HomeHL-PsilaBINTEO: Το γαλαξιακό βαλς των Χριστουγέννων

BINTEO: Το γαλαξιακό βαλς των Χριστουγέννων

Σπειροειδείς γαλαξίες ποζάρουν στο φακό του Hubble

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια ακόμη εντυπωσιακή εικόνα του Σύμπαντος προσέθεσε στο μακρύ κατάλογο του το αρχαιότερο διαστημικό τηλεσκόπιο.

Ανήμερα των Χριστουγέννων το Hubble κατέγραψε μια εικόνα στην οποία αποτυπώνονται σπειροειδείς γαλαξίες, όπως ο δικός μας, οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορες αποστάσεις από τη Γη και μοιάζουν να συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα σε μια σκηνή που μοιάζει με ένα υπέροχο γαλαξιακό χορό.

Ο μεγαλύτερος γαλαξίας στην εικόνα είναι ο NGC 1356, ο οποίος φαίνεται στη δεξιά πλευρά της εικόνας. Αυτός ο σπειροειδής γαλαξίας βρίσκεται 550 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.  Ο NGC 1356 πλαισιώνεται από αρκετούς φαινομενικά μικρότερους γαλαξίες παρόμοιας σπειροειδούς μορφολογίας. Πάνω από τον κύριο γαλαξία βρίσκεται ο γαλαξίας που είναι γνωστός ως LEDA 467699, ενώ αμέσως στα αριστερά του βρίσκεται ο LEDA 95415. Αριστερά στο τρίο των γαλαξιών διακρίνονται διάφορα άστρα.

Η εικόνα του Hubble είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα του πώς οι διαστημικές λήψεις μπορεί μερικές φορές να είναι παραπλανητικές. Αν και αυτοί οι γαλαξίες φαίνονται να είναι κοντά στον NGC 1356  που φαίνεται να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους στην πραγματικότητα είναι πολύ απομακρυσμένοι. Ενώ ο NGC 1356 βρίσκεται σε απόσταση μεταξύ 500 και 600 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, ο γαλαξίας με τον οποίο φαίνεται να ανταλλάσσει αστέρια και αέριο βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση. Ο LEDA 95415 είναι στην πραγματικότητα 840 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από εμάς, που σημαίνει ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα περίπου 290 εκατ. ετών φωτός μεταξύ αυτών των γαλαξιών.

gx

Πηγή φωτό ESA/Hubble & NASA, J. Dalcanton, Dark Energy Survey/DOE/FNAL/NOIRLab/NSF/AURA Acknowledgement: L. Shatz

Η εικόνα δείχνει τις δυνατότητες του Hubble να καταγράφει εικόνες γαλαξιών που φαίνονται κοντά αλλά είναι στην πραγματικότητα απομακρυσμένοι.

naftemporiki.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση