HomeHL-9Ποια μεγάλα έργα δημοπρατήθηκαν το 2023 – Ποια στην Κρήτη

Ποια μεγάλα έργα δημοπρατήθηκαν το 2023 – Ποια στην Κρήτη

Οι εξελίξεις στους μεγάλους διαγωνισμούς έργων υποδομών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

To 2023 ήταν μια από τις πιο παραγωγικές χρονιές στην δημοπράτηση νέων έργων υποδομής. Το ypodomes.com ξεκινά από σήμερα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου την ανασκόπηση του 2023 μέσα από τον χώρο των υποδομών. Μέσα σε αυτό το έτος είδαμε πάρα πολλά έργα να ξεκινούν την διαγωνιστική τους διαδικασία και σε κάποιες -λίγες- περιπτώσεις- να την ολοκληρώνουν επιπλέον.

Σε αυτή τη χρονιά αναφοράς τα έργα που βγήκαν σε διαγωνισμό ήταν πολυποίκιλα. Από κτιριακά έργα, μέχρι έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά, μονάδες απορριμμάτων, ενεργειακά, αρδευτικά κ.α. Φέτος είχαμε επίσης και έναν μεγάλο διαγωνισμό για έργα Μετρό ενώ ήταν ίσως η μοναδική χρονιά με εξαιρετικά μικρό αριθμό δημοπράτηση οδικών έργων αλλά και σιδηροδρομικών.

Το κορυφαίο όλων είναι η έναρξη του διαγωνισμού για την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο διαγωνισμός συγκέντρωσε πάνω του διεθνές ενδιαφέρον με επτά ισχυρά σχήματα. Από την διαδικασία ανάδοχος προέκυψε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στη συνέχεια ο διαγωνισμός εισήλθε σε δικαστική διαμάχη και βρισκόμαστε εν αναμονή απόφασης του ΣτΕ εντός του 2024.

Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που δημοπρατήθηκε φέτος ήταν η επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό προς Ίλιον από την Ελληνικό Μετρό. Αφορά στο τμήμα Ανθούπολη-Άγιος Νικόλαος και είναι η πρώτη δημοπράτηση για το αθηναϊκό δίκτυο μετά το 2017 για τη γραμμή 4. Το έργο με κόστος 682 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει και την επέκταση του αμαξοστασίου Ελαιώνα. Δημοπρατήθηκε στις 3 Μαϊου και σήμερα αναμένουμε την έναρξη της Β` φάσης του διαγωνισμού. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 57 μήνες.

Επίσης είχαμε τη δημοπράτηση δύο μεγάλων οδικών έργων από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το πρώτο αφορά στην επέκταση της Ιόνιας Οδού Ιωάννινα-Κακαβιά (386 εκατ. ευρώ) και το δεύτερο το οδικό έργο, Μακρακώμη-Τυμφρηστός (200 εκατ. ευρώ). Οι δυο διαγωνισμοί συνάντησαν πολλά προβλήματα καθώς στο πρώτο η δημοπράτηση ακυρώθηκε δύο φορές και στο δεύτερο μια φορά. Τελικά η διαδικασία και για τα δύο ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου. Για το Ιωάννινα-Κακαβιά ο μειοδότης ήταν η ΑΒΑΞ.

Μέσα στη χρονιά βγήκε και το έργο για τη νέα μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που αφορά στην κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη. Η διαδικασία ξεκίνησε και αρχικά διακόπηκε και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε με ανάδοχο την ΑΒΑΞ τον Αύγουστο. Το κόστος των έργων ανέρχεται σε 442 εκατ. ευρώ.

Μεσα στη χρονιά βγήκαν σε δημοπράτηση δύο πολύ μεγάλα κτιριακά έργα-ΣΔΙΤ. Το μεγαλύτερο από αυτά αφορά τις νέες φυλακές Ασπροπύργου από το ΤΑΙΠΕΔ, με κόστος 765 εκατ. ευρώ, ο διαγωνισμός του οποίου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Σε διαγωνισμό βγήκε και το έργο-ΣΔΙΤ για τα Δικαστικά Μέγαρα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο (υπουργειο ΥΠΟΜΕ) ύψους 105 εκατ. ευρώ με την εκδήλωση ενδιαφέροντος να είναι στις αρχές του νέου έτους.

Μέσα στο 2023 ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός από τον ΟΣΕ για την επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στην Δυτική Αττική με την ενεργοποίηση και ανακαίνιση του τμήματος Ελευσίνα-Μέγαρα. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις αρχές του έτους και υπεγράφη πριν από μερικές ημέρες. Ανάδοχος είναι η ΜΕΤΚΑ.

Μέσα στο 2023 συνεχίστηκε και η δημοπράτηση μεγάλων αρδευτικών έργων που στόχο έχουν να εξασφαλίσουν την επάρκεια άρδευσης στις περιοχές που βρίσκονται. Οι διαγωνισμοί που ξεκίνησαν το 2023 ήταν για τα αρδευτικά δίκτυα Αλμωπαίου στην Πέλλα, διανομής νερού από το Νέστο στην πεδιάδα Ξάνθης, το δίκτυο σε Υπέρεια Λάρισας-Ορφανά Καρδίτσας. Στην ίδια κατηγορία ξεκίνησε και ο διαγωνισμός για την υπογειοποίηση του ΤΟΕΒ Γαστούνης στην Ηλεία. Τα έργα δημοπρατήθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα ξεκίνησαν διαγωνισμοί για έργα που αφορούν Φράγματα αλλά και έργα ύδρευσης. Είχαμε τον διαγωνισμό για τη Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων και το Φράγμα Αγίου Ιωάννη στο Λασίθι και το Φράγμα Κελεφίνας στη Λακωνία. Κινητικότητα παρατηρήθηκε και στα έργα ύδρευσης. Οι διαγωνισμοί που μπήκαν στην πρίζα το 2023 αφορούν στην ύδρευση του νησιού της Κέρκυρας, την ύδρευση της πόλης της Φλώρινας από το Φράγμα Τριανταφυλλιάς, ενώ το έργο για τα νέα υδρόμετρα στις Σέρρες δημοπρατήθηκε στις αρχές του έτους και υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες με ανάδοχο την ΤΕΣ.

Στις μονάδες απορριμμάτων ξεκίνησαν διαγωνισμοί σε αρκετά σημεία της χώρας. Οι διαγωνισμοί που ξεκίνησαν αφορούν μονάδες απορριμμάτων σε Λάρισα, Ύδρα, Νάξο, Βόλο, Κεντρική Μακεδονία και Καβάλα. Εξελίξεις σε αυτούς αναμένονται την νέα χρονιά.

Στην Αθήνα έχουμε μια τριπλέτα διαγωνισμών που αφορούν στην περίφημη Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού-Αλεξάνδρας. Ο σημαντικότερος διαγωνισμός, αυτός για την κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στο Βοτανικό με κόστος 123 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε στις αρχές του έτους και συμβασιοποιήθηκε τον Μάιο. Ανάδοχο είναι το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Παράλληλα βγήκαν στον αέρα και οι δύο διαγωνισμοί ύψους 75 εκατ. ευρώ για τις υποδομές και την ανάπλασης της περιοχή του Βοτανικού. Τα δύο έργα υπόσχονται να αλλάξουν την υποβαθμισμένη εικόνα της περιοχής και να την μετατρέψουν σε ένα νέο αστικό τοπίο. Τα έργα βγήκαν από τον Δήμο Αθηναίων. Παρόμοια έργα μπορούμε να πούμε ότι είναι και τα έργα υποδομών για το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι που ξεκίνησαν μέσα στο 2023.

Στα έργα αποχέτευσης είχαμε σημαντική δραστηριότητα το 2023. Ξεκίνησε ο μεγάλος διαγωνισμός για το ΚΕΛ (βιολογικός) για τις περιοχές Ραφήνας-Πικέρμι και Σπάτα και αποχετευτικά έργα σε Σπάτα-Αρτέμιδα, Μαραθώνα (όλα αυτά από την ΕΥΔΑΠ) αλλά και Ευρωστίνη-Ξυλόκαστρο, Μόρνου. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα αντίστοιχα έργα μικρότερης κλίμακας που βγήκαν σε διαγωνισμό μέσα στο 2023.

Στα ενεργειακά έργα μεγάλης κλίμακας είχαμε την έναρξη του διαγωνισμού για τον αγωγό φυσικού αερίου Νέα Μεσημβρία-Γευγελή από τον ΔΕΣΦΑ αλλά και την δημοπράτηση των έργων για την επέκταση του φυσικού αερίου σε Άργος και Ναύπλιο από την ΔΕΔΑ Υποδομών.

Τέλος, φέτος ξεκίνησαν διαγωνισμοί για αντιπλημμυρικά έργα στη Νέα Μάκρη αλλά και αναβάθμιση υποδομών στον Λιμένα Αλεξανδρούπολης. Το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στο έτος ξεκίνησε σημαντικούς διαγωνισμούς για τα λιμάνια Ηρακλείου Βόλου και Λαυρίου με τον πρώτο να ολοκληρώνεται με ανάδοχο το σχήμα Grimaldi-Μινωϊκές.

Οι εξελίξεις στους τρέχοντες διαγωνισμούς

Εξελίξεις είχαμε όμως και σε διαγωνισμούς που έρχονται από προηγούμενα χρόνια. Στα οδικά έργα άνοιξαν οι προσφορές στο βασικό τμήμα του ΒΟΑΚ Χανιά-Ηράκλειο από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τώρα αναμένουμε στις αρχές της νέας χρονιάς την αποσφράγιση των προσφορών για να προκύψει ο ανάδοχος.

Το έργο για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης έχει κολλήσει με την προσφυγή στο ΣτΕ και οι αποφάσεις θα ληφθούν το 2024. Ανάδοχο είναι το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Μέσα στο 2023 σχεδόν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για το λεγόμενο Θριάσιο ΙΙ και το ανάδοχο σχήμα Hellenic Train-Damco αναμένεται να υπογράψει τη σύμβαση το 2024.

Αρκετοί διαγωνισμοί ολοκληρώθηκαν και στο Ελληνικό από την Lamda Development. Βασικότεροι είναι αυτοί για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα (καζίνο) στο Ελληνικό και το Riviera Tower ενώ προς ολοκλήρωση είναι οι διαγωνισμοί για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, το πάρκο, τον Πύργο στη Βουλιαγμένης και το Riviera Galleria (το mall στην Μαρίνα του Αγίου Κοσμά).

Στους διαγωνισμούς για κτιριακά έργα-ΣΔΙΤ είχαμε αρκετές αναδείξεις αναδόχων. Στο νέο κτίριο της Γ.Γ. Υποδομών στην Πειραιώς είναι το σχήμα INTRAKAT-REDEX. Στις φοιτητικές εστίες Θεσσαλίας και Κρήτης είναι η INTRAKAT, στα 17 σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας το σχήμα M Παραχωρήσεις-ΑΤΕΣΕ και στα 5 αστυνομικά μέγαρα το σχήμα ΕΚΤΕΡ-ΕΡΕΤΒΟ-ΤΕΝΑ.
ypodomes.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση