HomeHL-HealthΕυτυχία: Παίρνουμε μαθήματα από την πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου

Ευτυχία: Παίρνουμε μαθήματα από την πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου

Ποιο είναι το μυστικό τους;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, ο ήλιος και η θάλασσα συγκαταλέγονται στους παράγοντες που μας φτιάχνουν τη διάθεση. Είναι και μερικοί από τους λόγους που η χώρα μας είναι δημοφιλής ως ταξιδιωτικός προορισμός. Αρκούν, όμως, για να μας κάνουν να νιώσουμε πραγματικά ευτυχισμένοι;

Η αλήθεια είναι ότι οι χώρες της Σκανδιναβίας αναδεικνύονται από διαφορετικές μελέτες ως τα ιδανικά μέρη διαβίωσης, χωρίς να έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, η Φινλανδία κατέχει την πρώτη θέση στον κατάλογο των πιο ευτυχισμένων χωρών της Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας για έξι συνεχόμενα έτη. Επομένως, η συνταγή της ευτυχίας μάλλον κρύβεται αλλού, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ψυχικής υγείας.

Παρακάτω, Φινλανδοί ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας μοιράζονται τους λόγους που οι άνθρωποι στη χώρα τους είναι πιο ευτυχισμένοι και πώς μπορούμε κι εμείς να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.

Είναι ειλικρινείς με τα συναισθήματά τους

Αν και πολλές φορές προσπαθούμε να καλύψουμε τα αρνητικά που μας συμβαίνουν, αυτό δεν ακολουθείται ως πρακτική από τους Φινλανδούς: «Υπάρχει λιγότερη υποχρεωτική θετικότητα και μεγαλύτερη ανοχή στο να λες ότι “δεν είμαι πολύ καλά”», δήλωσε η Δρ Meri Larivaara, ψυχίατρος και διευθύντρια στρατηγικών υποθέσεων στο MIELI Mental Health Finland.

Δίνουν προτεραιότητα στην ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ελεύθερου χρόνου

Παρότι εξακολουθούν να δουλεύουν σκληρά, οι Φινλανδοί έχουν μια καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. «Στο τέλος της δουλειάς, υπάρχει χρόνος για να φροντίσετε τον εαυτό σας, να χαλαρώσετε και να κάνετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν» δήλωσε η Δρ η Mirka Hintsanen, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Oulu. Αντίστοιχα, ο Δρ. Juho Saari, κοσμήτορας της σχολής στο τμήμα κοινωνικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Τάμπερε, πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δε χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στις δουλειές τους, γεγονός που επίσης αυξάνει τα επίπεδα ευτυχίας.

Περνούν άπλετο χρόνο στη φύση

Το φυσικό τοπίο παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή και την ευτυχία των ανθρώπων που μένουν στη Φινλανδία. Η Δρ Mirka Hintsanen σημειώνει πως στη χώρα υπάρχει παντού φύση, είτε στην πρωτεύουσα είτε σε μικρές κωμοπόλεις. Ως μέρος της κουλτούρας τους, χρησιμοποιούν με σεβασμό κάθε δάσος, λίμνη και παραθαλάσσια περιοχή δωρεάν, δήλωσε ο Δρ. Saari. Αυτό σημαίνει ότι δραστηριότητες όπως η κατασκήνωση, το μάζεμα μούρων, η συλλογή μανιταριών, το κολύμπι, η πεζοπορία, η ιππασία και το σκι είναι δωρεάν σε αυτούς τους δημόσιους χώρους.

Μαθαίνουν νέες δεξιότητες

«Είμαστε πραγματικά πρόθυμοι να εξελιχθούμε και αυτό συμβάλλει θετικά στην ψυχική μας υγεία» δήλωσε η Δρ Larivaara. Δε χρειάζεται βέβαια, αυτή η διαδικασία να είναι περίπλοκη, καθώς και μια νέα συνταγή μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο Δρ Juho Saari προσθέτει ότι στη Φινλανδία υπάρχει μεγάλος αριθμός συλλόγων, που προσφέρουν από μαθήματα γιόγκα μέχρι μαθήματα αγγειοπλαστικής, και με ελάχιστο κόστος.

Εμπιστεύονται

Σύμφωνα με τον Δρ Saari, τα επίπεδα εμπιστοσύνης μεταξύ των ατόμων στη Φινλανδία είναι πολύ υψηλά, ενώ αντίστοιχα οι κοινωνικές σχέσεις παίζουν μεγάλο ρόλο στην ευτυχία. Περνώντας χρόνο με τους αγαπημένους σας συμβάλλει θετικά στο συνολικό αίσθημα ικανοποίησης, όπως έχουν συμπεράνει πολλές μελέτες.

Επιδιώκουν την ευτυχία ως ικανοποίηση για τη ζωή

Η ευτυχία γίνεται αντιληπτή λιγότερο ως ευφορία και περισσότερο ως ικανοποίηση: «Είναι πιο εύκολο να είσαι ευτυχισμένος νιώθοντας ευγνωμοσύνη γι’ αυτά που έχεις παρά αναζητώντας έντονα συναισθήματα και εμπειρίες» δήλωσε η Δρ. Larivaara. Αρκεί μόνο να εστιάσουμε στα μικρά που μας κάνουν χαρούμενους: ένα φλιτζάνι καλό καφέ ή μια απλή βόλτα.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι και το περιβάλλον παίζει βασικό ρόλο και δεν αποτελεί μόνο ευθύνη του ατόμου: «Εάν για παράδειγμα είστε δάσκαλος και η τοπική σας περιφέρεια περικόψει τις αμοιβές όλων των εκπαιδευτικών, η ευτυχία σας πιθανότατα θα επηρεαστεί. Επομένως, όσο σημαντικό κι αν είναι να προσπαθείτε να κάνετε πράγματα που επηρεάζουν τη διάθεσή σας, δεν εξαρτάται μόνο από εσάς» καταλήγει η Δρ η Mirka Hintsanen.

Δεδομένου ότι η Φινλανδία διαθέτει συστήματα που καθιστούν τις πτυχές της ζωής λιγότερο αγχωτικές – η εκπαίδευση είναι σε μεγάλο βαθμό δωρεάν, ο ελεύθερος χρόνος από την εργασία είναι άφθονος και η υγειονομική κάλυψη είναι εγγυημένη- σίγουρα παίζουν κι αυτά σημαντικό ρόλο στην ευτυχία.
ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση