HomeHL-Psila6 fun facts για τους υπέροχους σκύλους Αγίου Βερνάρδου

6 fun facts για τους υπέροχους σκύλους Αγίου Βερνάρδου

Μία από τις πιο μεγαλόσωμες και ευγενείς φυλές, οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου, κρύβουν πολλά και ενδιαφέροντα μυστικά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πρόκειται για σκύλους εργασίας, στους οποίους έχει αποδοθεί η διάσωση περισσότερων από 2000 ανθρώπων κατά τη διάρκεια των 300 ετών που υπηρέτησαν ως ιχνηλάτες και διασώστες στο άσυλο του Αγίου Βερνάρδου, στο ομώνυμο πέρασμα στις Άλπεις. Φαίνεται πως η φυλή αυτή κατάγεται από σκύλους τύπου μαστίφ, οι οποίοι εισήχθησαν από την Ασία στην Ευρώπη από τους αρχαίους Ρωμαίους.

Οι σκύλοι αυτοί, διάσημοι για τις ικανότητές τους να σώζουν ανθρώπους παγιδευμένους στο χιόνι, ήρθαν στο άσυλο του Αγίου Βερνάρδου στο τέλος του 17ου αιώνα. Ο πιο διάσημος σκύλος του ασύλου ήταν ο Barry, ο οποίος καταγράφηκε πως έσωσε πάνω από 40 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής του. Οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου δούλευαν, επίσης, ως φύλακες και σκύλοι κοπαδιού.

Πρόκειται για δυνατούς, μυώδεις σκύλους με τεράστια κεφάλια και κρεμασμένα αυτιά. Φτάνουν σε ύψος τα 66-76 εκ. και σε βάρος τα 54-82 κιλά. Το τρίχωμά τους είναι συνήθως κοκκινοκάστανο και άσπρο, και μπορεί να είναι κοντό και πυκνό, ή μεσαίο-μακρύ. Η μακρύτριχη ποικιλία των σκύλων Αγίου Βερνάρδου προέκυψε από ζευγάρωμα με σκύλους Newfoundland στην αρχή του 19ου αιώνα.

vlad-rudkov-lmml9gcpdok-unsplash-1536x1024

Οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου είναι ήρεμοι, φιλικοί και τρυφεροί, με χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Γενικά τα πηγαίνουν καλά με άλλα ζώα, αν και μπορεί να μην τα πάνε τόσο καλά με έναν άγνωστο σκύλο. Δεν είναι τόσο καλοί φύλακες, αλλά το μέγεθός τους και το δυνατό τους γάβγισμα αρκεί για να αποθαρρύνει τους περισσότερους εισβολείς. Ο χαρακτήρας του το καθιστά εξαιρετικό σκυλί για όλες τις ηλικίες, αν και άνθρωποι περιορισμένης κινητικότητας μπορεί να δυσκολευτούν να διαχειριστούν το μεγάλο μέγεθος και τη δύναμή του. Δεν είναι ένας σκύλος που θα μπορείτε να παίρνετε μαζί σας σε πεζοπορίες ή για τζόκινγκ, λόγω της χαμηλής ανεκτικότητάς του στη ζέστη.

Ας δούμε κάποια fun facts που θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε καλύτερα τα απίθανα αυτά σκυλιά:

  1. Τα περίφημα βαρέλια που κουβαλούσαν οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου στον λαιμό τους αποτελούν μύθο.

Η αντίληψη ότι οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου κουβαλούσαν μικρά βαρέλια στο λαιμό με σκοπό να βοηθήσουν τους χαμένους ορειβάτες να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, προέκυψε από το έργο του 17χρονου καλλιτέχνη Edwin Landseer στην Αγγλία του 1820. Πρόκειται για ένα έργο που απεικονίζει δύο σκύλους Αγίου Βερνάρδου να σώζουν έναν τραυματισμένο άνθρωπο. Η φυλή συνδέθηκε με το βαρέλι μετά την κυκλοφορία αυτού του έργου τέχνης, μέχρι που οι μοναχοί από του άσυλο στο Πέρασμα του Αγίου Βερνάρδου ανέτρεψαν τον μύθο.

  1. Ήταν σκύλοι του μοναστηριού που χρησιμοποιούνταν και ως φύλακες.

Οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου μπορούσαν να προβλέψουν χιονοστιβάδες, και να μυρίσουν κάποιο σώμα ακόμα κι αν αυτό ήταν θαμμένο κάτω από αρκετά μέτρα χιόνι. Ποτέ δεν εκπαιδεύτηκαν συγκεκριμένα για να γίνουν φύλακες ή διασώστες. Στην πραγματικότητα, τα μικρά μάθαιναν πώς να σώζουν ανθρώπους από τα μεγαλύτερα σκυλιά.

  1. Είναι διάσημα σκυλιά-“γκουβερνάντες”

Λόγω του εξαιρετικού χαρακτήρα τους, ο οποίος μπορεί να αποτελεί εξελικτικό αποτέλεσμα της μακροχρόνιας συμβίωσης με τους ανθρώπους, οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου συχνά παρουσιάζονται ως σκύλοι που φροντίζουν τα μικρά παιδιά. Θυμάστε τη Νάνα, τον σκύλο-νταντά από την ταινία της Disney Πήτερ Παν; Ήταν σκύλος Αγίου Βερνάρδου, φυσικά!

Είναι σημαντικό να εκπαιδεύετε τον σκύλο σας από μικρή ηλικία. Παρά τον εξαιρετικό χαρακτήρα των σκύλων Αγίου Βερνάρδου, το μεγάλο μέγεθός τους μπορεί να γίνει καταστροφικό μέσα στο σπίτι αν δεν εκπαιδευτούν σωστά.

  1. Πρόκειται για εξαιρετικά ξεροκέφαλα σκυλιά.

Οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου είναι από τις πιο έξυπνες φυλές σκύλων στον κόσμο, κάτι που καθιστά την εκπαίδευσή τους εύκολη διαδικασία. Αυτή η υψηλή νοημοσύνη, βέβαια, τους κάνει συχνά να φέρονται ξεροκέφαλα και να αρνούνται να υπακούσουν σε εντολές αν δεν το επιθυμούν.

  1. Τείνουν να εμφανίζουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Οι περισσότερες φυλές σκύλων παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που συνήθως οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες. Οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου τείνουν να εμφανίζουν προβλήματα στα οστά επειδή αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, είναι σημαντικό να παρέχετε στον σκύλο σας μια ισορροπημένη διατροφή και πολλή άσκηση. Παθήσεις που σχετίζονται με τα κόκαλα και μπορούν να εμφανίσουν οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου είναι ο καρκίνος στα οστά, η δυσπλασία του γοφού και του αγκώνα.

Ακόμα, οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου είναι επιρρεπείς σε ασθένειες των ματιών που λέγονται εκτρόπιο και εντρόπιο. Και οι δύο ασθένειες αναστρέφουν τα βλέφαρα του σκύλου μέσα-έξω.

Άλλες παθήσεις που εμφανίζονται συχνά στους σκύλους Αγίου Βερνάρδου είναι οι κρίσεις επιληψίας, το έκζεμα, η καρδιομυοπάθεια, και η πολυνευροπάθεια.

jj-shev-m2bfivmmfqy-unsplash-e1704264047968-1536x1075

  1. Λέγεται ότι βοήθησαν τον Ναπολέοντα.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα του σημαντικού ρόλου που έχουν παίξει κατά καιρούς στην ιστορία οι σκύλοι του Αγίου Βερνάρδου. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες αφορά τη βοήθεια που παρείχαν στον Ναπολέοντα όταν διάβηκε με το στρατό του ένα πέρασμα στις Άλπεις μεταξύ του 1790 και του 1810. Ο στρατός του Ναπολέοντα είχε μαζί του μια ομάδα από σκύλους Αγίου Βερνάρδου, οι οποίοι βοήθησαν να μην χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή.

topetmou.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση