HomeHL-HealthΧυμός σέλινου: Τρία σημαντικά οφέλη για την υγεία

Χυμός σέλινου: Τρία σημαντικά οφέλη για την υγεία

Τι περιέχει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο χυμός σέλινου, ο χυμός δηλαδή που προκύπτει από την αποχύμωση του πασίγνωστου λαχανικού, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.

Οι οπαδοί του υποστηρίζουν ότι είναι θησαυρός για την υγεία.

Τι λένε όμως τα στοιχεία;

Όπως συμβαίνει με κάθε μόδα στον τομέα της διατροφής, το πρώτο που πρέπει να βλέπουμε είνα τι έχουν να πουν οι έρευνες και οι ειδικοί.

Τι περιέχει ο χυμός σέλινου

Ένα φλιτζάνι χυμός σέλινου έχει περίπου 33 θερμίδες, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA). Αν και αποτελείται κυρίως από νερό, περιέχει επίσης μικρή ποσότητα πρωτεΐνης και λίπους, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και ζάχαρη. Επιπλέον, ο χυμός σέλινου είναι πηγή αντιοξειδωτικών, καθώς και βιταμινών και μετάλλων.

Περιέχει για παράδειγμα:

Ασβέστιο

Σίδερο

Μαγνήσιο

Φώσφορο

Κάλιο

Νάτριο

Ψευδάργυρο

Χαλκό

Σελήνιο

Βιταμίνη C

Βιταμίνες Β

Βιταμίνη Α

Βιταμίνη Κ

Οφέλη για την υγεία

Ο χυμός σέλινου μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι «η έρευνα για τα οφέλη και τα αποτελέσματα του χυμού σέλινου είναι εξαιρετικά περιορισμένη ή/και διεξάγεται σε ζωικά μοντέλα», σημειώνει η Monique Richard, διαιτολόγος-διατροφολόγος, ιδιοκτήτρια του Nutrition-In-Sight

Μπορεί να προσφέρει οφέλη στην υγεία του πεπτικού και του εντέρου

Επειδή ο χυμός σέλινου αποτελεί πηγή φυτικών ινών (σύμφωνα με το USDA, 1 φλιτζάνι χυμός σέλινου περιέχει 3,78 γραμμάρια φυτικών ινών, με τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη να είναι 14 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες τροφής), μπορεί να προσφέρει στο έντερο μερικά οφέλη.

Η αποχύμωση του σέλινου θα διασπάσει μηχανικά τις αδιάλυτες φυτικές του ίνες, οι οποίες είναι χρήσιμες για την πέψη, την κανονικότητα του εντέρου, καθώς και τη διατροφή των καλών βακτηρίων στο έντερο μας.

Τούτου λεχθέντος, το όφελος που προέρχεται από τις ίνες του χυμού σέλινου ποικίλλει ανάλογα με το αν ο χυμός είναι στραγγισμένος ή μη (που σημαίνει εάν ο πολτός έχει φιλτραριστεί ή όχι). Ο μη στραγγισμένος χυμός σέλινου είναι η επιλογή που πραγματικά «μπορεί να βοηθήσει στην υγεία και την κανονικότητα του γαστρεντερικού συστήματος», εξηγεί η Allison Tepper, διαιτολόγος, ιδιοκτήτρια του Tepper Nutrition και βοηθός καθηγήτρια στο τμήμα Μελετών Υγείας του American University.

Μπορεί να έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Το σέλινο περιέχει μια σειρά από αντιοξειδωτικές ενώσεις. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθείς χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ορισμένων χρόνιων καταστάσεων υγείας.

Ο χυμός σέλινου μπορεί επίσης να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα φυτοχημικά, τα οποία είναι φυσικά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή καθώς και τα επίπεδα οξειδωτικού στρες, μεταξύ μυριάδων άλλων οφελών για την υγεία.

Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Υπήρξαν επίσης κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι το σέλινο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Μια μελέτη περίπτωσης από το 2021 έδειξε ευνοϊκή αλλαγή της αρτηριακής πίεσης, όταν ένας 74χρονος άνδρας με ιστορικό υπέρτασης άρχισε να καταναλώνει χυμό σέλινου σε καθημερινή βάση για έξι μήνες. Ωστόσο, αυτή ήταν μία και μόνο περιπτωσιολογική μελέτη και τα αποτελέσματα δεν ήταν οριστικά.

Μια άλλη μικρή μελέτη που επικεντρώθηκε στο εκχύλισμα σπόρων σέλινου έδειξε επίσης θετική σχέση μεταξύ του λαχανικού και της υπέρτασης. Σε μια μελέτη 52 ατόμων, όσοι λάμβαναν τέσσερις κάψουλες με εκχύλισμα σπόρων σέλινου την ημέρα εμφάνισαν όλοι μείωση της αρτηριακής τους πίεσης. Αν και ο χυμός σέλινου και το εκχύλισμα σπόρων σέλινου είναι, προφανώς, διαφορετικά προϊόντα προερχόμενα από το σέλινο, η μελέτη προσφέρει περαιτέρω στοιχεία για μια πιθανή συσχέτιση.

Ωστόσο, αξίζει επίσης να σημειωθεί η περιεκτικότητα σε νάτριο του χυμού σέλινου, η οποία είναι 189 χιλιοστόγραμμα ανά φλιτζάνι, καθώς υπάρχει στενή σχέση μεταξύ υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλότερης πρόσληψης νατρίου.

Προφυλάξεις

Αν καταναλωθεί σε ποσότητες που συνήθως βρίσκονται σε μορφή τροφίμου ή μέτριες μερίδες φαγητού [ο χυμός σέλινου] είναι γενικά καλά ανεκτός, ασφαλής και θρεπτικός.

Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Υπάρχουν άτομα που έχουν αναφέρει αλλεργικές αντιδράσεις στο σέλινο. Επιπλέον, όσες είναι έγκυες ή θηλάζουν θα πρέπει να σημειώσουν ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες ελαίου ή σπόρων σέλινου θα μπορούσαν να έχουν διεγερτικά αποτελέσματα για τη μήτρα και, ως εκ τούτου, πρέπει να αποφεύγεται.

Τέλος, εάν ένα άτομο έχει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ένα ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και αντιδρά σε συγκεκριμένους τύπους σακχάρων, ο χυμός σέλινου μπορεί να μην ενδείκνυται.

Είναι επίσης πιθανό ο χυμός σέλινου να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως φάρμακα για τον θυρεοειδή, φάρμακα για την αραίωση του αίματος και αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, σημειώνουν οι ειδικοί.
iatropedia.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση