HomeHL-Economy«Πράσινο φως» από Βρυξέλλες για ενίσχυση ενεργοβόρων επιχειρήσεων στην Ελλάδα

«Πράσινο φως» από Βρυξέλλες για ενίσχυση ενεργοβόρων επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Πακέτο 150 εκατ. ευρώ εντός 2024

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ανάσα» θα πάρουν ελληνικές επιχειρήσεις, που βρίσκονταν με την πλάτη στον τοίχο λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Αν και οι τιμές φυσικού αερίου-ηλεκτρικού ρεύματος έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ του 2022, διατηρούνται σχεδόν σε διπλάσιο ύψος από τα προ κρίσης επίπεδα. Αξιοποιώντας το «παράθυρο» που άνοιξε η Κομισιόν για συνέχιση των κρατικών επιδοτήσεων σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις, η Αθήνα υπέβαλε το δικό της Σχέδιο και πήρε το «οκ».

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη στήριξη ενεργοβόρων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν αυξημένες ενεργειακές δαπάνες λόγω του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 9 Μαρτίου 2023 και τροποποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2023 για να στηρίξει μέτρα σε τομείς καίριας σημασίας για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Πώς θα γίνει η ενίσχυση των ενεργοβόρων επιχειρήσεων

Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και θα διοχετευτεί μέσω των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, υπό τη μορφή μειώσεων των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Σκοπός του καθεστώτος είναι η κάλυψη του πρόσθετου κόστους για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους ιδιαίτερα πληττόμενους τομείς, λόγω έκτακτων αυξήσεων των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέονται με την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που είναι επιλέξιμες βάσει του καθεστώτος θα δικαιούνται να λάβουν ενισχύσεις που καλύπτουν έως και το 80% των επιλέξιμων δαπανών ως το ανώτατο όριο ενίσχυσης των 150 εκατ. ευρώ. Οι ενισχύσεις θα χορηγηθούν πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Επιπλέον, η δημόσια στήριξη θα χορηγηθεί υπό όρους για τον περιορισμό των αδικαιολόγητων στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένων διασφαλίσεων για τη διαφύλαξη του ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών και για να διασφαλιστεί ότι οι ενισχύσεις θα ωφελήσουν τους τελικούς δικαιούχους.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση