HomeHL1-GreeceΜεταναστευτικό: Ψηφίζεται σήμερα η ρύθμιση – Τα δύο σενάρια για Σαμαρά

Μεταναστευτικό: Ψηφίζεται σήμερα η ρύθμιση – Τα δύο σενάρια για Σαμαρά

Kαι οι γκρίνιες των γαλάζιων βουλευτών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους ως προς το θέμα της τροπολογίας για το μεταναστευτικό και την παροχή «πράσινης κάρτας» σε περίπου 30.000 μετανάστες που θα εργαστούν νόμιμα στη χώρα μας, φαίνεται, όμως, ότι θα υπάρξει και νέος γύρος αναταράξεων. Και αυτό γιατί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε τροχιά καταψήφισης της επίμαχης ρύθμισης από τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης-προς επιβεβαίωσιν του ρεπορτάζ του protothema.gr-διεμήνυσε ότι για την ψηφοφορία υπάρχει κομματική πειθαρχία, η οποία, όμως, δεν αφορά τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε χθες να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του. Βουλευτές, όμως, που συνομίλησαν μαζί του τόσο στο γραφείο του τη μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, αλλά και σε τραπέζι που ακολούθησε σε εστιατόριο του Κολωνακίου, έμειναν με την εντύπωση ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να υπερασπιστεί τις απόψεις του και να καταψηφίσει, από τη στιγμή που δημοσίως διαφώνησε με την επίμαχη ρύθμιση και δεν πείστηκε από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς.

Ένα άλλο σενάριο που συζητείται στο πολιτικό παρασκήνιο είναι ο κ. Σαμαράς να μην δώσει το παρών στην ονομαστική ψηφοφορία που θα λάβει χώρα σήμερα, αν και και είναι μάλλον ασυνήθιστο για έναν παλαιό κοινοβουλευτικό, ο οποίος αν μη τι άλλο έχει το θάρρος της γνώμης του και μιλά ευθέως, χωρίς ιδιαίτερες περιστροφές.

Δεν είναι, πάντως, μυστικό ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ενόχληση για το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς σήκωσε τόσο ψηλά τους τόνους, δημιουργώντας συνθήκες δημόσιας αντιπαράθεσης. Και το έκανε όχι μια, αλλά δύο φορές, καθώς το Σάββατο επανήλθε και ανταπάντησε στην κυβέρνηση. Το θέμα συζητήθηκε και στον χθεσινό πρωινό καφέ του Μεγάρου Μαξίμου, όπου αποφασίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης να ξεκαθαρίσει στο briefing τα περί κομματικής πειθαρχίας. «Και επειδή έγινε χρήση και μιας δικής μου απάντησης, πριν από ένα χρονικό διάστημα -νομίζω στο τέλος Σεπτεμβρίου- να σας πω ότι η απάντηση αυτή ήταν απολύτως ακριβής, ισχύει μέχρι σήμερα και την επαναλαμβάνω στο σύνολό της (…) Ούτε ελληνοποιήσεις κάναμε, ούτε νομιμοποιήσεις κάναμε, ούτε κάνουμε, ούτε θα κάνουμε», υπογράμμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς και στους συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

Η μάχη στη Βουλή και οι γκρίνιες

Υπό αυτές τις συνθήκες, η στάση του κ. Σαμαρά πλανάτο πάνω από την κοινοβουλευτική συζήτηση επί του μίνι ασφαλιστικού και της τροπολογίας, με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη να επιτίθεται και να αντεπιτίθεται. Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής της ΝΔ επί προεδρίας Σαμαρά, επεχείρησε να βρει μια χρυσή τομή μεταξύ της υπεράσπισης της ρύθμισης έναντι της κριτικής, κυρίως εκ δεξιών, αλλά και να μην αδειάσει τον πρώην πρωθυπουργό, για τον οποίο επανέλαβε πολλές φορές τον σεβασμό του και επί προσωπικού, αλλά και στο δικαίωμα της γνώμης του. Το απόγευμα εμφανίστηκε στη Βουλή και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος επέμεινε ότι δεν πρόκειται για νομιμοποίηση, με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται η επανένωση οικογενειών, ούτε παρέχεται ιθαγένεια.

Το γεγονός ότι η ρύθμιση θα ψηφιστεί από όλους τους γαλάζιους βουλευτές, πάντως, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν γκρίνιες. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προβληματισμούς για την ουσία της ρύθμισης εξέφρασαν χθες ο Θάνος Πλεύρης (ΑΝΤ1), ο Κώστας Καραγκούνης (OPEN) και ο Μίλτος Χρυσομάλλης (Κανάλι 1). Και οι τρεις είναι συνομιλητές του κ. Σαμαρά και βρέθηκαν προχθές στο γραφείο του, σε συνομιλητές τους, όμως, διαβεβαιώνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός «δεν δίνει γραμμή». Προβληματισμούς για τη νομοθετική διαδικασία, παράλληλα, εξέφρασε και ο Νικήτας Κακλαμάνης (Real Fm), ενώ και άλλοι βουλευτές έλεγαν στο παρασκήνιο ότι αν υπήρχε επαρκέστερος χρόνος διαβούλευσης, ίσως να είχαν προληφθεί αρκετοί εσωκομματικοί κραδασμοί. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, αντιτείνουν ότι δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις και στους βουλευτές και έχει απαντηθεί σημείο προς σημείο η κριτική που ασκείται.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση