HomeHL-TOPΟπαδική βία: Τη Δευτέρα οι επίσημες ανακοινώσεις – Παρών στη σύσκεψη και ο διοικητής της ΕΥΠ

Οπαδική βία: Τη Δευτέρα οι επίσημες ανακοινώσεις – Παρών στη σύσκεψη και ο διοικητής της ΕΥΠ

Δύο ώρες διήρκησε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο ώρες διήρκησε συνολικά η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και όπως πληροφορείται το protohtema.gr οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης το γεγονός ότι παρών στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν και ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν «όλες οι σκληρές επιλογές» και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν πλέον την κεντρική κατεύθυνση ώστε να σχεδιάσουν τις ενέργειές τους. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος – σύμφωνα με παρισταμένους στη σύσκεψη – εμφανίστηκε έτοιμος για σκληρές αποφάσεις,  έχει ζητήσει με έμφαση να μην διαρρρεύσει το παραμικρό, ωστόσο στο τραπέζι των επιλογών είναι η διακοπή των πρωταθλημάτων του επαγγελματικού αθλητισμού, η διεξαγωγή των αγώνων χωρίς φιλάθλους ή το κλείσιμο των Θυρών των οργανωμένων οπαδών.

Πάντως αυτό το Σαββατοκύριακο θα διεξαχθούν κανονικά όλα τα πρωταθλήματα σε ποδόσφαιρο (εκτός της Super League 1, λόγω της αποχής των διαιτητών), μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ καθώς ήδη υπήρχαν και ομάδες που είχαν ταξιδέψει για τις εκτός έδρας αναμετρήσεις τους…

«Δεν μας καλεί για καφέ»

Τα επεισόδια έξω από το κλειστό του Ρέντη «Μελίνα Μερκούρη», στη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και τα οποία είχαν σαν συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό ενός νεαρού αστυνομικού, ο οποιος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ήρθαν να προστεθούν σε αυτά που έγιναν λίγες ημέρες πριν στον Βόλο, στην εισβολή των Κροατων χούλιγκαν στη χώρα που είχαν ως κατάληξη τον θάνατο του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη, καθώς και σε δεκάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, οι οποίες, πέρα από τον κίνδυνο στον οποίο θέτουν ανθρώπινες ζωές, απομακρύνουν τους υγιείς φιλάθλους και τις οικογένειες από τα γήπεδα.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη έλεγαν νωρίτερα ότι ο πρωθυπουργός είναι εξοργισμένος από όσα έχουν γίνει και θέλει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις. «Ο Μητσοτάκης δεν μας καλεί για να πιούμε καφέ, προφανώς θα υπάρξει συμπέρασμα από τη συζήτηση», είχε πει συμμετέχων στο protothema.gr. Έτσι, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ στη σύσκεψη έλαβαν μέρος και οι Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Γιάννης Μπρατάκος.

Το πνεύμα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, είναι τώρα είναι η ώρα να ληφθούν δραστικές αποφάσεις. «Αυτό που έγινε είναι πέρα από κάθε περιθώριο ανοχής», έλεγε ανώτερη κυβερνητική πηγή στο protothema.gr, δίνοντας έτσι το στίγμα και της σημερινής συζήτησης και των αποφάσεων που θα ληφθούν.

Μαρινάκης: Τώρα, όσοι καταδικάζονται για οπαδική βία θα μπαίνουν φυλακή

Λίγες ώρες πριν τη σύσκεψη, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειτα να μείνουμε με σταυρωμένα ρτα χέρια» και πρόσθεσε πως  «όσοι καταδικαστούν για οπαδική βία θα μπαίνουν φυλακή».

«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του αστυνομικού που δίνει τη μάχη της ζωής του γιατί βρέθηκε στο σημείο που όφειλε να είναι για να προστατεύσει όλους εμάς τους υπόλοιπους. Και αυτό το νέο παιδί είναι πιθανό να μην γυρίσει στο σπίτι του. Και προσευχόμαστε όλοι για να γυρίσει υγιής και δυνατός στο σπίτι του», σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Μιλάμε για εγκληματίες, δεν νομίζω ότι κάποιοι από αυτούς που πήγαν στο βόλεϊ, ξέρουν τι σημαίνει φιλέ, σετ. Πήγαν για κάποιον συγκεκριμένο λόγο και δεν έχουν χρώμα, ούτε ομάδα. Αυτοί που είναι εγκληματίες, είναι εγκληματίες. Ήδη έχει εξαγγείλει παρέμβαση ο υπουργός Δικαιοσύνης και θα είναι η τρίτη για μία σειρά αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Τώρα, όσοι καταδικαστούν για οπαδική βία θα μπαίνουν φυλακή», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Αντιλαμβανόμαστε την οργή και δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ο Πρωθυπουργός είχε πει τον Αύγουστο ότι όλα αυτά είναι δυναμικά, εφόσον παρατηρηθεί έξαρση. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται, τους ανθρώπους που είναι γύρω από τον αθλητισμό, τους φιλάθλους που θέλουν να πάνε με τις οικογένειές τους να δουν τον αγώνα».

Με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι θα πρέπει «να περιμένουμε έναν Πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση που δεν μασάει τα λόγια του και εφαρμόζει αποφάσεις που κάποιοι φοβόντουσαν να εφαρμόσουν για δεκαετίες».

Γεωργιάδης: Σκασμένος ο πρωθυπουργός – Θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα

«Είναι τραγικό αυτό που συνέβη με τον αστυνομικό. Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στην οικογένειά του, προσεύχομαι γι΄αυτόν. Το παιδί αυτό θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα για να μπορέσει να τα καταφέρει. Αισθάνομαι θλίψη που ένας νέος συμπολίτης μας κατά την εργασία του βρέθηκε σε αυτό το φρικτό γεγονός. Έχω εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Ο Μητσοτάκης είναι πολύ αποφασισμένος, η κοινωνία λέει δεν πάει άλλο» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης για τα προχθεσινά επεισόδια στον Ρέντη.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι εξαιτίας του γεγονότος αυτού «ο Μητσοτάκης είναι σκασμένος. Αισθάνεται το βάρος της ευθύνης της ζωής αυτού του παιδιού και των υπολοίπων αστυνομικών».

Βορίδης: «Επίμονο φαινόμενο» η οπαδική βία – Οργισμένος ο πρωθυπουργος

Με βασικό θέμα συζήτησης, την οπαδική βία ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έκανε λόγο, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», για «επίμονο φαινόμενο. Έρχεται και επανέρχεται. Έχουν ληφθεί μέτρα, υπάρχουν καλύτερες και χειρότερες στιγμές. Μετά την παρέμβαση του καλοκαιριού υπήρξε ένα διάστημα, στο οποίο οι αγώνες κύλησαν υποδειγματικά, όχι ότι δεν υπήρξαν και περιστατικά», ήταν η εισαγωγική του αναφορά.

Ερχόμενος, όμως, στο γεγονός που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», επεσήμανε πως «αυτό που συμβαίνει τώρα […] αρχίζει να ξεφεύγει από κάθε λογική».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «έχουμε πράξη με ανθρωποκτόνο δόλο», αφού, όπως εξήγησε εν συνεχεία, «αυτές οι φωτοβολίδες του ναυτικού είναι πολύ ισχυρές και όταν τις στοχεύεις προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν μπορείς να στοχεύσεις στο πόδι, δεν έχει τέτοια ακρίβεια. Εδώ σημαδεύεις άνθρωπο να πας να τον σκοτώσεις».

Συγχρόνως, «εκείνο που μπορώ να σας μεταφέρω, είναι, πραγματικά, την οργή του πρωθυπουργού για αυτήν την κατάσταση». Και, ζητώντας να δούμε τι θα προκύψει από την κυβερνητική σύσκεψη, τόνισε: «Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα περισσότερο. Ό,τι έχουμε κάνει – που έχουμε κάνει πολλά και ορισμένα από αυτά έχουν αποδώσει – δεν είναι αρκετά».

Με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι οι εμπλεκόμενοι σε τέτοιες ενέργειες «δεν είναι οπαδοί, είναι εγκληματίες, πρόσχημα είναι, πια, η ομάδα», ο Μ. Βορίδης διευκρίνισε, αμέσως μετά: «Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να διωχθούν επαρκώς, βαριά και προσηκόντως συμφώνως με τις πράξεις που έχουν κάνει. Αυτές είναι βαρύτατες κατηγορίες, στην πραγματικότητα πηγαίνουμε στο ανώτατο όριο ποινών […] εδώ, κυρίως, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με το πλαίσιο. Με την αφορμή που χρησιμοποιείται κάθε φορά για να γίνονται αυτές οι βαρύτατες εγκληματικές πράξεις. Η αφορμή είναι η αθλητική συνάντηση», επέμεινε εξ άλλου.

Για τη στάση της Αστυνομίας, είπε πως «έχει ενεργήσει, έχει κάνει αυτά τα οποία μπορεί να κάνει». Ειδικώς δε, για την κριτική που δέχεται η ΕΛΑΣ για τις μαζικές προσαγωγές στο γήπεδο την Πέμπτη, δήλωσε πως συμφωνεί απολύτως με τη δράση της Αστυνομίας. Εν προκειμένω, «έχει συμβεί ένα βαρύτατο κακούργημα, μια απόπειρα ανθρωποκτονίας, προφανώς ο ύποπτος είναι ακόμη εκεί […] η Αστυνομία θέλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ελέγχου προκειμένου να βρει ποιος είναι εκείνος που τέλεσε την πράξη […] (μήπως) έπρεπε να ανοίξουμε τις πόρτες να φύγει;», διερωτήθηκε ακόμη. Ενώ παρατήρησε ότι «όλες οι ομάδες θα έπρεπε […] να συνεργάζονται».

Στην πορεία της εκπομπής, αναδείχθηκε πάντως και μια άλλη πτυχή του ζητήματος «οπαδική βία». Με αφορμή μήνυμα τηλεθεατή, ο Μ. Βορίδης θυμήθηκε παλαιότερο περιστατικό, στο λιμάνι της Ραφήνας, όπου οπαδός της ΑΕΚ έβαλλε με ναυτική φωτοβολίδα κατά άνδρα του Λιμενικού Σώματος. Κατά σύμπτωση, ο υπουργός ήταν ο δικηγόρος του παθόντα και παραδέχθηκε ότι, όντως, η εκδίκαση της υπόθεσης διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση