HomeHL-CultureΓλυπτά του Παρθενώνα: «Υπάρχει χώρος για συμφωνία», δηλώνει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Υπάρχει χώρος για συμφωνία», δηλώνει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

Επέμεινε στη συνέχιση των συζητήσεων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα επανέλαβε ο πρόεδρος του Βρετανικού μουσείου Τζορτζ Όσμπορν και επέμεινε στη συνέχιση των συζητήσεων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά την αρνητική στάση του Ρίσι Σούνακ.

«Υπάρχει χώρος για συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Όσμπορν αλλά, όπως είπε, με δεδομένο ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει ο νόμος που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να παραχωρεί σε μόνιμη βάση αντικείμενα από τις συλλογές του, τα γλυπτά μπορούν να μοιραστούν ανάμεσα στα δύο μουσεία, ενώ κατά περιόδους μπορεί να γίνονται εκθέσεις ελληνικών, αρχαιολογικών θησαυρών στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτή άλλωστε είναι μια πάγια θέση του κ. Όσμπορν.

«Ορισμένοι θαυμάσιοι ελληνικοί θησαυροί που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα θα έρχονται και θα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, όπως η Μάσκα του Αγαμέμνονα για παράδειγμα»,
είπε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

«Ακόμα και αν η βρετανική κυβέρνηση δεν συνομιλεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, το κάνει το Βρετανικό Μουσείο», είπε και συνέχισε: «Τόσο ο Ρίσι Σούνακ όσο και ο Κιρ Στάρμερ επιβεβαίωσαν ότι δεν θα αλλάξουν το νόμο. Πρέπει λοιπόν να ενεργήσουμε εντός του νόμου. Εντός του νόμου μπορούμε να καταλήξουμε σε αυτή την πραγματικά φιλόδοξη πρόταση, να μοιραζόμαστε τα γλυπτά ώστε να διασφαλίσουμε ότι ένα τμήμα τους θα εκτίθεται πάντοτε στην Ελλάδα και είπα ότι κάποιοι φανταστικοί θησαυροί θα έρθουν εδώ».

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση