HomeHL-9Εκρηκτικό κοκτέιλ Covid και γρίπης: Αυξάνονται τα κρούσματα, συστάσεις για μάσκα

Εκρηκτικό κοκτέιλ Covid και γρίπης: Αυξάνονται τα κρούσματα, συστάσεις για μάσκα

Τι προβλέπουν οι ειδικοί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κορύφωση της έξαρσης του κύματος Covid και γρίπης, με τους ειδικούς να προβλέπουν περαιτέρω αύξηση μετά τα Φώτα, να συστήνουν τεστ και μάσκες κατά τις επιστροφές σε γραφεία και σχολεία και να προβλέπουν ότι η κορύφωση θα επέλθει στα τέλη του μήνα.

Μέχρι τις 27/12 έχει καταγραφεί στα λύματα της Αττικής αύξηση κατά 90% των αναπνευστικών ιών. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αύξηση για τον αναπνευστικό ιό RSV καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα κατά 260%, ενώ 57% ήταν αυξημένα τα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες. Για την γρίπη τύπου Α, στο 222% για τον τελευταίο μήνα και αύξηση 88% για την τελευταία εβδομάδα. Αύξηση της τάξης του 180% παρατηρείται στο ιικό φορτίο του Covid19 τον τελευταίο μήνα και 87% μόνο την τελευταία εβδομάδα.

Αν και οι εισαγωγές πλέον αυξάνονται, το τελευταίο 24ωρο μόνο έγιναν 172 εισαγωγές 72 εκ των οποίων στην Αθήνα, ενώ στην εντατική βρίσκονται 84 ασθενείς, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη το ΕΣΥ δεν δέχεται μεγάλη πίεση, τέτοια που να απαιτεί τη λήψη οριζόντιων μέτρων για τον γενικό πληθυσμό, όπως υποχρεωτικότητα της μάσκας.

Να σημειωθεί ότι το ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 50 κλίνες στο σύστημα υγείας για τον κορωνοϊό.

Οι ειδικοί επιμένουν ωστόσο ότι χρειάζεται προσοχή από όλους, τεστ και μάσκα όπου και όταν κρίνεται απαραίτητο, αναμνηστικές δόσεις εμβολίων του κορωνοϊού στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και εμβόλια γρίπης για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν κάνει ακόμη.

Την ίδια ώρα στα φαρμακεία τα rapid tests και οι μάσκες και πάλι ξεπουλάνε.

Τι λένε οι ειδικοί για την έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού

Μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 ο κ. Θωμαϊδης, ανέφερε πως τα δεδομένα από τα λύματα έχουν δείξει μία συστηματική αύξηση και στις τρεις αναπνευστικές λοιμώξεις της τάξης του 90% ο κορονοϊός και η γρίπη τύπου Α. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση. Περαιτέρω αύξηση της επόμενες δύο εβδομάδες. Τα δεδομένα είναι όμοια με αυτά που είχαμε την ίδια περίοδο πέρσι».

Με βάση και τα περσινά δεδομένα ο κ. Θωμαϊδης προέβλεψε ότι το κύμα φέτος θα παρουσιασει μία μικρή ύφεση στα τέλη Ιανουαρίου και μετά ξανά μια αύξηση από τον Μάρτιο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση