HomeHL-GreeceΚασσελάκης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Στις ευρωεκλογές, όσο δύσκολο κι αν μοιάζει, ο πήχης μπαίνει ψηλά: Στη νίκη

Κασσελάκης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Στις ευρωεκλογές, όσο δύσκολο κι αν μοιάζει, ο πήχης μπαίνει ψηλά: Στη νίκη

«Υπερψηφίζουμε τις αμυντικές δαπάνες»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα βήμα εθνικής συναίνεσης με στόχο την στήριξη του «αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας» προανήγγειλε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης. Αλλάζοντας γραμμή πλεύσης σε σχέση με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια, ο κ. Κασσελάκης γνωστοποίησε, ωστόσο, ότι «διατηρούμε το δικαίωμά μας να ελέγχουμε και να κρίνουμε κάθε σχετικό πρόγραμμα ώστε αυτό να υπηρετεί πραγματικά τις επιχειρησιακές ικανότητες χωρίς να υπονομεύει την εθνική οικονομία», όπως είπε.

Εξαπολύοντας μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση, ο κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για «την αλαζονεία του 41% για την κοινωνία, η οποία νιώθει οργή, ανασφάλεια, απογοήτευση, παραίτηση – και το λέει ρητά στις δημοσκοπήσεις», όπως παρατήρησε. Αναφορικά με το ρόλο του κόμματός του, αυτός είναι «να είμαστε η φωνή της κοινωνίας. Η φωνή που θα σπάει το φράγμα της σιωπής για τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και τη διάχυτη αδικία που φέρνει η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε, για να προσθέσει με φόντο την περιοδεία του στην Αιτωλοακαρνανία πως «χωρίς ένα αποτελεσματικό, παρεμβατικό, δίκαιο και κοινωνικό Κράτος δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία στην κοινωνία μας».

Αναφερόμενος στη συζήτηση στη Βουλή επί του προϋπολογισμού, «όσα λένε αυτές τις ημέρες οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι βγαλμένα από τις πιο σκληρές παραδόσεις των trickle down economics» εκτίμησε ο κ. Κασσελάκης, σχολιάζοντας ότι «σε μια κοινωνία μεγάλων ανισοτήτων ακόμη και η ίδια η Δημοκρατία οδηγείται σε μεγάλους κινδύνους. Ήδη βλέπουμε την Ακροδεξιά να θεριεύει σε όλη την Ευρώπη». «Είναι δικό μας δημοκρατικό και ιστορικό καθήκον να αποτρέψουμε αυτή την εφιαλτική προοπτική», όπως δήλωσε.

Επιχειρώντας να αποδομήσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, «είμαι βέβαιος, ότι τις ίδιες θριαμβολογίες για “αναπτυξιακό και επενδυτικό θαύμα” θα ακούσουμε και σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρόσθεσε: «θυμόμαστε το προηγούμενο νεοδημοκρατικό «θαύμα». Όταν η Νέα Δημοκρατία έλεγε ότι η οικονομία ήταν θωρακισμένη λίγο πριν μας οδηγήσει στη χρεοκοπία και στα μνημόνια», υπερασπιζόμενος στην συνέχεια την «κληρονομιά» της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κληρονομιά ΣΥΡΙΖΑ μεν, αυτοκριτική δε

«Εμείς ξέρουμε ότι σε μια εποχή απρόβλεπτων διεθνών αναταράξεων και αβεβαιότητας, το χρέος μιας κυβέρνησης είναι να θωρακίζει τη χώρα και την κοινωνία για το μέλλον. Αυτό πετύχαμε με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, στα οποία μας οδήγησε η Νέα Δημοκρατία. Αυτό πετύχαμε με την ευνοϊκότερη ρύθμιση χρέους στην παγκόσμια ιστορία και μπόρεσε η χώρα να σταθεί όρθια στην πανδημία και να ανακτήσει σήμερα την επενδυτική βαθμίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης, «με επίγνωση των λαθών και των παραλείψεών μας», όπως τόνισε με αυτοκριτική διάθεση, απόντος από την αίθουσα του Αλέξη Τσίπρα.

«Σε πήλινα πόδια» το 41% της ΝΔ

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, «αν νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι με το 41% έλαβε λευκή επιταγή, είναι βαθιά γελασμένος. Το ποσοστό αυτό έχει πήλινα πόδια. Και δεν τα έχει μόνο στην κοινωνία που αισθάνεται προδομένη. Τα έχει και εντός Νέας Δημοκρατίας» περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κάνοντας ειδική αναφορά στα εσωκομματικά της ΝΔ. «Όπου οι υποκλινόμενοι στον Ερντογάν βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση με όσους λένε «κακώς ήρθε στην Αθήνα ο Ερντογάν», με προεξάρχοντα τον κ. Σαμαρά. Όπου οι οπαδοί του απάνθρωπου όρου «λαθρομετανάστες» βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση με εκείνους που ξαφνικά θυμήθηκαν ότι μας λείπουν εργατικά χέρια και χρειαζόμαστε τους μετανάστες για να μαζέψουν τις ελιές», όπως είπε, καταλήγοντας πως «όλοι εναντίον όλων μέσα στη ΝΔ, εκτός από τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα του χαμαιλέοντα, να μεταμορφώνεται από Ελλαδέμπορα σε σκέτο λαδέμπορα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα».

Την ίδια ώρα, ως αποτέλεσμα της «ιστορικής συμβολής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» περιέγραψε ο κ. Κασσελάκης την επενδυτική βαθμίδα και με φόντο τις Ευρωεκλογές, «οι αποκλίσεις της Ελλάδας με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι κραυγαλέες», ισχυρίστηκε. Κατά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «η Ελλάδα είναι 25η στους 36 της Ευρώπης στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ μεταξύ 2019 και 2021. Σωρευτικά 3,74%». Στο πλαίσιο αυτό, «το παραγωγικό μοντέλο της χώρας παραμένει απαράλλακτα ίδιο με εκείνο της χρεοκοπίας, με τις διαρθρωτικές αδυναμίες να παραμένουν παρούσες μέχρι και σήμερα» υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης, εγκαλώντας το Μέγαρο Μαξίμου πως «σε έναν ακόμη προϋπολογισμό η κυβέρνηση δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους, όπως έκαναν 12 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο ίδιος εστίασε ακόμη σε «μια κυβέρνηση που κέρδισε τις εκλογές με το σύνθημα “κανένας νέος φόρος” και με το καλημέρα έφερε αυτό το νομοσχέδιο». «Και αφού εξαπάτησε τη μεσαία τάξη, σήμερα στοχοποιεί ως “φοροφυγάδες” το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών», πρόσθεσε.

Στην κατεύθυνση αυτή, «πληθωρισμός απληστίας λέγεται. Και δεν το λέμε μόνο εμείς. Το ίδιο ακριβώς λένε και περιγράφουν τόσο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, όσο και ο ίδιος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας» συνέχισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, περιγράφοντας πως «η ακρίβεια στην Ελλάδα, με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εξελίσσεται σε έναν μηχανισμό αναδιανομής του εισοδήματος».

«Εμείς ψηφίσαμε εναντίον των servicers»

Ως προς την προστασία πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση έδωσε «επιπλέον προνόμια και ασυλίες στους servicers, παρότι η οδηγία δεν προέβλεπε τίποτα τέτοιο» δήλωσε ο κ. Κασσελάκης, προσθέτοντας με νόημα πως «και εμείς ψηφίσαμε εναντίον των servicers», σχολιάζοντας εμμέσως τη στάση που κράτησαν στην σχετική ψηφοφορία τα στελέχη της Νέας Αριστεράς.

Ακόμη, άσκησε έντονη κρτική προς την Υφυπουργό Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου για τις συγχωνεύσεις των σχολείων, σημειώνοντας πως: «ποια είναι απάντηση της κυρίας Μιχαηλίδου σε αυτό; Ότι το περπάτημα κάνει καλό στην υγεία. Τέτοια αλαζονεία, τέτοια έλλειψη ενσυναίσθησης, τέτοια απουσία επαφής με την πραγματικότητα».

«Δεν μας κρατάει κανείς»

Στον αντίποδα, «η χώρα χρειάζεται δομική ανασυγκρότηση. Και οφείλουμε να πούμε από τώρα πώς θα την υλοποιήσουμε. Να εκπονήσουμε και να επικοινωνήσουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο, με προοδευτικό περιεχόμενο, που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη χώρα, την οικονομία, την καθημερινότητα των πολιτών» δήλωσε ο κ. Κασσελάκης, εξηγώντας από πλευράς του πως «εμείς την ανεξαρτησία και την εντιμότητα να το πετύχουμε αυτό. Και αυτό είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Ότι δεν μας κρατάει κανείς».

Οι 11 προτάσεις για «δομική ανασυγκρότηση»

  1. Να οικοδομήσουμε μια υγιή αγορά εργασίας. Με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ.
  2. Να δημιουργήσουμε ένα σαφές, σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Εμείς θέλουμε έναν φορολογικό κώδικα με δύο συντελεστές φορολογίας για τις εταιρείες. 17% και 24%.
  3. Να ανακατανείμουμε, επίσης, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
  4. Να υλοποιήσουμε μια δίκαιη και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση, που δεν θα αφήσει πίσω της χιλιάδες αβοήθητους άνεργους πολίτες.
  5. Να σχεδιάσουμε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα για το τεράστιο θέμα της στέγασης.
  6. Να αντιμετωπίσουμε σοβαρά το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα να αγοράζει από τα funds και τους servicers τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, την αγροτική γη.
  7. Να χτίσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Να στηρίξουμε έμπρακτα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους λειτουργούς του.
  8. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, που θα έχουν προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία και δεν θα περιορίζονται στην εισαγωγή προϊόντων ή το real estate.
  9. Να αποκαταστήσουμε το κράτος Δικαίου και να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του κράτους με διαφάνεια, δίνοντας έμφαση στην πραγματική ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του και όχι στη δημιουργία πρόσθετης ψηφιακής γραφειοκρατίας.
  10. Να βελτιώσουμε το δικαστικό σύστημα. Δεν μας αξίζει να είμαστε στη θέση 27.
  11. Να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και προσεχώς ως κυβέρνηση την ανάγκη άσκησης μιας ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Άνοιγμα στις «αναδυόμενες δυνάμεις εξ Ανατολών»

Προχωρώντας, ακόμη, σε ειδική αναφορά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, «πρέπει να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και προσεχώς ως κυβέρνηση την ανάγκη άσκησης μιας ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, επιδιώκοντας την εμπέδωση αμφίπλευρα σχέσεων ειρήνης και ανάπτυξης αφενός με τους στρατηγικούς μας εταίρους στην Δύση και αφετέρου με τις αναδυόμενες δυνάμεις εξ Ανατολών στη βάση διμερών και πολυμερών επωφελών συνεργασιών στα Βαλκάνια και τη Νοτιανατολική Μεσόγειο» εξήγησε ο κ. Κασσελάκης, ανακοινώνοντας πως «επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι δύναμη πατριωτικής ευθύνης, υπερψηφίζουμε τις αμυντικές δαπάνες, καθώς στηρίζουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας».

Το «καρφί» στο ΠΑΣΟΚ

Ως προς την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, «στις Ευρωεκλογές, όσο δύσκολο κι αν μοιάζει, ο πήχης μπαίνει ψηλά: Στη νίκη» εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παίρνοντας θέση αναφορικά με το διάλογο των προοδευτικών επιχειρήσεων. «Εμάς δεν μας αφορά μια μικροαντιπαράθεση μέστον προοδευτικό χώρο για το ποιος θα είναι λιγότερο ή περισσότερο δεύτερος. Αυτό ενδεχομένως να αφορά κάποιους άλλους, που συνεχώς μιλούν στο όνομα της δημοκρατικής παράταξης, αλλά έχουν ξεχάσει ποιος είναι ο ιστορικός ρόλος της δημοκρατικής παράταξης σε αυτή τη χώρα: Να βρίσκεται απέναντι στη Δεξιά και να την κερδίζει» τόνισε, δεσμευόμενος ότι «θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο προοδευτικό κοινωνικό ρεύμα νίκης». «Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ξανακερδίσουμε: Πρώτα το ενδιαφέρον τους. Μετά την εμπιστοσύνη τους. Και στην κάλπη, την ψήφο τους», κατέληξε ο κ. Κασσελάκης.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση