HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΒρέθηκε τελικά το ντοματάκι που είχε χαθεί στο Διάστημα για 8 μήνες

Βρέθηκε τελικά το ντοματάκι που είχε χαθεί στο Διάστημα για 8 μήνες

Το ντοματάκι ήταν μέρος της σοδειάς του πειράματος Veg-05 για την καλλιέργεια λαχανικών στο Διάστημα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα διαστημικό μυστήριο επιτέλους λύθηκε. Ντοματάκι που είχε χαθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατά την πρώτη συγκομιδή εξωγήινης τομάτας, βρέθηκε αφυδατωμένο περισσότερο από 8 μήνες μετά. Το ντοματάκι ποικιλίας Red Robin πλάτους 2,5 εκατοστών ήταν μέρος της σοδειάς του πειράματος Veg-05 για την καλλιέργεια λαχανικών στο Διάστημα, το οποίο διεξήγαγε ο Ρούμπιο. Τον περασμένο Μάρτιο, κάθε αστροναύτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έλαβε ένα δείγμα της σοδειάς για να το δοκιμάσει, αλλά το ντοματάκι του Ρούμπιο – το οποίο ήταν σφραγισμένο σε πλαστικό σακουλάκι -εξαφανίστηκε.

«Ο καλός μας φίλος Φρανκ Ρούμπιο, ο οποίος κατευθύνθηκε ήδη προς το σπίτι του, κατηγορήθηκε για αρκετό καιρό ότι έφαγε την ντομάτα. Μπορούμε όμως να τον απαλλάξουμε από τις κατηγορίες αφού τη βρήκαμε την ντομάτα», δήλωσε η αστροναύτης της NASA Τζάσμιν Μογκμπέλι.

Ωστόσο, η αστροναύτης δεν διευκρίνισε πού ή σε τι κατάσταση βρέθηκε η ντομάτα.

Ο Ρούμπιο αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημοσίως στο θέμα της «χαμένης» ντομάτας στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν κατέρριψε το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής Αμερικανού αστροναύτη σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

«Ξόδεψα τόσες πολλές ώρες ψάχνοντας για αυτό το πράγμα», αστειεύτηκε ο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης τον Σεπτέμβριο. «Είμαι σίγουρος ότι η αποξηραμένη ντομάτα θα εμφανιστεί κάποια στιγμή και θα με δικαιώσει, χρόνια στο μέλλον», πρόσθεσε.

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Ρούμπιο για την ντομάτα στις 13 Οκτωβρίου, περίπου δύο εβδομάδες αφότου επέστρεψε με ασφάλεια στην πατρίδα του μαζί με το πλήρωμά του (τους Ρώσους κοσμοναύτες Σεργκέι Προκόπγιεφ και Ντμίτρι Πέτελιν) μετά από 371 ημέρες στο διάστημα.

Ο Ρούμπιο παραπονέθηκε ότι η ντομάτα δεν βρέθηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι την ξόδεψε πολλές ώρες ψάχνοντάς την.

«Το πρόβλημα ξέρετε είναι ότι η υγρασία εκεί πάνω είναι περίπου 17%. Πιθανότατα έχει αποξηρανθεί σε σημείο που δεν θα μπορούσες να καταλάβεις τι ήταν, και κάποιος απλά πέταξε τη σακούλα», πρόσθεσε ο Ρούμπιο γελώντας.

ertnews.gr

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση