HomeΕΛΛΑΔΑΓεωργιάδης: Όλοι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί υποστηρίζουν την τροπολογία για τη νομιμοποίηση ξένων εργατών γης

Γεωργιάδης: Όλοι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί υποστηρίζουν την τροπολογία για τη νομιμοποίηση ξένων εργατών γης

Τι είπε ο υπουργός Εργασίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την στήριξη όλων των αγροτικών συνεταιρισμών της Ελλάδας έχει η τροπολογία που εισάγει έκτακτο και εφάπαξ μηχανισμό παροχής άδειας διαμονής για εργασία σε αλλοδαπούς σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Αδωνη Γεωργιάδη. Ο υπουργός παρεμβαίνοντας στην συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο οποίο έχει κατατεθεί η τροπολογία για τις άδειες διαμονής αλλοδαπών εργατών είπε «όλοι οι αγροτικοί φορείς έχουν ερωτηθεί για την ρύθμιση που φέρνουμε. Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) έχει βγάλει ανακοίνωση υποστήριξης της τροπολογίας. Το αίτημα για νομιμοποίηση εργατών γης αποτελεί αίτημα επίσημο όλων των αγροτικών συνεταιρισμών Ελλάδας».

Να σημειωθεί πως η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών σε ανακοίνωση της με τίτλο «Η ΕΘΕΑΣ στηρίζει τη νομιμοποίηση των ξένων εργατών γης που ήδη απασχολούνται στη χώρα» αναφέρει:

«Είναι καταφανές πλέον, ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας οδηγεί σε κρίση βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Τομείς, όπως αγροτικός, τουριστικός, κατασκευαστικός και βιομηχανικός αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις με αποτέλεσμα να αδυνατούν να λειτουργήσουν.

Διαπιστώνοντας η κυβέρνηση την εν λόγω πραγματικότητα υιοθετεί ένα πολυετές πιεστικό αίτημα των αγροτών και προβαίνει στην ικανοποίηση του, με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας του Κώδικα Μετανάστευσης. Η εν λόγω τροπολογία δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης της παραμονής και της απασχόλησης αλλοδαπών εργατών, που ήδη επί σειρά ετών διαμένουν στη χώρα μας και προσφέρουν την εργασία τους, καλύπτοντας παραγωγικές ανάγκες. Δηλαδή, να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό την πραγματικότητα, δημιουργώντας παράλληλα νομιμότητα στην απασχόλησή τους για όσο διάστημα θα βρίσκονται προσωρινά στη χώρα μας.

Θα πρέπει, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα που εκφράζονται στη Βουλή, να προχωρήσουν τολμηρά στην ψήφιση της εν λόγω τροπολογίας, διότι δεν θα ικανοποιηθούν μόνο οι εξαιρετικά πιεστικές ανάγκες του Αγροτικού Τομέα, αλλά επιτέλους θα καταγραφούν οι παράνομα διαμένοντες στη χώρα, θα ελεγχθούν τα στοιχεία τους, θα καταβληθούν οι υπέρ του Δημοσίου εισφορές και θα νομιμοποιηθούν οι δαπάνες των Αγροτών.

Το θεσμικό συνεταιριστικό κίνημα της χώρας στηρίζει λοιπόν ανεπιφύλακτα την εν λόγω τροπολογία.

Ταυτόχρονα, όμως επισημαίνουμε ότι η κυβέρνηση άμεσα θα πρέπει να λάβει τα εξής μέτρα:

  1. Να ολοκληρώνεται ο έλεγχος των αιτήσεων μετάκλησης από τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, στα χρονικά όρια που προβλέπει ο Κώδικας Μετανάστευσης, ήτοι εντός 10 ημερών. Διότι εκτός ορισμένων ολίγων Περιφερειακών υπηρεσιών που λειτουργούν ορθά, η πλειονότητα παρουσιάζει υπερβολικές καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να παρανομούν και να απαντούν σε χρόνους που υπερβαίνουν αρκετούς μήνες.

ΕΠΙΣΗΣ, ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΔΟΘΕΙΣΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΕΚΑΣΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.

  1. Να τηρείται από τα Προξενεία μας, η προθεσμία εξέτασης των αιτημάτων, που προβλέπεται από τον Κώδικα Μετανάστευσης, ήτοι η προθεσμία των δύο μηνών, διότι και στις προξενικές μας αρχές παρουσιάζεται το φαινόμενο των υπερβολικών καθυστερήσεων.

Επίσης, δε θα πρέπει να απορρίπτονται χωρίς προφανή λόγο και χωρίς βάσιμη αιτία οι αιτήσεις μετάκλησης εργατών.

  1. Να εξετάζονται ενδελεχώς και με προσοχή οι διακρατικές συμφωνίες, που υπογράφονται για εργάτες γης, ούτως ώστε να μην είναι ανεφάρμοστες και να μη δημιουργούν προβλήματα, αντί να επιλύουν.

ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΕΛΛΗΝΟ-ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, η οποία δώδεκα μήνες μετά την επίσημη υπογραφή της και έντεκα μήνες μετά την επικύρωσή της από την ελληνική Βουλή, δεν λειτουργεί και πρέπει άμεσα να ακυρωθεί με την σημερινή της μορφή και να επαναδιατυπωθεί, έτσι ώστε να ικανοποιεί και την Aιγυπτιακή πλευρά και τις ανάγκες των Ελλήνων Αγροτών.

Επίσης, θα πρέπει η Κυβέρνηση να επιβάλει να συνεργάζονται οι υπηρεσίες με τους θεσμικούς παραγωγικούς φορείς, για να διαμορφώνονται συμφωνίες που να διευκολύνουν και να είναι εύκολα υλοποιήσιμες και όχι συμφωνίες γραφειοκρατικά περίπλοκες και ανεφάρμοστες.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι ο αγροτικός παραγωγικός κόσμος ήδη αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα επιβίωσης από την κλιματική αλλαγή, έχει εξαντληθεί και δεν δύναται να υπομείνει άλλο την αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα στο ζήτημα της εύρεσης εργατικού δυναμικού, που οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη έχουν λύσει επιτυχώς.

Καλούμε, λοιπόν, όλα τα Πολιτικά Κόμματα να υπερψηφίσουν την κατατεθείσα σχετική τροπολογία και να στηρίξουν όλες τις προσπάθειές για την περαιτέρω βελτίωση του συστήματος μετάκλησης αλλοδαπών εργαζομένων της χώρας μας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί νόμιμα, άμεσα και αποτελεσματικά η πιεστική ανάγκη εξεύρεσης εργατικού δυναμικού».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση