους η Πέμπτη μετά τη φονική επίθεση με 103 νεκρούς κοντά στον τάφο του Σουλεϊμανί

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κυβέρνηση του Ιράν κήρυξε αύριο Πέμπτη ημέρα εθνικού πένθους μετά τη διπλή έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον 103 νεκρούς, κοντά στον τάφο του στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης Κάσεμ Σουλεϊμανί που δολοφονήθηκε το 2020, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Κερμάν (νότια), η κυβέρνηση κήρυξε για αύριο (Πέμπτη) ημέρα εθνικού πένθους σε όλη τη χώρα», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση

Νωρίτερα, η ιρανική κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για μια πρώτη και στη συνέχεια για μια δεύτερη έκρηξη στη διάρκεια της τελετής στο κοιμητήριο όπου έχει ταφεί ο Σουλεϊμανί στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν.

«Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από τρομοκρατικές επιθέσεις» δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στην επαρχία Κερμάν, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου να φροντίζουν τραυματίες στην τελετή, όπου εκατοντάδες Ιρανοί είχαν συγκεντρωθεί για την επέτειο του θανάτου του Σουλεϊμάν, αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή.

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020, σε ηλικία 62 ετών, στη διάρκεια επίθεσης με αμερικανικό drone στο Ιράκ. Πρόσωπο-κλειδί του ιρανικού καθεστώτος, ήταν επίσης από τα πιο δημοφιλή δημόσια πρόσωπα στη χώρα. Αφού υπηρέτησε στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-1988), ο Σουλεϊμανί ανήλθε γρήγορα στην κλίμακα της ιεραρχίας και έγινε επικεφαλής της Δύναμης Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης, που έχει επιφορτιστεί με τις εξωτερικές επιχειρήσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση