HomeHL-Economy Ποιος τρόπος θέρμανσης κοστίζει λιγότερο- Μελέτη του ΕΜΠ

 Ποιος τρόπος θέρμανσης κοστίζει λιγότερο- Μελέτη του ΕΜΠ

Οι φθηνότερες και οι ακριβότερες επιλογές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια σύγκριση των τρόπων θέρμανσης και του κόστους τους έκανε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε μελέτη του.

Με αφορμή την έλευση του χειμώνα, το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θερμικών Διεργασιών και με υποστήριξη από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ προχώρησαν σε υπολογισμούς από τους οποίους προκύπτει το κόστος θέρμανσης για ένα μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα, ανάλογα με το τι χρησιμοποιεί.

Η έρευνα έλαβε υπόψη τις τιμές και τις κρατικές επιδοτήσεις που είναι διαθέσιμες και αφορούν το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται πως η έρευνα εκτιμά ότι είναι ελάχιστο η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να ανεβάσει το κόστος θέρμανσης στα πρωτοφανή επίπεδα των δύο προηγούμενων χειμερινών σεζόν.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η πιο ακριβή μορφή θέρμανσης είναι το τζάκι, ενώ ακολουθεί το σύστημα με ηλεκτρικές αντιστάσεις. Όσο για τη φθηνότερη λύση, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, είναι η αντλία θερμότητας. Μάλιστα το κόστος της θέρμανσης με τζάκι ανοιχτού θαλάμου αλλά και με ηλεκτρικές αντιστάσεις είναι περίπου 200% υψηλότερο από εκείνο ενός λέβητα πετρελαίου. Αντίθετα, οι αντλίες θερμότητας έχουν το 38-61% το κόστος της θέρμανσης με πετρέλαιο.

Έρευνα για τη θέρμανση: Οι πιο αποδοτικές επενδύσεις

Στα συμπεράσματα της έρευνας επισημαίνεται πως η μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι- της τάξεως του 10-15%- που παρατηρείται στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει ως αποτέλεσμα να είναι φθηνότερο το κόστος θέρμανσης μέσω συστημάτων φυσικού αερίου από εκείνα του πετρελαίου.

«Επιπροσθέτως, οι λέβητες συμπύκνωσης φυσικού αερίου, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θεωρούνται ως η πιο οικονομικά αποδοτική επένδυση προς αντικατάσταση των συμβατικών συστημάτων θέρμανσης με συνήθη λέβητα πετρελαίου, ανεξαρτήτως του ύψους των ετήσιων θερμικών αναγκών ενός μέσου νοικοκυριού», αναφέρει η έρευνα, όμως παράλληλα επισημαίνει πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπούν τα δεδομένα λόγω των διακυμάνσεων στις τιμές του TTF (Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων)- και πρέπει να επισημανθεί το υπαρκτό ρίσκο.

Οι αντλίες θερμότητας μεσαίων θερμοκρασιών (LWmax = 60°C) φαίνεται να είναι μια εξίσου οικονομικά αποδοτική πρόταση, προς αντικατάσταση του υφιστάμενου λέβητα πετρελαίου, η οποία ανταγωνίζεται επάξια τα αντίστοιχα συστήματα φυσικού αερίου ως προς τα έτη απόσβεσης, αναφέρει ακόμη η έρευνα.

Σε ό,τι αφορά τις αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών (LW > 70°C) εμφανίζονται ως οικονομικά συμφέρουσες λύσεις κυρίως για ετήσιες θερμικές ανάγκες που ξεπερνούν τις 9.000 kWhth. Ακόμη, σημειώνει η έρευνα, «το στοιχείο του ρίσκου υπάρχει και στις τεχνολογίες θέρμανσης που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα».

Όσο για τα συμβατικά στερεά καύσιμα, όπως είναι τα καυσόξυλα και τα πέλετ ξύλου, η έρευνα σημειώνει πως οι τιμές τους μπορεί να παρουσιάζουν μια μείωση της τάξης του 10% και 25%, σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.

lifo.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση