HomeHL-9«Στρατιές» οπαδών με εγκληματική δράση: Η βάση, ο πυρήνας, οι καθοδηγητές και η χρηματοδότηση

«Στρατιές» οπαδών με εγκληματική δράση: Η βάση, ο πυρήνας, οι καθοδηγητές και η χρηματοδότηση

Ο βασικός πυρήνας αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της βάσης και της υψηλής ιεραρχίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δομή κλειστής οργάνωσης έχουν οι οργανωμένοι οπαδοί των ομάδων και οι χούλιγκαν, με την στρατολόγηση να γίνεται από τα γήπεδα. Ωστόσο δεν εντάσσεται κάποιος απλά και εύκολα στις οργανώσεις αυτές. Πρέπει να τον δοκιμάσουν και να αποδείξει ότι είναι αξιόπιστος. Πολλοί γνωρίζονται μεταξύ τους κυρίως με ψευδώνυμα και για τα «κατορθώματά» τους, ανάλογα με τα οποία ανεβαίνουν και στην άτυπη ιεραρχία που υπάρχει.

Τρία είναι τα επίπεδα της ιεραρχίας: η βάση, ο πυρήνας και η υψηλή ιεραρχία.

Η βάση των συμμετεχόντων οι απλοί «στρατιώτες» αυτού του άτυπου στρατού, συνήθως γνωρίζουν και τα λιγότερα, είναι νεαρής ηλικίας ακόμα και ανήλικοι και πέρα από το πάθος για την ομάδας το κέρδος τους από την εμπλοκή τους σε επεισόδια μπορεί να είναι απλά ένα δωρεάν εισιτήριο για την παρακολούθηση ενός αγώνα ή κάτι παρόμοιο, ακόμη και μικροποσότητες ναρκωτικών.

Ο βασικός πυρήνας αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της βάσης και της υψηλής ιεραρχίας και έχουν συνήθως τον οργανωτικό και εκτελεστικό ρόλο, ενώ το κέρδος τους είναι να συμμετέχουν στις παράλληλες παράνομες δραστηριότητες με τα αντίστοιχα οφέλη της υψηλής ιεραρχίας.

Η υψηλή ιεραρχία έχει τον καθοδηγητικό ρόλο και την λήψη αποφάσεων. Οι περισσότεροι επιθέσεις είναι προαποφασισμένες από αυτούς και απολαμβάνουν όλο το όφελος της δημιουργίας αυτού του άτυπου «στρατού». Η δύναμη που αποκτούν από τον έλεγχο των όχλων τους παρέχει και δύναμη στην παράλληλη εγκληματική τους δραστηριότητα.

Παράλληλα, υπάρχουν τρόποι έμμεσης χρηματοδότησης αλλά και άμεσης αυτοχρηματοδότησης, αφού στις περιοχές που ελέγχουν πραγματοποιούν και εκβιασμούς σε καταστήματα, διακίνηση ναρκωτικών και κάθε λογής έκνομη εγκληματική ενέργεια.

ertnews.gr

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση