HomeHL-9Σαν Σήμερα το 2008: Η κηδεία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Σαν Σήμερα το 2008: Η κηδεία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Τι είχε ζητήσει τότε ο Καραμανλής – Βίντεο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαν σήμερα, πριν από 15 χρόνια, στις 9 Δεκεμβρίου του 2008, τελέστηκε η κηδεία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στο Νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου. Ο 16χρονος μαθητής είχε χάσει τη ζωή του λίγες μέρες νωρίτερα από σφαίρα του ειδικού φρουρού Ε. Κορκονέα στα Εξάρχεια, συγκλονίζοντας την ελληνική κοινωνία.

Στην κηδεία συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, ενώ έξω από το νεκροταφείο είχαν σημειωθεί συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις των ΜΑΤ. Το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με τα επεισόδια να καταγράφονται από κάμερες και να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων για διαβουλεύσεις, ενώ στο διάγγελμά του αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση ενός θλιβερού γεγονότος.

«Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη», φώναζαν οι διαδηλωτές, που τις επόμενες ημέρες πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων.

Η τραγική απώλεια του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου έθεσε σε επίκαιρη συζήτηση τα θέματα της αστυνομικής βίας και των κοινωνικών ανισοτήτων. Οι εκδηλώσεις που ακολούθησαν αποτέλεσαν το ξεκίνημα ενός διαρκούς κινήματος για την αλλαγή και τη δικαιοσύνη.

Αλκινόη Μοσχίδου

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση