HomeHL-HealthΤαλαιπωρία για ασθενείς και νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς από τον “κόφτη” σε φάρμακα

Ταλαιπωρία για ασθενείς και νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς από τον “κόφτη” σε φάρμακα

Το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης φαρμάκων κόβει από μόνο του φάρμακα, χρησιμοποιώντας μη διαφανή και αντιεπιστημονικά στατιστικώς οριζόμενα κριτήρια, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ)

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περικοπές στα νοσοκομειακά φάρμακα με μη διαφανή και αντιεπιστημονικά κριτήρια καταγγέλλουν οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί.

Σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), από τις 16 Οκτωβρίου, οπότε και εντάχθηκαν νέα ακριβά φάρμακα (Φάρμακα Υψηλού Κόστους – ΦΥΚ) στη λειτουργία της νέας πλατφόρμας παραγγελιών της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), παρατηρούνται αιφνιδιαστικές παρεμβάσεις στις θεραπείες των ασθενών από φορείς, όπως ο ΕΟΦ και ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, η συγκεκριμένη πλατφόρμα, πέραν των «πολλών λειτουργικών δυσκολιών που παρουσιάζει, προσφάτως άρχισε να παρεμβαίνει αιφνιδιαστικά στις εγκεκριμένες θεραπείες των ασθενών (από ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ/ΣΗΠ), μέσω μη κοινοποιημένων ενεργειών της ΕΚΑΠΥ, χρησιμοποιώντας μη διαφανή και αντιεπιστημονικά στατιστικώς οριζόμενα κριτήρια ή αλλιώς κόφτες», όπως αναφέρουν.

Πρόκειται για θεραπείες υψηλού κόστους και ειδικής χρήσης φάρμακα, που αφορούν σε χημειοθεραπείες, ανοσοθεραπείες, σπάνιες παθήσεις (ορφανά) και απειλητικές για τη ζωή των ασθενών καταστάσεις, προερχόμενα από διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης.

«Για άλλη μια φορά η δημόσια υγεία βρίσκεται στη μέγγενη των αριθμών», αναφέρουν οι φαρμακοποιοί και προσθέτουν ότι «το φάρμακο, ως ευαίσθητο κοινωνικό αγαθό, είναι συνήθως εξειδικευμένο και συχνά αναντικατάστατο στο νοσοκομειακό περιβάλλον, ενώ δεδομένου ότι η ανάγκη για τη χορήγησή του προκύπτει πολλές φορές απρόβλεπτα και ξαφνικά, η άμεση διαθεσιμότητα της θεραπείας είναι καθοριστική για την πορεία και την έκβαση του ασθενή», αναφέρουν οι φαρμακοποιοί σε ανακοίνωσή τους.

Τα μέλη της ΠΕΦΝΙ υποστηρίζουν πως «η ενεργοποίηση οποιουδήποτε αυθαίρετου κόφτη, που απορρίπτει ή περιορίζει τις αιτηθείσες ποσότητες των παραγγελιών, και η ξαφνική εξαφάνιση σκευασμάτων από την πλατφόρμα, λειτουργούν απαξιωτικά, δημιουργώντας αβεβαιότητα για τη διασφάλιση των αναγκαίων θεραπειών, σε υγειονομικούς και ασθενείς».

Χρονοβόρες διαδικασίες

Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες της ΠΕΦΝΙ, η υποδεικνυόμενη διαδικασία για να προχωρήσει η προμήθεια, είναι η τηλεφωνική ή και έγγραφη επικοινωνία με κάποιο υπάλληλο της ΕΚΑΠΥ, για περαιτέρω αιτιολόγηση και έγκριση.

«Εν έτει 2023, η λύση θα δίνεται με παρωχημένες και χρονοβόρες διαδικασίες; Και τελικά ποιος ελέγχει και αποφασίζει, και με ποια επιστημονικά προσόντα και κριτήρια; Είναι αυτός επιτυχημένος σχεδιασμός κεντρικής διαχείρισης;», σημειώνουν οι φαρμακοποιοί και συνεχίζουν λέγοντας πως, βάσει Ευρωπαϊκής έρευνας του 2023, το 50% των ελλείψεων φαρμάκων στα νοσοκομεία οφείλεται σε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, κι έρχονται τώρα να προστεθούν οι κόφτες της ΕΚΑΠΥ, εισάγοντας τον όρο της «στατιστικής» Ιατρικής».

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί δηλώνουν πως αδυνατούν να αντιληφθούν τη μεθοδολογία των αναφερόμενων ενεργειών.

Καθώς υποστηρίζουν πως κάθε φάρμακο που παραγγέλνεται μέσω των νοσοκομειακών φαρμακείων, χορηγείται κατόπιν αιτιολογημένης συνταγογράφησης από το θεράποντα ιατρό, και πάντα οι παραγγελίες γίνονται σε ποσότητες που διασφαλίζουν -βάσει ιδιαιτερότητας νοσοκομείου- την έγκαιρη, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση του ασθενή στο φάρμακο.

«Επανειλημμένως έχουμε προτείνει τρόπους για τον εξορθολογισμό της δαπάνης στο νοσοκομειακό περιβάλλον, με επιστημονικώς τεκμηριωμένα μέτρα (λειτουργία των επιτροπών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ογκολογικών συμβουλίων, ενδυνάμωση των νοσοκομείων με κλινικούς φαρμακοποιούς κλπ). Η νοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων θα πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά επιστημονικά δεδομένα νόσων και βέβαια, στις ανάγκες των ασθενών», τονίζουν οι ίδιοι και ζητούν να ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος με όλους τους φορείς, ώστε να επανασχεδιαστεί η διαχείριση του νοσοκομειακού φαρμάκου με ορθολογικά κριτήρια και να μην διακινδυνεύσει η υγεία των πολιτών.

news247.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση