HomeHL-HealthΤα 9 καλύτερα φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα 9 καλύτερα φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Δείτε ποια τρόφιμα δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την πρώτη πτώση της θερμοκρασίας και τις πρώτες ιώσεις της χειμερινής σεζόν, η συζήτηση στρέφεται στο πώς θα ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας. Αν και η ισορροπημένη διατροφή -πλούσια σε φρούτα και λαχανικά- θα πρέπει να ακολουθείται όλο το χρόνο, δεν είναι ποτέ αργά να προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες από φυσικές πηγές.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι φυσικά πλούσια σε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τα βακτήρια και τους ιούς που μας αρρωσταίνουν. Η διατροφολόγος Colette Micko απαριθμεί παρακάτω μερικά από τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά με βάση τα ισχυρά θρεπτικά συστατικά τους.

Kόκκινη πιπεριά

Οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμινών C και Ε. Με μόλις μισό φλιτζάνι εξασφαλίζετε την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C. Επιπλέον, είναι πλούσιες σε νερό, φυτικές ίνες και διαφορετικές σημαντικές ενώσεις.

Μπρόκολο

Τα σταυρανθή λαχανικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την ενίσχυση του οργανισμού. Ειδικότερα, το μπρόκολο προάγει το ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στις διαλυτές φυτικές ίνες και την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες Α, Β6 και C.

Γκρέιπφρουτ

Αν και όλα τα εσπεριδοειδή υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, το γκρέιπφρουτ θα λέγαμε ότι είναι ο «βασιλιάς» της βιταμίνης C. Ένα γκρέιπφρουτ περιέχει πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών, καθώς και διαλυτές φυτικές ίνες, νερό και βιταμίνη Α.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως βιταμινών Α, C και Ε, καθώς και καλή πηγή σιδήρου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες και τις φυτικές ενώσεις που βρίσκονται επίσης στο σπανάκι το καθιστούν εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Βατόμουρα

Ομοίως με τα εσπεριδοειδή, όλα τα μούρα ενισχύουν το ανοσοποιητικό, εφόσον είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και φυτικές ενώσεις.

Αβοκάντο

Ως εξαιρετική πηγή φυτικών ενώσεων και βιταμινών C και Ε, το αβοκάντο είναι σίγουρα ένα ισχυρό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος που δε θα πρέπει να παραλείψετε από τη διατροφή σας.

Τζίντζερ

Η θαυματουργή πιπερόριζα περιέχει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και έχει φυσικές αντιμικροβιακές και αντιβιοτικές ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία από τις λοιμώξεις.

Ακτινίδιο

Το ξέρατε ότι ένα ακτινίδιο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι; Επιπλέον, περιέχει φυτικές ίνες, φυτικές ενώσεις, νερό και βιταμίνη Ε.

Σκόρδο

Ως ισχυρή πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών, το σκόρδο βρίσκεται επίσης σε αυτή τη λίστα με τα φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνετε το σκόρδο μετράει, για να αποκομίσετε τα πλήρη οφέλη. Το ψιλοκομμένο σκόρδο απελευθερώνει ένα χημικό συστατικό που ονομάζεται αλλικίνη και αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, καθιστώντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε ετοιμότητα για την καταπολέμηση της λοίμωξης.
ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση