HomeHL-CultureΦεστιβάλ των Καννών 2024: Πρόεδρος της επιτροπής η σκηνοθέτης της Barbie Γκρέτα Γκέργουιγκ

Φεστιβάλ των Καννών 2024: Πρόεδρος της επιτροπής η σκηνοθέτης της Barbie Γκρέτα Γκέργουιγκ

Ειναι η πρώτη Αμερικανή γυναίκα σκηνοθέτης που θα γίνει πρόεδρος της επιτροπής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Αμερικανίδα σκηνοθέτη Γκρέτα Γκέργουικ ορίστηκε σήμερα πρόεδρος της Επιτροπής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών 2024.

Η 40χρονη Γκέργουικ κατάφερε να πείσει το καλοκαίρι εκατομμύρια θεατές για να δουν την ταινία «Barbie».

«Μέσα σε 15 χρόνια, έχει καθιερωθεί στην κορυφή του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το Φεστιβάλ των Καννών με χαρά και υπερηφάνεια υποδέχεται την Αμερικανίδα σκηνοθέτη, σεναριογράφο και ηθοποιό Γκρέτα Γκέργουικ ως Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής για την 77η διοργάνωσή του» αναφέρει το φεστιβάλ.

Η πρόεδρος του φεστιβάλ Άιρις Νόμπλοχ και ο διευθυντής του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό σε κοινή δήλωσή τους επισημαίνουν ότι «είναι μια προφανής επιλογή, καθώς η Γκρέτα Γκέργουικ ενσαρκώνει τόσο τολμηρά την ανανέωση του παγκόσμιου κινηματογράφου, της οποίας οι Κάννες είναι κάθε χρόνο προοίμιο». αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους η πρόεδρος του φεστιβάλ Άιρις Νόμπλοχ και ο διευθυντής του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό.

Η Γκέργουικ θα είναι η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης των ΗΠΑ που θα γίνει πρόεδρος της επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον επικεφαλής της επιτροπής του 2023, τον Σουηδό σκηνοθέτη Ρούμπεν Έστλουντ, ο οποίος έχει τιμηθεί δύο φορές με το Χρυσό Φοίνικα.

Επίσης είναι το νεότερο πρόσωπο που θα βρεθεί στη θέση αυτή εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες, μετά τη Σοφία Λόρεν, που διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής το 1966 σε ηλικία 31 ετών.

Η Γκέργουικ ανέφερε σε δήλωσή της πως είναι «έκπληκτη και ενθουσιασμένη» που επελέγη.
protothema.gr