HomeHL-GreeceΚαταγγελίες δερματολόγων για «μαϊμού» θεραπείες botox σε κομμωτήρια και νυχάδικα

Καταγγελίες δερματολόγων για «μαϊμού» θεραπείες botox σε κομμωτήρια και νυχάδικα

Τρομακτικοί κίνδυνοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με νεκρώσεις δέρματος, παραμορφώσεις προσώπου, εγκαύματα και μη αναστρέψιμες βλάβες, όπως τύφλωση, κινδυνεύουν όσοι επιλέγουν να κάνουν μπότοξ σε μη εξειδικευμένους γιατρούς προειδοποιεί η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) και καλεί το υπουργείο Υγείας να λάβει άμεσα τις απαραίτητες αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον δερματολόγο και πρόεδρο της ΕΔΑΕ, Ιωάννη Μπάρκη, οι καταγγελίες είναι δεκάδες σχετικά με τις επεμβατικές πράξεις αισθητικής φύσεως, οι οποίες πραγματοποιούνται εκτός ιατρείων, με χρήση αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης υλικών.

 «Μαϊμού» επαγγελματίες με «μαϊμού» υλικά

«To τελευταίο διάστημα έχει στηθεί στη χώρα μας ένας μηχανισμός παράνομων και επικίνδυνων ιατρικών επεμβάσεων, από μη καταρτισμένους ανθρώπους, σε κομμωτήρια, γυμναστήρια, ξενοδοχεία ακόμα και σπίτια. Προχωρούν σε ιατρικές πράξεις, σε θεραπείες μπότοξ, υαλουρονικού, νήματα και αποτριχώσεις, σε ακατάλληλους χώρους και χωρίς να γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν τυχόν παρενέργειες, ενώ χρησιμοποιούν υλικά που δεν είναι τα κατάλληλα και εγκεκριμένα, τα οποία διακινούνται παρανόμως στην αγορά», δηλώνει στο iefimerida.gr ο κ. Μπάρκης.

Εν αναμονή της γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) μέσα από πληθώρα επιστολών το τελευταίο διάστημα, προς το υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς, έχει επισημάνει το πρόβλημα. Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για κομμωτήρια και νυχάδικα, ακόμα και σπίτια, που διαθέτουν δωμάτια όπου πραγματοποιούνται τεχνικές botox που κοστίζουν μόλις 80 ευρώ ή αποτριχώσεις με μηχανήματα laser (!).

«Περιμένουμε μία γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ (Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας) στην οποία θα αναφέρει ότι οι επεμβάσεις αισθητικής δερματολογίας είναι ιατρικές πράξεις και πρέπει να γίνονται μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς, δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς. Η γνωμοδότηση αυτή εκκρεμεί», σχολιάζει.

«Πρόκειται για ένα καλοστημένο κύκλωμα»

Οι γιατροί κάνουν λόγο για ένα καλοστημένο κύκλωμα που μέρα με τη μέρα εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο στη χώρα μας. «Ως Δερματολογική Εταιρεία έχουμε λάβει πάρα πολλές καταγγελίες και έχουμε ακολουθήσει την νομική οδό, προχωρώντας σε μηνύσεις και προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Το ερώτημα είναι ότι τελικά ότι δεν έχουμε αντιληφθεί το ποιος ελέγχει αυτούς τους μη ιατρικούς χώρους που λειτουργούν ως άτυπα «ιατρεία». Περιμένουμε από την Πολιτεία να δράσει και να ακολουθήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες και ελέγχους», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δερματολογικής Εταιρείας.

Οι συνέπειες μπορεί να αποβούν μοιραίες για την υγεία

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του για τα μπότοξ και τις αισθητικές επεμβάσεις που εκτελούνται από μη γιατρούς και μη εξειδικευμένο προσωπικό ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει: «Πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι τρίτοι, μη ιατροί, εκτελούν σε μη αδειοδοτημένους φορείς ΠΦΥ (ιατρεία) επεμβατικές ιατρικές πράξεις αισθητικής φύσεως όπως είναι η εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης (botox), η εφαρμογή δερματικών εμφυτευμάτων, νήματα ή άλλες ενέσιμες αισθητικές θεραπείες προσώπου ή σώματος, ενδεχόμενα με χρήση υλικών με αμφίβολη ποιότητα και άγνωστη προέλευση. Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι ότι έχουν αυξηθεί οι αναφορές για παραμορφώσεις προσώπου ή άλλων μερών του σώματος, δυσμορφίες, νεκρώσεις, λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση