HomeHL-CultureΤα αριστουργήματα που βοήθησαν τον βασιλιά Ερρίκο Η΄ της Αγγλίας να βρει σύζυγο

Τα αριστουργήματα που βοήθησαν τον βασιλιά Ερρίκο Η΄ της Αγγλίας να βρει σύζυγο

Ο Hans Holbein βοηθούσε τον βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο τον Η' να βρίσκει συζύγους. Εδώ η Anne of Cleves, η τέταρτη γυναίκα του, ζωγραφισμένη από τον Holbein το 1539

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ψίθυροι στους διαδρόμους, κρατούμενοι σε πύργους, μεσίτες και κληρικοί που στάλθηκαν στην εξορία – ο Hans Holbein ο νεότερος (1497-1543), καλλιτέχνης της αυλής κατά τη βασιλεία του Ερρίκου Η’, πρέπει να τα είχε δει όλα.

Ο γερμανοελβετός καλλιτέχνης ήταν ο δημιουργός αριστουργημάτων της εποχής του, αποσπώντας αναγνώριση για τα ζωντανά πορτρέτα του της ελίτ της Αγγλικής Βασιλείας, συμπεριλαμβανομένου του Ολλανδού φιλοσόφου και θεολόγου Desiderius Erasmus – τον οποίο ζωγράφισε ακριβώς πριν από 500 χρόνια – πριν ταξιδέψει στην Αγγλία για να εργαστεί στην κοινωνία των Tudor, τα ανώτατα κλιμάκια, που επηρεάζουν την πορεία της ιστορίας ζωγράφιζε τα πορτραίτα των επιλέξιμων γυναικών που ο Βασιλιάς θα ήθελε να παντρευτεί, όπως η Χριστίνα της Δανίας, ως μέρος μιας υπηρεσίας «γνωριμίας από απόσταση», ένα «Tinder» της εποχής θα έλεγε κανείς.

Φτιαγμένα από τον Holbein σε παστέλ, τέμπερες και λάδι είναι τα διάσημα πρόσωπα της πολυτάραχης αυλής των Tudor, πολλών από τις ζωές των οποίων σύντομα θα χάνονταν. Χωρίς αυτές τις ρεαλιστικές αποδόσεις, αυτοί οι βασικοί παίκτες στην ιστορία του 16ου αιώνα μπορεί να ήταν απλώς ονόματα που δεν θα μας έλεγαν τίποτα απολύτως.

Οι παραγγελίες του Holbein περιελάμβαναν διακοσμητικά έργα όπως κοσμήματα, όπλα, ξυλογραφίες και τοιχογραφίες, αλλά και τα πορτρέτα επιφανών μορφών όπως ο Sir Thomas More, ο Thomas Cromwell, η Jane Seymour και ο βασιλιάς Ερρίκος ο Η’, διαμόρφωσαν περισσότερο την κληρονομιά του, κατατάσσοντας μεταξύ των αρχαιότερων και ωραιότερων στον κόσμο, όσο αφορά τις προσωπογραφίες.

Το κοινό μπορεί να μάθει περισσότερα για τη σημαντική θέση του Holbein στην ιστορία της τέχνης σε δύο εκθέσεις που άνοιξαν πρόσφατα. Ο Holbein στο Μουσείο Städel της Φρανκφούρτης εξερευνά το έργο του Holbein –και του πατέρα του, Holbein The Elder– στο πλαίσιο της Βόρειας Αναγέννησης. ενώ στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ του Λονδίνου, έργα από τη Βασιλική Συλλογή εκτίθενται στο πλαίσιο του Holbein στο Tudor Court. Αυτή η έκθεση με περισσότερα από 100 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων πινάκων και μινιατούρων, επικεντρώνεται γύρω από 40 σκίτσα πορτρέτου – μερικά σε συνδυασμό με τον ολοκληρωμένο πίνακα – που έγιναν την εποχή του Holbein στην Αγγλία και σπάνια εκτίθενται λόγω της εύθραυστης φύσης τους.

Ο Holbein περιηγήθηκε επιδέξια στην αυλή του Ερρίκου, κινούμενος κρυφά ανάμεσα στους Προτεστάντες μεταρρυθμιστές και τους Καθολικούς καθώς έπεφταν από την εύνοια του Βασιλιά.

Ο Holbein ήταν προσεκτικός, έξυπνος και πιθανότατα συμπαθής, αλλά ήταν το απαράμιλλο ταλέντο του που εξηγεί καλύτερα τη μακροζωία της υπηρεσίας του σε ένα τόσο ασταθές γήπεδο όσο μία βασιλική αυλή. Δεν χρειαζόταν προστασία. Η δεξιότητά του του επέτρεψε να ανέλθει σε αυτό το πολύ υψηλό αξίωμα του ζωγράφου του βασιλιά. Κάνει ό,τι κάνει κάθε άλλος καλλιτέχνης… αλλά δημιουργεί κάτι απολύτως απίστευτο: Είναι ο βοηθός του βασιλιά Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας στην προσπάθεια του να βρει σύζυγο και το κάνει με το να ταξιδεύει σε διάφορες άλλες βασιλικές αυλές και να ζωγραφίζει τις επίδοξες βασίλισσες.

 

cnn.gr

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση