HomeHL-9Παύλος Πολάκης στη Βουλή: «Σε ότι αφορά στις αεροδιακομιδές το νομοσχέδιο δεν έχει καμία αξία»

Παύλος Πολάκης στη Βουλή: «Σε ότι αφορά στις αεροδιακομιδές το νομοσχέδιο δεν έχει καμία αξία»

Ποια είναι τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρώην υπουργού Υγείας - Βίντεο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συζήτηση πραγματοποιείται στην ολομέλεια της Βουλής για το φλέγον ζήτημα των αεροδιακομιδών, ο κ. Πολάκης έδωσε συγχαρητήρια στους γιατρούς του Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας, που δέχτηκαν ασθενή παρά το γεγονός ότι δεν εφημέρευαν. Η ομιλία του κ. Πολάκη ακολουθεί:

Θέμα: Ομιλία Π. Πολάκη στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Διάσωσης και τις Αεροδιακομιδές

Κύρια σημεία της ομιλίας:

Ο Π. Πολάκης ξεκίνησε την ομιλία του ευχόμενος ότι καλύτερο για την πορεία της υγείας του αστυνομικού που τραυματίστηκε στα χθεσινά απαράδεκτα επεισόδια ενώ έδωσε θερμά συγχαρητήρια στους συναδέλφους γιατρούς του Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας οι οποίοι παρόλο που δεν εφημέρευαν άνοιξαν για άλλη μια φορά το νοσοκομείο προκειμένου να δεχτούν τον τραυματία.

Ο Π. Πολάκης επικέντρωσε την ομιλία του στο θέμα των αεροδιακομιδών ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα του Αστεροσκοπείου τονίζοντας ότι δεν είναι επιστημονικά ορθό αλλά δεν είναι και υπέρ του Υπουργείου να μεταφερθεί το παλαιότερο ερευνητικό κέντρο της χώρας σε αυτό καθώς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι ακόμα απλά ένα “κέλυφος” καθώς δεν έχει ούτε καν οργανισμό. Ο λόγος που γίνεται αυτό, προφανώς έχει να κάνει με τα όσα έγιναν το καλοκαίρι με τις φωτιές και τις διαφορετικές ανακοινώνεις που έβγαλε το αστεροσκοπείο. Θέλετε απλά να ελέγξετε τη διοίκηση, τόνισε ο Π. Πολάκης.

Σχετικά με τις αεροδιακομιδές:

Το νομοσχέδιο που φέρνετε στη Βουλή είναι απλά σχέδια επί χάρτου. Σε ότι αφορά στις αεροδιακομιδές το νομοσχέδιο δεν έχει καμία αξία. Το μόνο που μετράει είναι οι μεταβατικές διατάξεις που δίνουν το δικαίωμα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασία να συνάπτει  συμβάσεις για την παροχή υπηρεσιών διάσωσης και αεροδιακομιδών με εναέρια ιδιωτικά μέσα και προσωπικό.

Σας προειδοποιώ, αντίστοιχη προσπάθεια έγινε το 2000 επί Σημιτικού εκσυγχρονισμού. Αγοράστηκαν τότε ελικόπτερα, αλλά το πτητικό έργο των αεροδιακομιδών δόθηκε στην Helitalia με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε 14 νεκρούς γιατί δεν τηρούνταν τα πρωτόκολλα ασφαλείας τα οποία με ευλάβεια τηρεί έκτοτε η ΠΑ.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αρχές του 2016, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, ανοίξαμε την πρώτη βάση αεροδιακομιδών στη Χαλκιδική, καλύπτοντας μια περιοχή που το καλοκαίρι έχει τεράστιο πρόβλημα λόγω αυξημένης κίνησης. Το 2020 την κλείσατε αυτή τη βάση.

Το Σεπτέμβριο του 2016, ανοίξαμε τη βάση της Σύρου, αίτημα των Κυκλαδιτών για 40 χρόνια, βάζοντας για πρώτη φορά τον ΕΟΠΥΥ να χρηματοδοτεί με 13 εκ € το χρόνο το ΕΚΑΒ για τις διακομιδές βαρέως πασχόντων, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από το 2012, ξεπληρώνοντας έτσι χρέη 90 εκ € που είχε το Υπουργείο Υγείας στο Άμυνας για τις αεροδιακομιδές από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Με τα λεφτά αυτά πέρα των άλλων χρηματοδοτήσαμε και τη λειτουργεία των πλωτών ασθενοφόρων όπου με τον μακαρίτη Βουλευτή, τον Σαντορινιό, πήραμε τα πρώτα τρία για Ρόδο, Λέρο και Νάξο. Σήμερα και τα τρία πλωτά δεν λειτουργούν και είναι έξω σε τάκους. Όσο για τη βάση στη Σύρο, εδώ και τρεις μήνες δεν έχει ελικόπτερο και λειτουργεί με ένα που έρχεται από τα Μέγαρα με συνέπεια να χάνεται χρόνος.

Επιπλέον, ανοίξαμε και τη βάση στο Άκτιο όπου το τελευταίο διάστημα δεν πετάει το ελικόπτερο το βράδυ.

Γιατί δεν βάζετε στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα ποσό της τάξης των 40 με 50 εκ € για αγορά ελικοπτέρων;  Εσείς ενώ έχετε σχεδόν κλείσει τις τρεις βάσεις που ανοίξαμε κάνετε ένα σχέδιο με έξι βάσεις, αλλά λέτε μέχρι να το καταφέρω, δηλαδή ποτέ, θα νοικιάζω υπηρεσίες από τους ιδιώτες.

Απλά θέλετε να φάτε τα 13 εκ € που παίρνει το ΕΚΑΒ από τον ΕΟΠΥΥ εκ των οποίων τα δυο τα τρώει ο καϊκτσής της Νάξου μιας και δεν λειτουργούν τα πλωτά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση