HomeΕΛΛΑΔΑΒουλή: Αντιδράσεις μετά από αναφορά Φλωρίδη στους ποινικούς κώδικες και άγριος καυγάς Πολάκη – Πλεύρη

Βουλή: Αντιδράσεις μετά από αναφορά Φλωρίδη στους ποινικούς κώδικες και άγριος καυγάς Πολάκη – Πλεύρη

Νέες κόντρες επικράτησαν στη Βουλή, με τον Θάνο Πλεύρη να διασταύρωνει τα ξίφη του με τον Παύλο Πολάκη και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όλα ξεκίνησαν με αφορμή την ομιλία του κ. Φλωρίδη για τους ποινικούς κώδικες. Τα λεγόμενα του υπουργού προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα οι τόνοι να ανέβουν επικίνδυνα. «Οι πολίτες επιθυμούν να μην τους κλέβουν ληστές, να τους βιάζουν τα παιδιά τους, να τους συκοφαντούν. Αυτά αγνοήθηκαν για πολλά χρόνια», είπε, κοιτώντας προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και τους παλαιότερους ποινικούς Κώδικες.

Ο κ. Φλωρίδης, παρά τις αντιδράσεις από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, συνέχισε: «Σας ενοχλεί, γιατί η φροντίδα όλη στα χρόνια που κυβερνήσατε ήταν πώς θα προστατεύσετε τους εγκληματίες, καμία φροντίδα για τα θύματα» απάντησε σε έντονο ύφος ο υπουργός, και πρόσθεσε: «Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα το 2019, παρατείνοντας τη λειτουργία της Βουλής για μία εβδομάδα, οδήγησε 5.000 δικογραφίες στο αρχείο.

Η φροντίδα σας ήταν πώς 5.000 υποθέσεις κακουργηματικές να πάνε στο αρχείο. Μεγαλοεγκληματίες που καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό 15 χρόνια, να αθωωθούν, γιατί μετατρέψατε τα κακουργήματα σε πλημμελήματα». Ο κ. Φλωρίδης συνέχισε στο ίδιο ύφος, υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ  προκειμένου να ευνοήσει τους  μεγαλοεγκληματίες  της χώρας, «που στην υγεία των κορόιδων καταργήσατε δίκες την ώρα που θα είχε δικαστικές αποφάσεις με απειλή ποινής. Αποχαιρέτησαν, βγάζοντας το καπελάκι τους. Στο όνομα του λαού τα κάνατε αυτά;».

Τον λόγο πήρε άμεσα ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας με νόημα ότι είχε καιρό να ακούσει έναν τέτοιον ακροδεξιό λόγο στη Βουλή.

«Πίστευα ότι τα πιστοποιητικά με χυδαίες αναρτήσεις στο facebook εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αρκετά, αλλά φαίνεται ότι σας αδικώ, πιστεύετε στην ακροδεξιά», προσέθεσε. Κατηγόρησε τον κ. Φλωρίδη ότι καταφεύγει σε χαρακτηρισμούς εναντίον της Αριστεράς. «Εσείς ονομάζετε ακροδεξιά μια πρωτοβουλία που έρχεται να νομοθετήσει υπέρ των δικαιωμάτων των θυμάτων και της κοινωνίας. Αριστερά ονομάζετε ό,τι κάνατε υπέρ των εγκληματιών.

Αυτή είναι η διαφορά μας. Ό,τι έχετε να πείτε εδώ για ακροδεξιά να τα πείτε στον Κοντονή που τα λέει αυτά. Ποιος είναι ακροδεξιός, αυτός που φέρνει τη νομοθεσία να υπερασπίσει τα θύματα ή αυτοί που διαπλέκονται με την ολιγαρχία για να την απαλλάξουν από τα αδικήματα; Γι’ αυτό δεν αντέξατε το κόμμα σας και πάτε να κάνετε κάτι άλλο τώρα», συμπλήρωσε.

Καβγάς Πλεύση – Πολάκη

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης ο οποίος υπεραμύνθηκε των απόψεων Φλωρίδη. «Ποιος ήταν ο λόγος που την ενεργητική δωροδοκία από κακούργημα την κάνατε πλημμέλημα; Ποιος ήταν ο δικαιοδοτικός λόγος που υποθέσεις, όπως η Ζήμενς, τα υποβρύχια, δικάζονταν επί των ημερών σας και παρεγράφησαν τα αδικήματα αυτών που ήταν κακουργήματα; Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές του 2019, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Καλογήρου ήταν αυτή που τον ψήφισε.

Και ερωτώ: Είστε περήφανοι που μια σειρά από κατηγορουμένους που τα δικαστήρια κρίνανε ότι συνέτρεχαν στους κατηγορουμένους οι συνθήκες να κριθούν ένοχοι παρεγράφησαν τα αδικήματα λόγω ενεργητικής δωροδοκίας. Μην μας κάνετε λοιπόν μαθήματα για τις ποινές», είπε.

Η κόντρα συνεχίστηκε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη να υπογραμμίζει ότι ο κ. Πλεύρης είπε ψέματα. «Οι ηπιότερες ποινές και η μετατροπή του κακουργήματος σε πλημμέλημα που ψηφίστηκε τότε, αφορούσε τους δημοσίους υπάλληλους, όχι τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία παρέμεινε ίδιος ο νόμος.

Και αφορούσε αυτόν που έπαιρνε για να εκδώσει πιο γρήγορα μία άδεια στην Πολεοδομία. Αυτά τα ξέρετε πολύ καλά κ. Πλεύρη, είστε καλός δικηγόρος, δεν είστε σκράπας. Ήρθατε εδώ και είπατε αισχρά ψέματα για το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, για να δικαιολογήσετε τον ακροδεξιό λόγο εντός υπουργού του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ που έχει γίνει θεραπαινίδα του πρωθυπουργού», σημείωσε, με την ένταση τελικά να εκτονώνεται.

 

ethnos.gr

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση