HomeHL-TOPΡεκόρ θερμοκρασίας τον Δεκέμβριο: Ο χάρτης αποκλίσεων ανά περιοχή

Ρεκόρ θερμοκρασίας τον Δεκέμβριο: Ο χάρτης αποκλίσεων ανά περιοχή

Στην Κρήτη πού αυξήθηκε περισσότερο η θερμοκρασία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Δεκέμβριος του 2022 σημείωσε αξιοσημείωτα υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τον πιο θερμό Δεκέμβριο στο σύνολο της χώρας, όπως ανακοίνωσαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η Θεσσαλία ήταν η μόνη περιοχή που εμφάνισε μικρή διαφορά, με το Δεκέμβριο του 2022 να είναι μόλις 0,1°C πιο ψυχρό από τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

dec23_stations_tmax_dev

Στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα, καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Στην Κέρκυρα, για παράδειγμα, σχεδόν όλες οι ημέρες του Δεκεμβρίου ήταν πιο ζεστές από τις συνήθεις για αυτή την εποχή, ενώ στη Φλώρινα και τα Ιωάννινα οι θετικές αποκλίσεις καταγράφηκαν για 28 και 27 ημέρες αντίστοιχα.

Στη Φλώρινα, η μέγιστη θερμοκρασία της 17ης Δεκεμβρίου ήταν από τις υψηλότερες που καταγράφηκαν από το άνοιγμα του μετεωρολογικού σταθμού το 2007, φτάνοντας τα 20,7°C. Αυτό αντιστοιχούσε σε απόκλιση 14,6°C υψηλότερη από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019.

tmax_dec_2023_rank

Στην Κρήτη σε σχέση με τους προηγούμενους Δεκέμβριους τη μεγαλύτερη απόκλιση προς τα επάνω την εμφάνισε ο Άγιος Νικόλαος και μετά το Hράκλειο.

Ο χάρτης αποκλίσεων μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών ανά γεωγραφική περιοχή καταδεικνύει την ασυνήθιστη ζέστη που χαρακτήρισε τον Δεκέμβριο του 2022, προκαλώντας ανησυχίες για τις κλιματικές μεταβολές.

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση