HomeHL1-Culture «Ο Εξορκιστής»: Η πιο τρομακτική ταινία όλων των εποχών επιστρέφει μετά από 50 χρόνια

 «Ο Εξορκιστής»: Η πιο τρομακτική ταινία όλων των εποχών επιστρέφει μετά από 50 χρόνια

 Σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πιο διάσημη αλλά και πιο εμπορική ταυτόχρονα ταινία – θρίλερ όλων των εποχών, «Ο Εξορκιστής» του William Friedkin, επιστρέφει, πενήντα ολόκληρα χρόνια μετά την πρεμιέρα του. Από τις 14 Δεκεμβρίου η θρυλική ταινία θα προβάλλεται σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια, αποκλειστικά, στο Studio new star cimena.

«Ο Εξορκιστής» έχει καταγραφεί στην παγκόσμια κινηματογραφική ιστορία ως η τρομακτικότερη ταινία όλων των εποχών καθώς σοκ που βίωσαν οι θεατές την εποχή που βγήκε στις αίθουσες ήταν πρωτόγνωρο. Πολλές και σημαντικές όμως ήταν και οι διακρίσεις που απέσπασε μεταξύ των οποίων δύο Όσκαρ.

Η μικρή Ρέιγκαν ΜακΝίλ ζει με την Κρις, μητέρα της και διάσημη ηθοποιό, σε ένα ήσυχο προάστιο της Ουάσιγκτον. Όμως, τώρα τελευταία η Ρέιγκαν δεν αισθάνεται καλά. Παρουσιάζει περίεργα κι ανεξήγητα συμπτώματα, όπως ανόρθωση του σώματός της από το έδαφος και άσκηση υπερφυσικών δυνάμεων. Οι γιατροί στους οποίους απευθύνεται για βοήθεια η απελπισμένη μητέρα σηκώνουν ψηλά τα χέρια τους, αδυνατώντας να εξηγήσουν το φαινόμενο. Τότε, η Κρις παίρνει την απόφαση να ζητήσει τη βοήθεια της εκκλησίας και συγκεκριμένα συναντά τον πατέρα Κάρας, που είναι παράλληλα και ψυχίατρος. Όταν ο τελευταίος αντικρίζει τη Ρέιγκαν, συνειδητοποιεί ότι η νεαρή κοπέλα είναι δαιμονισμένη, έχοντας καταληφθεί από ένα τρομακτικό δαιμονικό πνεύμα. Τότε, ο πατήρ Κάρας αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια του πατρός Μέριν, ειδικού σε ζητήματα εξορκισμού, προκειμένου να απαλλάξουν το άτυχο κορίτσι από τον δαίμονα. Ο γηραιός πατήρ Μέριν δέχεται, και ο εξορκισμός αρχίζει…

Στην ταινία παίζουν οι ηθοποιοί Μαξ φον Σίντοφ, Τζέισον Μίλερ, Έλεν Μπέρνστιν, Λίντα Μπλερ

Η ταινία ήταν βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτι. Το βιβλίο ήταν εμπνευσμένο από αληθινό εξορκισμό που έγινε το 1949. Αφορούσε ένα αγόρι στο Μέριλαντ με το ψευδώνυμο «Ρόναλντ Ντο» που υπέφερε από περίπου όσα αναφέρονται στην ταινία. Το κρεβάτι του σηκωνόταν στον αέρα ανεξήγητα, περίεργα σημάδια εμφανίζονταν στο δέρμα του, οι γιατροί σήκωναν τα χέρια ψηλά. Οι γονείς κάλεσαν έναν λουθηρανό ιερέα που παρέπεμψε σε καθολικό ιερέα, ο οποίος και έκανε τον εξορκισμό για αρκετές εβδομάδες. Ο Ρόναλντ πάντως έγινε καλά και έζησε μια καλή ζωή.
protothema.gr