HomeHL1-EconomyΤα κορυφαία γεγονότα που επηρέασαν τις τιμές ενέργειας το 2023

Τα κορυφαία γεγονότα που επηρέασαν τις τιμές ενέργειας το 2023

Δείτε τη λίστα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά το χάος που προκλήθηκε πέρυσι στον χώρο της ενέργειας, το 2023 τα γεγονότα που επηρέασαν τις τιμές ενέργειας ήταν λιγότερα. Υπήρξαν σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα, αλλά δεν επηρέασαν τις αγορές ενέργειας όπως πέρυσι. Ακολουθεί η λίστα των κορυφαίων γεγονότων:

  1. Οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ιστορία

Παρακολούθησα στενά την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου φέτος. Μάλιστα, είχα προβλέψει ότι θα σημείωνε νέο ρεκόρ φέτος. Πράγματι, οι ΗΠΑ το έκαναν αυτό στα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά ο πάροχος δεδομένων S&P Global Commodity Insights ανέφερε προσφάτως ότι οι ΗΠΑ παράγουν επίσης τώρα περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ιστορία.

Πρόκειται για ένα απίστευτο κατόρθωμα αν αναλογιστεί κανείς που βρίσκονταν οι ΗΠΑ πριν από 15 χρόνια. Όπως έγραψε ο Jim Burkhard, αντιπρόεδρος και επικεφαλής έρευνας για τις αγορές ενέργειας της S&P Global Commodity Insights: «Οι ΗΠΑ όχι μόνο παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ιστορία, αλλά η ποσότητα πετρελαίου που εξάγουν είναι κοντά στη συνολική παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ή της Ρωσίας. Αν ανατρέξουμε στο 2008 -όταν η παραγωγή των ΗΠΑ βρισκόταν σε χαμηλό 62 ετών και οι εξαγωγές ήταν μηδενικές- πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αλλαγή της κατάστασης».

Παράλληλα, οι ΗΠΑ αναμένεται επίσης να σημειώσουν ρεκόρ και στην παραγωγή φυσικού αερίου, και οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα φτάσουν σε νέο ρεκόρ. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης που θα μπορούσε να τις κάνει τον κορυφαίο εξαγωγέα LNG στον κόσμο φέτος.

  1. Διάσκεψη COP28 για το κλίμα

Η διάσκεψη της COP28 για το κλίμα έλαβε χώρα φέτος στο Expo City του Ντουμπάι. Είμαι πάντα επιφυλακτικός απέναντι σε αυτές τις διασκέψεις, η φετινή διάσκεψη διάρκειας δύο εβδομάδων αποτέλεσε ένα μεγάλο γεγονός, ειδικά στο πλαίσιο της πιο θερμής χρονιάς στην καταγεγραμμένη ιστορία.

Στη φετινή διάσκεψη θεσπίστηκε ένα ταμείο με στόχο να βοηθήσει τις ευάλωτες χώρες να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές καταστροφές, σηματοδοτώντας μια σημαντική νίκη για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ενώ η διάσκεψη επαναβεβαίωσες τον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C, μια αυστηρή αξιολόγηση αποκάλυψε ότι οι τρέχουσες δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών θέτουν τον κόσμο σε πορεία για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,9°C.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η συμφωνία για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα ήταν αδύναμη και γεμάτη «παραθυράκια», χωρίς συγκεκριμένα βήματα, επιτρέποντας την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο πρόεδρος της COP, Sultan Al-Jaber, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου των ΗΑΕ, κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε τη θέση του για να προωθήσει τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό ανέδειξε την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων που μπορεί να προκύψει όταν ένα στέλεχος του πετρελαϊκού τομέα ηγείται των συνομιλιών για το κλίμα.

  1. Εμπόδια για την περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG)

Η περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG) είναι μια επενδυτική στρατηγική που έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε καθαρές τεχνολογίες, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και τα ηλεκτρικά οχήματα. Αυτοί οι τομείς τα πήγαν καλά τα τελευταία χρόνια, αλλά φέτος τα αυξανόμενα επιτόκια άρχισαν να επηρεάζουν αρνητικά τις προβλέψεις ανάπτυξης για πολλές εταιρείες ΑΠΕ. Πολλές από αυτές είδαν τις τιμές των μετοχών τους να πέφτουν κατά 50-80% το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου η NextEra Energy Partners LP, εισηγμένη θυγατρική της NextEra Energy στον τομέα των ΑΠΕ, ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί τις προσδοκίες της για το ρυθμό αύξησης της διανομής από 12% έως 15% ετησίως σε 5% έως 8%.

Η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz ανακοίνωσε ότι το προσαρμοσμένο EBITDA στο 13% για το γ’ τρίμηνο του 2023 ήταν κατώτερο των προσδοκιών λόγω του αυξημένου κόστους από τον αυξανόμενο στόλο ηλεκτρικών οχημάτων (EV). Οι λόγοι που αναφέρθηκαν για τον αντίκτυπο στα κέρδη ήταν οι υψηλότερες επισκευές συγκρούσεων και ζημιών και οι υποτιμήσεις των EVs. Η Hertz ανέφερε για τα κέρδη του γ’ τριμήνου ότι το κόστος ζημιών στα EVs ήταν περίπου διπλάσιο από τα συγκρίσιμα βενζινοκίνητα οχήματα. Η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει περίπου 40% μετά την ανακοίνωση κερδών.

Όλο αυτό επισκιάζεται από το γεγονός ότι θα είναι μία ακόμη χρονιά ρεκόρ για τις διεθνείς πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων και για τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Είναι όμως μια υπενθύμιση ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν θα είναι ομαλή.

  1. Αύξηση της πυρηνικής παραγωγής στις ΗΠΑ

Η Georgia Power, θυγατρική της Southern Co. με έδρα την Ατλάντα, ξεκίνησε τη μονάδα Vogtle Unit 3. Μαζί με τη μονάδα Vogtle Unit 4, πρόκειται για τις πρώτες νεόδμητες πυρηνικές μονάδες που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες. Η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ έχει μείνει πολύ πίσω από την Κίνα, αλλά η προσθήκη αυτών των μονάδων θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να διατηρήσουν το προβάδισμά τους ως ο κορυφαίος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο για λίγο ακόμη, προτού η Κίνα αναρριχηθεί στην κορυφή.

  1. Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς

Δυσκολεύτηκα πολύ με αυτό το γεγονός. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αποτελεί πάντα μια ανησυχία για τις αγορές ενέργειας και υπήρξε κάποια μεταβλητότητα μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Αλλά οι αγορές ηρέμησαν αρκετά γρήγορα. Το Ισραήλ έχει μικρή παραγωγή πετρελαίου, αλλά είναι σημαντικός παραγωγός φυσικού αερίου. Μετά την επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ διέκοψε τις εργασίες στο κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar, το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά της θάλασσας και παρέχει φυσικό αέριο στην τοπική περιοχή καθώς και σε Ιορδανία και Αίγυπτο.

Η πραγματική ανησυχία είναι μην επεκταθεί ο πόλεμος στο Ιράν και τότε ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Γεγονότα που μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο τοπ 5

Υπήρχαν πολλά σημαντικά γεγονότα που θα μπορούσαν εύκολα να συμπεριληφθούν στο τοπ 5. Η πτώση των τιμών της βενζίνης, η πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) ότι βρισκόμαστε κοντά στο αποκορύφωμα της ζήτησης ορυκτών καυσίμων και η συνεχιζόμενη αύξηση ρεκόρ των ΑΠΕ ήταν όλα τους σημαντικά γεγονότα το 2023.

forbesgreece.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση