HomeΚΟΣΜΟΣΒουδαπέστη: Υπερχείλησε ο Δούναβης – Έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας

Βουδαπέστη: Υπερχείλησε ο Δούναβης – Έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας

Βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Βουδαπέστη, η γραφική πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, βιώνει αυτή τη στιγμή μια αύξηση της στάθμης των υδάτων του ποταμού Δούναβη, ένα θέαμα που έχει να παρατηρηθεί από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2013.

Η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς ο ποταμός έχει υπερχειλήσει λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και του χιονιού, με αποτέλεσμα την αύξηση της στάθμης των υδάτων και το κλείσιμο ορισμένων χαμηλότερων αναχωμάτων και δημόσιων χώρων.

Η Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Υδάτων της Ουγγαρίας ανέφερε πως ο Δούναβης έφτασε στα 6,93 μέτρα αργά την Τετάρτη, κάτω από τα 8,91 μέτρα που είχαν καταγραφεί το 2013, όταν άρχισαν ακραίες πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη μετά από έντονες βροχοπτώσεις στα τέλη Μαΐου.

Ενώ οι φετινές πλημμύρες του Δούναβη δεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στη Βουδαπέστη, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να κάνει τις πρώιμες πλημμύρες πιο συχνές.

«Αν δούμε τη γενικότερη εικόνα, μπορούμε να δούμε ότι οι χειμερινές βροχοπτώσεις αυξάνονται και με την άνοδο της θερμοκρασίας θα δούμε λιγότερες χιονοπτώσεις, συν το ότι μπορεί να λιώσουν νωρίτερα», δήλωσε η ερευνήτρια για το κλίμα Άννα Κις.

Φόβος για την κλιματική αλλαγή

Για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης κατάστασης, οι αντιπλημμυρικές άμυνες έχουν ενισχυθεί σε ολόκληρη την πόλη και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν κινητοποιηθεί για να παρακολουθούν την κατάσταση και να παρέχουν βοήθεια όπου απαιτείται.

Η άνοδος των υδάτων αποτελεί σημαντική απειλή για τις παραποτάμιες ιδιοκτησίες, με αποτέλεσμα οι Αρχές να συμβουλεύουν τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί και να απομακρύνονται από τις πληγείσες περιοχές.

Αυτές οι ασυνήθιστες χειμερινές πλημμύρες προκάλεσαν συζητήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις πιθανές επιπτώσεις της.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε συχνότερες και πιο πρώιμες πλημμύρες.

Ωστόσο, ενώ η πόλη απολαμβάνει το σπάνιο θέαμα των κυμάτων που «μαστιγώνουν» τα αναχώματα κάτω από τη σκιά του κτιρίου του Κοινοβουλίου, το γεγονός αυτό χρησιμεύει ως μια έντονη υπενθύμιση των απτών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της επείγουσας ανάγκης για αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης των πλημμυρών.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση