HomeHL-EconomyΧρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε ξανά το φράγμα των 1.300 μονάδων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε ξανά το φράγμα των 1.300 μονάδων

Νέο υψηλό 9ετίας για τη ΔΕΗ, σε υψηλό 5ετίας η Intralot - Επέμειναν οι πιέσεις στον ΟΤΕ, στάσιμες οι τράπεζες - Κοντά στο +40% η μέση ετήσια απόδοση για την ελληνική αγορά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να υπερβεί το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων, έπειτα από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες, κατάφερε στη συνεδρίαση της Τετάρτης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις και να οδηγούν την αγορά στο υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Αυγούστου.

Κι όλα αυτά, χωρίς να χρειαστεί να αναλάβουν περιττά ρίσκα, δεδομένου ότι έχουν ήδη «κλειδώσει» μια μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 40%, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Λεωφόρου Αθηνών, αλλά και μία από τις καλύτερες φετινές παγκοσμίως.

Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη σκιά του νέο mega deal, το οποίο αφορά τη μεταβίβαση έξι «πράσινων» έργων της Intrakat στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αλλά και την είσοδο της ΔΕΗ με ποσοστό 49% σε «πράσινες» εταιρείες συμμετοχών της Intrakat. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ εκτοξεύθηκε σε νέο υψηλό 9ετίας (11,3 ευρώ), με την Intrakat να μένει σχεδόν σταθερή στα 4,3 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Intralot πραγματοποίησε άλμα της τάξης του 5%, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ έδωσε συνέχεια στην καθοδική πορεία, υποχωρώντας κατά τουλάχιστον 1%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή αύξηση κατά 0,26% και διαμορφώθηκε στις 1.301,81 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.298,48 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε έξι μονάδες (από 1.297,13 έως 1.303,70 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 73 εκατ. ευρώ.

Ετήσια απόδοση 40% για τον Γενικό Δείκτη

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω απομένουν ελάχιστες συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του έτους, δίνει συνέχεια στην πλαγιο-ανοδική κίνηση και (επιτέλους) διασπά τις αντιστάσεις των 1.300 μονάδων, έπειτα από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες.

Έτσι, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης φθάνει αισίως στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 μηνών (από 31 Αυγούστου), απέχοντας λιγότερο από 5% σε σχέση με τα υψηλά έτους και τα υψηλά 9ετίας των 1.345 μονάδων.

Ανεξαρτήτως αυτού, πάντως, η αγορά έχει ήδη «κλειδώσει» μια μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 40%. Πρόκειται για ένα ποσοστιαίο μέγεθος, το οποίο συνιστά το τρίτο μεγαλύτερο στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως για το 2023.

Όσον αφορά τη συνέχεια, οι επενδυτές ευελπιστούν ότι το θετικό κλίμα θα διατηρηθεί και στους πρώτους μήνες του 2024, δεδομένης της πρόθεσης των κεντρικών τραπεζών να ξεκινήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων, κάτι το οποίο ήδη παρέχει στηρίγματα στην αγορά ομολόγων.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου υποχωρεί στο ψυχολογικό όριο του 3%, το οποίο είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2022. Την ίδια στιγμή, το spread έναντι του γερμανικού τίτλου ανέρχεται μόλις στις 108 μονάδες βάσης.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες επίκειται μια σειρά εταιρικών γεγονότων, τα οποία αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον αρκετών ξένων επενδυτών, όπως για παράδειγμα η αποεπένδυση του ελληνικού δημοσίου στην Τρ. Πειραιώς (27%), η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χ.Α. κ.ο.κ.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 477 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν υπερβαίνουν το +/- 0,2%. Στο Λονδίνο, δε, ο FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,8% και φθάνει σε υψηλό 3μήνου. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones υποχωρεί προς χαμηλότερα επίπεδα, βάζοντας «τέλος» στο πολυήμερο ανοδικό σερί.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται έως τα 80 δολάρια, εξαιτίας της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,74% και τα 75,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +1,55% και τα 80,5 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,17% και τα 2.048 δολάρια ανά ουγγιά.

protothema.gr

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση