HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ χρονιά που η ανθρωπότητα γνώρισε ευρέως την τεχνητή νοημοσύνη

Η χρονιά που η ανθρωπότητα γνώρισε ευρέως την τεχνητή νοημοσύνη

Ποιες είναι οι σημαντικότερες εξελίξεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

To 2023 η τεχνητή νοημοσύνη εισέβαλε ορμητικά στη ζωή μας παρουσιάζοντας τις δυνατότητες που ανοίγονται στην ανθρωπότητα – Το Newsbomb.gr συγκέντρωσε τις δώδεκα σημαντικότερες εξελίξεις για τη νέα τεχνολογία η οποία εξελίσσεται και εισέρχεται σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Η τεχνητή νοημοσύνη την χρονιά που μας πέρασε εισέβαλε για τα καλά στις ζωές μας προσφέροντας δυνατότητες οι οποίες άλλαξαν την καθημερινότητα μας με τρόπους που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί.

Ανάμεσα στις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της Τεχνητής Νοημοσύνης περιλαμβάνονται η χρήση της για βοήθεια σε ιατρικά θέματα, στην εκπαίδευση, στη δημιουργία τραγουδιών ενώ παράλληλα έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με τους κινδύνους κουβαλά.

Η Τεχνητή νοημοσύνη το «δεξί χέρι» της ιατρικής

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να διαγνώσει τον αυτισμό πολύ νωρίτερα στα παιδιά. Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναλύει εξειδικευμένες μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, διέγνωσε παιδιά ηλικίας 24 έως 48 μηνών με αυτισμό με ποσοστό ακρίβειας 98,5%. Τα σχετικά αποτελέσματα παρουσιάζονται την επόμενη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής.

Η διεπιστημονική ομάδα ανέπτυξε ένα σύστημα τριών σταδίων για την ανάλυση και ταξινόμηση της μαγνητικής τομογραφίας διάχυσης, μιας ειδικής τεχνικής που ανιχνεύει τον τρόπο με τον οποίο το νερό ταξιδεύει κατά μήκος των οδών της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνει την απομόνωση εικόνων εγκεφαλικού ιστού από τις σαρώσεις της μαγνητικής τομογραφίας και την εξαγωγή απεικονιστικών δεικτών που υποδεικνύουν το επίπεδο συνδεσιμότητας μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου. Ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης, εκπαιδευμένος να εντοπίζει περιοχές απόκλισης για να διαγνώσει εάν κάποιος είναι αυτιστικός ή νευροτυπικός, συγκρίνει τα μοτίβα των δεικτών στους εγκεφάλους των παιδιών με αυτισμό με εκείνα των φυσιολογικά ανεπτυγμένων εγκεφάλων.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν τη μεθοδολογία τους στις μαγνητικές τομογραφίες 226 παιδιών ηλικίας 24 έως 48 μηνών, από τα οποία τα 126 παιδιά έχουν αυτισμό και τα 100 παιδιά αναπτύσσονται φυσιολογικά. Το σύστημα επέδειξε ακρίβεια 98,5% στην αναγνώριση των παιδιών με αυτισμό.

«Η προσέγγισή μας είναι μια νέα πρόοδος που επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση του αυτισμού σε βρέφη ηλικίας κάτω των δύο ετών», επισημαίνει ο Μοχάμεντ Κούντρι, επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λούιζβιλ στο Κεντάκι και μέλος της ερευνητικής Ομάδας. Ο ίδιος προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι η θεραπευτική παρέμβαση πριν από την ηλικία των τριών ετών μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των ατόμων με αυτισμό να επιτύχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία και υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης».

Σύμφωνα με την έκθεση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) για τον αυτισμό, το 2023 λιγότερα από τα μισά παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού έλαβαν αναπτυξιακή αξιολόγηση μέχρι την ηλικία των τριών ετών, ενώ το 30% των παιδιών που πληρούσαν τα κριτήρια για διαταραχή του φάσματος του αυτισμού δεν έλαβε επίσημη διάγνωση μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών.

«Η ιδέα πίσω από την πρώιμη παρέμβαση είναι να εκμεταλλευτούμε την πλαστικότητα του εγκεφάλου ή την ικανότητα του εγκεφάλου να ομαλοποιεί τη λειτουργία του με τη θεραπεία», δηλώνει ο Γκρέγκορι Μπαρνς, καθηγητής Νευρολογίας στο Λούιζβιλ και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Τεχνητή νοημοσύνη: Κατασκευάζει τραγούδια και ανέκδοτα

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μέσα στο 2023 δημιούργησε ένα τραγούδι το οποίο έγινε viral σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, 53 χρόνια μετά τη διάλυσή τους οι Beatles επέστρεψαν στη δισκογραφία, με ένα νέο, ανέκδοτο τραγούδι, το οποίο ηχογραφήθηκε χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέποντας την επανένωση του θρυλικού γκρουπ, μολονότι δύο από τα μέλη του έχουν πεθάνει εδώ και χρόνια.

Το τραγούδι «Now and Then» βασίζεται σε μια ηχογράφηση που είχε κάνει τη δεκαετία του 1970 ο Τζον Λένον, την οποία έδωσε το 1994 στα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος η χήρα του, η Γιόκο Όνο. Η ηχογράφηση αυτή ήταν πλήρης (με φωνή και πιάνο), αλλά όχι τόσο καλής ποιότητας ώστε να κυκλοφορήσει.

Ο Πολ Μακάρτνεϊ και ο Ρίνγκο Σταρ, τα δύο εν ζωή μέλη των Beatles, επιβεβαίωσαν σήμερα ότι το τραγούδι θα κυκλοφορήσει στις 2 Νοεμβρίου. Όταν παρέλαβαν την ηχογράφηση από την Γιόκο Όνο, τα τρία (τότε) μέλη των Beatles την ξαναδούλεψαν και την ολοκλήρωσαν, όμως δεν την κυκλοφόρησαν γιατί με την τεχνολογία που είχαν την εποχή εκείνη στη διάθεσή τους δεν μπορούσαν να διαχωρίσουν τη φωνή του Τζον Λένον από τη μουσική, διατηρώντας την ποιότητα της ηχογράφησης. Επίσης, όπως είχε πει πρόσφατα ο Μακάρτνεϊ, το τραγούδι «δεν άρεσε» στον Τζορτζ Χάρισον.

Αυτό το πέτυχε στη σειρά ντοκιμαντέρ Get Back, του 2021, ο Πίτερ Τζάκσον. Ο δημιουργός του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», «έβγαλε» τη φωνή του Λένον από μια κασέτα, διαχωρίζοντάς την από τον ήχο του πιάνου, με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογιών.

«Έτσι βρεθήκαμε με τη φωνή του Τζον, καθαρή σαν το κρύσταλλο», εξήγησε ο Μακάρτνεϊ στην ανακοίνωσή του. «Είναι πολύ συγκινητικό και εμείς παίζουμε από πάνω, είναι μια πραγματική ηχογράφηση των Beatles», πρόσθεσε ο 81χρονος μουσικός.

Στο αρχικό κομμάτι προστέθηκαν ηχογραφήσεις ηλεκτρικής και ακουστικής κιθάρας που είχε κάνει ο Τζορτζ Χάρισον το 1995, έξι χρόνια πριν από το θάνατό του. Το τραγούδι συμπληρώθηκε πέρσι σε στούντιο του Λος Άντζελες, με τον Ρίνγκο Σταρ στα ντραμς, τον Μακάρτνεϊ στο πιάνο και το μπάσο και τις φωνές των δύο εν ζωή Beatles.

«Ήταν πολύ συγκινητικό για όλους μας. Ήταν λες κι ο Τζον βρισκόταν ανάμεσά μας», αφηγήθηκε ο 83χρονος Ρίνγκο Σταρ.

Τον Απρίλιο του 1970, έξι μήνες αφότου κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Abbey Road» και έναν μήνα πριν από το «Let it be», οι Beatles ανακοίνωσαν τη διάλυσή τους. Στα δέκα χρόνια της συνεργασίας τους ηχογράφησαν 14 άλμπουμ, πούλησαν σχεδόν 1 δισεκ. δίσκους και γύρισαν πολλές ταινίες. Παρά τον θάνατο του Λένον το 1980 και του Χάρισον το 2001, η «Μπιτλομανία» παραμένει ζωντανή σε όλον τον κόσμο και οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη οδήγησαν ήδη σε προσπάθειες «επανένωσης» του γκρουπ.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Προσλαμβάνει και απολύει κόσμο

Οι χώροι εργασίας, έχουν αλλάξει αρκετά και την θέση των εργαζομένων λαμβάνουν πλέον τα ρομπότ, οι αλγορίθμοι και φυσικά η τεχνητή νοημοσύνη. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αυξάνονται και ενσωματώνονται στην καθημερινότητα υποδεικνύοντας ότι οι συνέπειες της απώλειας του συνειδητού ελέγχου γίνονται ακόμη πιο ανησυχητικές.

Στον πραγματικό κόσμο, η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται σε πολλαπλές κατευθύνσεις με ραγδαία ταχύτητα και αυτές οι τεχνολογικές ανακαλύψεις μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες για την ανθρωπότητα.

Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους πρέπει να συζητηθούν οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης και οι επιπτώσεις της πρέπει να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν στο μέλλον.

«Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη σημαίνουν ότι η τεχνολογία μπορεί να επιτύχει όλο και περισσότερα, και αυτό θα έχει φυσικά αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας», λέει ο Steven Miller, ομότιμος καθηγητής πληροφοριακών συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Singapore Management University στο CNBC Make It.

«Καθώς οι φυσικές μηχανές, τα συστήματα λογισμικού και οι συνδυασμοί υλικού και λογισμικού γίνονται πιο ικανοί ως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης, είναι όλο και πιο πιθανό, καθώς και οικονομικά βιώσιμο, να αντικατασταθεί μεγαλύτερο μέρος των τμημάτων της σημερινής ανθρώπινης εργασίας από μηχανές», ανέφερε.

robot

Η αυτοματοποίηση εργασίας θεωρείται ως μια από τις πιο άμεσες ανησυχίες σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο υπάρχουν θέσεις εργασίας που έχουν έντονο το ανθρώπινο στοιχείο όπως τα επαγγέλματα της ιατρικής τα οποία είναι απίθανο να καλυφθούν από την τεχνολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα δεν περιορίζεται πλέον στο θέμα του αν η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει ή όχι ορισμένες θέσεις εργασίας, αλλά ως προς τον βαθμό που θα προκαλέσει απώλεια θέσεων εργασίας στους ανθρώπους.

Η αυτοματοποίηση των θέσεων εργασίας θα προκαλέσει υψηλό ποσοστό ανεργίας δεδομένου ότι τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πιο έξυπνα, οι θέσεις εργασίες θα απαιτούν λιγότερους εργαζομένους.

H Τεχνητή Νοημοσύνη εισέβαλε στη δημόσια διοίκηση

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργάζεται με την ταχύτερη ενσωμάτωση των διαδικασιών στο gov.gr και για την είσοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δημόσιο. Τις επόμενες ημέρες με την είσοδό μας στο gov.gr θα μπορούμε να συνομιλήσουμε γραπτά ή φωνητικά με τον ψηφιακό βοηθό, ο οποίος θα μας βοηθά να εντοπίσουμε εύκολα και γρήγορα αυτό ακριβώς που ψάχνουμε ανάμεσα στις 1600 και πλέον διαδικασίες του gov.gr και στις 3000 διαδικασίες του ΜΙΤΟΣ.

Υπενθυμίζεται ότι το gov.gr βρέθηκε στη 2η θέση μεταξύ 70 εταιρειών και οργανισμών αναφορικά με την εμπειρία του καταναλωτή ή ακόμα καλύτερα του πολίτη στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το καλύτερο brand του ελληνικού δημοσίου, μιας και σύμφωνα με την έρευνα το πρώτο brand σε απήχηση/ ελκυστικότητα στο ελληνικό κοινό ήταν εταιρικό, συνεχίζει ακάθεκτο να κάνει την καθημερινότητά μας ευκολότερη και σίγουρα πιο φιλική σε κάθε συνδιαλλαγή μας με το Δημόσιο.

Μόνο το μήνα Οκτώβριο στο στο gov.gr, προστέθηκαν 30 νέες υπηρεσίες. Πρακτικά αν το καλοσκεφτεί κανείς αυτό μεταφράζεται σε μια νέα υπηρεσία για κάθε μέρα του Οκτώβρη.

«Μόνο τον Οκτώβριο στο gov.gr, προστέθηκαν 30 νέες υπηρεσίες. Σχεδόν κάθε μέρα και μια νέα υπηρεσία. Στόχος μας να βελτιώνουμε καθημερινά την εμπειρία των πολιτών στην επαφή τους με το Δημόσιο και να πετύχουμε στο τέλος της τετραετίας το milestone που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός @kyriakos_ : να έχουμε ψηφιοποιήσει το σύνολο των διαδικασιών του Δημοσίου. Σύντομα το gov.gr με τον ψηφιακό βοηθό, θα βάλει το Δημόσιο στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μια αλλαγή που θα κάνει την καθημερινότητα των πολιτών ακόμα πιο απλή, ακόμα πιο φιλική. Γιατί όλα ξεκινούν και καταλήγουν στον πολίτη» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Instagram ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη διαβάζει πάπυρο που σβήστηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για την ανάγνωσή παπύρων που καταστράφηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου σχεδόν 2.000 χρόνια.

Οι πάπυροι βρίσκονταν σε βίλα, που εκτιμάται ότι άνηκε στον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα, στο Ερκουλάνεουμ ή Ηράκλειο. Οι πάπυροι φαινόταν πως είχαν καταστραφεί ανεπανόρθωτα, όμως τώρα- χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη- ερευνητές απέσπασαν την πρώτη λέξη από ένα από τα κείμενα.

papyros

Ο καθηγητής Μπρεντ Σιλς του πανεπιστημίου του Κεντάκι ανακοίνωσε αυτή την ανακάλυψη.

Μαζί με άλλους επιστήμονες, τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησαν το «Βεζούβιος challenge», για να επιταχύνουν την ανάγνωση των κειμένων. Με τη στήριξη επενδυτών από τη Σίλικον Βάλεϊ, το challenge προσφέρει χρηματικά έπαθλα σε ερευνητές που θα εξάγουν ευανάγνωστες λέξεις από τους απανθρακωμένους παπύρους.

«Αυτή είναι η πρώτη λέξη που ανακτήθηκε από τους παπύρους», δήλωσε ο Στίβεν Πάρσονς, του πανεπιστημίου του Κεντάκι. Έκτοτε, οι ερευνητές ανακάλυψαν περισσότερα γράμματα από τον αρχαίο πάπυρο.

Όταν ξεκίνησε το «Βεζούβιος challenge», ο Σιλς και η ομάδα του έδωσαν χιλιάδες τρισδιάστατες ακτινογραφίες δύο τυλιγμένων παπύρων και τριών κομματιών. Επίσης, έδωσαν ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, που είχαν εκπαιδεύσει να διαβάζει γράμματα από τους παπύρους, από τις ανεπαίσθητες αλλαγές του αρχαίου μελανιού πάνω τους.

Δύο φοιτητές πληροφορικής, οι Λουκ Φάριτορ στη Νεμπράσκα και Γιούσεφ Νάντερ στο Βερολίνο, που αποφάσισαν να μετάσχουν στην πρόκληση βελτίωσαν τη διαδικασία έρευνας και- χωριστά- βρήκαν την ίδια αρχαία ελληνική λέξη σε έναν από τους παπύρους: «πορφύρας». Ο Φάριτορ- που τη βρήκε πρώτος- κέρδισε 40.000 δολάρια και ο Νάντερ 10.000.

Τώρα η πρόκληση είναι να διαβαστεί το κείμενο γύρω από τη λέξη. Η δρ. Φεντερίκα Νικολάρντι από το πανεπιστήμιο της Νάπολης δήλωσε πως τρεις σειρές στον πάπυρο, οι οποίες περιλαμβάνουν έως 10 γράμματα, είναι πλέον ευανάγνωστες και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες.

«Αυτή η λέξη είναι η πρώτη βουτιά μας σε ένα αρχαίο βιβλίο που δεν έχει ανοιχτεί», είπε ο Σιλς. «Το τι αναφέρει αυτός ο πάπυρος είναι ακόμη άγνωστο, αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα ανοιχτεί», συμπλήρωσε.

«Για εμένα, το να διαβάζουμε λέξεις από τους παπύρους του Ερκολάνεουμ είναι σαν να πατάω στο φεγγάρι», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ήξερα πως το κείμενο ήταν εκεί, περιμένοντας εμάς. Και με μια τόσο ταλαντούχα ομάδα να συνεργάζεται, η ανάγνωση των λέξεων είναι ένα βήμα σε μια νέα περιοχή και το κάναμε. Τώρα, είναι ώρα για εξερεύνηση», πρόσθεσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Κεντάκι.

Το πρώτο συγκρότημα K-pop τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα άφηνε παραπεσμένη την μουσική και μάλιστα στην κορεάτικη pop, καθώς το πρώτο συγκρότημα είναι γεγονός.

Οι Mave είναι το πρώτο συγκρότημα K-pop μουσικής τεχνητής νοημοσύνης. Είναι όμορφες, ξέρουν να χορεύουν, έχουν ταλέντο, αλλά δεν είναι πραγματικές. Το συγκρότημα έχει αγαπηθεί πολύ από τους λάτρεις του συγκεκριμένου είδους μουσικής.

«Όταν για πρώτη φορά είδα τις MAVE, μου ήταν λίγο δύσκολο να ξεχωρίσω αν ήταν αληθινές ή εικονικοί χαρακτήρες. Έμοιαζαν τόσο πραγματικές».

Εδώ και μήνες η νοτιοκορεάτικη μουσική βιομηχανία έχει επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη και όπως αποδεικνύεται όχι άδικα, καθώς τα συγκροτήματα συγκεντρώνουν πολλούς fans.

«Οι εικονικοί καλλιτέχνες είναι καλύτεροι από τους πραγματικούς. γιατί δεν εμπλέκονται σε σκάνδαλα. Επίσης πιστεύω ότι οι πραγματικοί καλλιτέχνες δεν είναι αρκετοί έτσι ώστε να ικανοποιήσουν του θαυμαστές της K-pop».

Μετά το πρώτο σγκρότημα, σειρά πήραν και άλλα, τεχνητής νοημοσύνης, όπως το συγκρότημα Eternity.

Επικεφαλής του συγκροτήματος είναι η Zae – in και μπορεί να τα κάνει όλα, καθώς πίσω από τη Zae – in βρίσκονται τουλάχιστον 10 διαφορετικοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων τραγουδιστές, χορευτές και ηθοποιοί.

Αυτοί προσέφεραν τα ταλέντα τους και η τεχνητή νοημοσύνη τα ενώνει όλα για να δημιουργήσει μια υπερκαλλιτέχνιδα.

«Έχουν πολύ ενδιαφέρον για τα εικονικά είδωλα και έχουν προσδοκίες για τα τραγούδια και τις εμφανίσεις που θα παρουσιαστούν».

Τα νέα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης εξαλείφουν την ανάγκη τα εικονικά είδωλα να χρειάζονται την ανθρώπινη παρουσία, όπως συνέβαινε για παράδειγμα με τα deepfake βίντεο και η τεχνολογική έκρηξη έχει διαμορφώσει ένα νέο ρεύμα με εταιρείες να αναπτύσσουν πειστικούς εικονικούς χαρακτήρες.

Η Τεχνητή νοημοσύνη σε «ρόλο δημοσιογράφου»

Η Google το 2023 ξεκίνησε τις δοκιμές για να δημιουργήσει ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία ειδήσεων και το παρουσίασε σε μεγάλα ΜΜΕ, μεταξύ άλλων οι New York Times, η Washington Post και η News Corp, στην οποία ανήκει η Wall Street Journal.

Πρόκειται για ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης- με το προσωρινό όνομα Genesis- μπορεί να δεχθεί πληροφορίες, για παράδειγμα λεπτομέρειες γεγονότων που είναι σε εξέλιξη και να δημιουργήσει ειδησεογραφικό περιεχόμενο, ανέφεραν πηγές που επικαλούνται οι New York Times.

Η Google πιστεύει ότι το εργαλείο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα είδος προσωπικού βοηθού για δημοσιογράφους, αυτοματοποιώντας κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν, κερδίζοντας χρόνο. Επίσης, σύμφωνα με μία από τις πηγές των NYT, η Google θεωρεί πως πρόκειται για υπεύθυνη τεχνολογία, με την οποία τα ΜΜΕ θα μπορούσαν να αποφύγουν τις παγίδες της τεχνητής νοημοσύνης.

Όμως, κάποια από τα στελέχη που είδαν την παρουσίαση της Google την περιέγραψαν ως ανησυχητική. Από την άλλη, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως το εργαλείο αυτό δεν προορίζεται για να αντικαταστήσει τους δημοσιογράφους.

Η Google, δήλωσε η Τζεν Κράιντερ, σε συνεργασία με ΜΜΕ, «είμαστε στα αρχικά στάδια της εξερεύνησης ιδεών για πιθανή παροχή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να βοηθήσουμε τους δημοσιογράφους με τη δουλειά τους».

Αυτά τα εργαλεία, συμπλήρωσε, «δεν προορίζονται- ούτε μπορούν- να αντικαταστήσουν τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι δημοσιογράφοι στο ρεπορτάζ, τη δημιουργία και την επαλήθευση των άρθρων τους». Αντί για αυτό, θα μπορούσαν να παρέχουν επιλογές για τίτλους και άλλα στιλ γραφής, πρόσθεσε.

Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης της Google- όπως περιγράφεται- έχει πιθανά υπέρ και κατά δήλωσε ο καθηγητής Δημοσιογραφίας Τζεφ Τζάρβις, δήλωσε ότι το νέο εργαλείο της Google- όπως αυτό περιγράφεται- έχει πιθανά υπέρ και κατά.

«Αν αυτή η τεχνολογία μπορεί να παρέχει πραγματικές πληροφορίες αξιόπιστα, οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο», είπε αρχικά. Από την άλλη, σημείωσε, αν αυτό το εργαλείο χρησιμοποιηθεί λανθασμένα, σε ειδήσεις με απαιτήσεις, τότε «θα μπορούσε να πλήξει την αξιοπιστία όχι μόνο του εργαλείου, αλλά και των Μέσων που το χρησιμοποιούν».

Η Τεχνητή νοημοσύνη στην ειδική εκπαίδευση

Ο Μάριος Παπαευσταθίου, «εκπαιδευτικός της τεχνητής νοημοσύνης» σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην τηλεόραση MEGA είχε αναφερθεί στην τεχνητή νοημοσύνη στην ειδική εκπαίδευση.

«Τα παιδιά έχουν πολύ καλή σχέση με τα social media, κάποια στιγμή είχαν δει στην τηλεόραση κάποιον παρουσιαστή που δεν ήταν άνθρωπος, αλλά ρομπότ, προϊόν τεχνητής νοημοσύνης και με βάση αυτό κάναμε μία δράση. Εμείς στα Τρίκαλα στην ειδική εκπαίδευση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να μάθουμε κάποια πολύ σημαντικά πράγματα στα παιδιά. Οι τάξεις μας αποτελούνται από 4 – 5 παιδιά και μπορούμε με την τεχνητή νοημοσύνη να κάνουμε μία εξατομικευμένη εκπαίδευση», είπε.

Και εξήγησε ο καθηγητής: «Η τεχνητή νοημοσύνη παρακολουθεί την πρόοδο και τις ανάγκες του κάθε μαθητή και να προσαρμόσει τον ρυθμό και το περιεχόμενο της διδασκαλίας ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες. Όλοι οι άνθρωποι είναι ισότιμοι και μπορούν να τα καταφέρουν και η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη στους μαθητές με ειδικές ανάγκες προσαρμόζοντας το εκπαιδευτικό υλικό».

Η τεχνητή νοημοσύνη «απειλεί» τον κλάδο του μάρκετινγκ

Οι απίστευτες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να αντιγράφει και να εξαπατά, έχει προκαλέσει συναγερμό μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών της βιομηχανίας της διαφήμισης.

Τους προβληματίζουν ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς η κατεύθυνση, όπως και η ταχύτητα που παίρνει η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Πολλές διαφημιστικές συντάχθηκαν με οργανισμούς όπως η Συμμαχία για την προέλευση και την αυθεντικότητα του περιεχομένου, που ζητεί να προσδιορίζεται η προέλευση του περιεχομένου, καθώς και η εταιρική σχέση για την τεχνητή νοημοσύνη, που έχει στόχο να περιορίσει τη νέα τεχνολογία μέσα σε ηθικά αποδεκτά όρια.

Από τα τέλη του περασμένου έτους, οπότε η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI παρουσίασε την εφαρμογή ChatGPT, έχει ξεκινήσει ένας παγκόσμιος αγώνας ταχύτητας με αντικείμενο την πρόοδο σε αυτού του είδους τις εφαρμογές, που αποκαλούνται δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη.

H McDonald’s ζήτησε από τη διάσημη πλέον εφαρμογή να κατονομάσει το πλέον εμβληματικό μπέργκερ στον κόσμο και η απάντηση προκάλεσε σάλο, καθώς ανέφερε βέβαια το Big Mac.

Η Coca-Cola προσέλαβε ψηφιακούς καλλιτέχνες για να παράγουν 120.000 μοτίβα με την εικόνα της φίρμας της, μεταξύ των οποίων και το γνωστό καμπυλωτό μπουκάλι και το λογότυπο της εταιρείας. Το έκανε μέσω πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης, που εν μέρει ήταν έργο της OpenAI.

Παράλληλα, όμως, η εμφάνιση της εξελιγμένης τεχνητής νοημοσύνης που πειραματίζεται έχει φέρει στο προσκήνιο μια σειρά από νομικά και όχι μόνον προβλήματα, ακόμη και προβλήματα διαχείρισης κάποιων τεχνικών ζητημάτων, όπως και την ανάγκη να βρεθεί τρόπος για να προστατευθεί η φήμη ανθρώπων και να αποφευχθεί η παραπλάνηση των καταναλωτών.

Μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες εκτιμούν πως η νέα τεχνολογία θα βοηθήσει την αρμονική συνεργασία στον κλάδο. Ο διαφημιστικός όμιλος WPP συνεργάζεται με τη βιομηχανία μικροεπεξεργαστών Nvidia πάνω σε μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Αυτή θεωρητικά θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δώσει στις αυτοκινητοβιομηχανίες τη δυνατότητα να ενσωματώσουν πλάνα ενός οχήματος σε βίντεο σχεδιασμένα στα μέτρα συγκεκριμένων τοπικών αγορών, χωρίς να χρειάζεται να κινηματογραφήσει διαφορετικές διαφημίσεις ανά τον κόσμο.

 

Για πολλούς ανθρώπους που παράγουν τέτοιου είδους διαφημίσεις, η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης συνεπάγεται ότι είναι θέμα χρόνου να είναι περιττοί και ξεπερασμένοι από τις εξελίξεις.

Η Τεχνητή νοημοσύνη διαβάζει το μυαλό

Το 2023 κεντρικό θέμα συζήτησης στον κλάδο της τεχνολογίας ήταν οι συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη και θα δώσουν στους ανθρώπους «υπερδυνάμεις», με τις οποίες θα μπορούν να «διαβάζουν» τους γύρω τους.

Ο Devin Liddell, Μελλοντολόγος στο Teague, υποστηρίζει ότι σε λίγα χρόνια από τώρα θα μπορούμε να ανιχνεύουμε πότε κάποιος λέει ψέματα καθώς και τα συναισθήματά του με ειδικά γυαλιά.

Μιλώντας στη Daily Mail, ο Liddell είπε ότι τα συστήματα όρασης που είναι ενσωματωμένα στα γυαλιά θα δείχνουν πλέον τα συναισθήματα ενός ατόμου, τα οποία δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τα ανθρώπινα μάτια, απλώς κοιτώντας κάποιον.

Μάλιστα, με τα γυαλιά αυτά, ο χρήστης τους θα λαμβάνει ειδοποίηση για το πότε κάποιος ψεύδεται.

Όπως ανέφερε ο Liddell, καθώς η επαυξημένη πραγματικότητα «συγχωνεύεται» με την τεχνητή νοημοσύνη, οι άνθρωποι θα αποκτήσουν αισθητηριακές υπερδυνάμεις που θα «μεταμορφώσουν το κοινωνικό τοπίο».

Τη διαδικασία αυτή την περιέγραψε ως «πίσω κανάλι» (backchannel). Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει συζητήσεις που δεν δημοσιοποιούνται και όσοι τις γνωρίζουν έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι κάποιου άλλου σε μια διαπραγμάτευση.

Ο μελλοντολόγος εκτιμά πως αυτό είναι εφικτό να συμβεί τα επόμενα χρόνια. «Οι χρήστες θα μπορούν να διακρίνουν κάθε είδους φυσιολογικά και ψυχολογικά δεδομένα για άλλους ανθρώπους», τόνισε. Συνεπώς, κάτι τέτοιο θα δίνει στους ανθρώπους συνεχώς πληροφορίες για τα άτομα με τα οποία αλληλεπιδρούν και πιθανότατα να αλλάξει και τις σχέσεις.

Ο Liddell υποστηρίζει ότι η τεχνολογία αυτή θα αποτελέσει πλεονέκτημα για τους ανθρώπους, καθώς έτσι θα γνωρίζουν περισσότερα για το άτομο που έχουν απέναντί τους και θα κινούνται αναλόγως. «Είναι ο άλλος νευρικός ή ήρεμος, ενδιαφέρεται ή ενοχλείται; Υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι είναι ψεύτης; Υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι έλκονται από τον χρήστη;», όλα αυτά θα αναγνωρίζονται ανέφερε ο Liddell.

Φτιάχνουν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Την ώρα που η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με τους κινδύνους κουβαλά. Η τεχνολογία τεχνητής μετατρέπεται σε επικίνδυνο εργαλείο, τονίζει το BBC σε δημοσίευμα με τίτλο «Αποκαλύφθηκε το παράνομο εμπόριο εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με τεχνητή νοημοσύνη» Ορισμένοι έχουν πρόσβαση στις εικόνες πληρώνοντας συνδρομές σε λογαριασμούς σε ιστότοπους κοινής χρήσης περιεχομένου, όπως το Patreon που διεμήνυσε ότι είχε μια πολιτική «μηδενικής ανοχής» σχετικά με τέτοιες εικόνες στον ιστότοπό της.

 

Το Συμβούλιο του Αρχηγού της Εθνικής Αστυνομίας είπε ότι είναι «εξωφρενικό» το γεγονός ότι ορισμένες πλατφόρμες αποκομίζουν «τεράστια κέρδη», αλλά δεν αναλαμβάνουν «ηθική ευθύνη». Οι κατασκευαστές των εικόνων κακοποίησης χρησιμοποιούν λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Stable Diffusion, το οποίο προοριζόταν να δημιουργήσει εικόνες για χρήση στην τέχνη ή τη γραφιστική.

Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στους υπολογιστές να εκτελούν εργασίες που συνήθως απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη. Το λογισμικό Stable Diffusion επιτρέπει στους χρήστες να περιγράφουν, χρησιμοποιώντας λέξεις, όποια εικόνα θέλουν και στη συνέχεια το πρόγραμμα δημιουργεί την εικόνα.

AI ‘godfather’ quits Google over dangers of Artificial Intelligence – BBC News

Ωστόσο, το BBC ανακάλυψε ότι χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού μωρών και νηπίων. Οι ομάδες έρευνας διαδικτυακής κακοποίησης παιδιών της αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου λένε ότι ήδη αντιμετωπίζουν τέτοιο περιεχόμενο.

Η ανεξάρτητη ερευνήτρια και δημοσιογράφος Oκτάβια Σπισάνγκς ερευνά αυτό το θέμα εδώ και αρκετούς μήνες. Επικοινώνησε με το BBC μέσω της παιδικής φιλανθρωπικής οργάνωσης NSPCC προκειμένου να αναδείξει τα ευρήματά της. «Από τότε που έγιναν δυνατές οι εικόνες που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη, υπήρξε αυτή η τεράστια πλημμύρα… δεν είναι μόνο πολύ μικρά κορίτσια, αλλά [παιδόφιλοι] μιλούν για νήπια», είπε.

Μια «ψευδοεικόνα» που δημιουργείται από έναν υπολογιστή που απεικονίζει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών αντιμετωπίζεται το ίδιο με μια πραγματική εικόνα και είναι παράνομη η κατοχή, η δημοσίευση ή η μεταφορά της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών Αστυνομίας (NPCC) για την προστασία των παιδιών, Iαν Κρίτσλεϊ είπε ότι θα ήταν λάθος να υποστηρίξουμε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε επειδή κανένα πραγματικό παιδί δεν απεικονίστηκε στις «συνθετικές» εικόνες. Προειδοποίησε ότι ένας παιδόφιλος θα μπορούσε «να κινηθεί σε αυτήν την κλίμακα της προσβολής από τη σκέψη στην πραγματικότητα της κακοποίησης ενός παιδιού».

«Ζωντάνεψαν» τον Ιησού μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Τον «Ιησού Χριστό», ο οποίος με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, απαντάει στις ερωτήσεις των ανθρώπων αποφάσισαν να φτιάξουν κάποιοι. Το γεγονός προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Όλα ξεκίνησαν στην δημοφιλή πλατφόρμα παιχνιδιών Twitch, εκεί όπου εμφανίστηκε ένα chatbot με την ονομασία «Ask_Jesus», το οποίο είναι σχεδιασμένο να μιμείται τις διδασκαλίες και τη σοφία του Ιησού Χριστού.

Ο AI Jesus, όπως αποκαλείται, δηλώνει έτοιμος να συνομιλήσει με τους χρήστες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Από τα βαθιά ηθικά διλήμματα μέχρι τις περίπλοκες πτυχές των βιντεοπαιχνιδιών όπως το Fortnite, καθώς ακόμα και για τις ανθρώπινες σχέσεις, το Ask_Jesus είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ερώτηση.

newsbomb.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση