HomeHL1-WorldΒενεζουέλα: Στην πλήρη προσάρτηση της μισής Γουιάνας θέλει να προχωρήσει ο Μαδούρο

Βενεζουέλα: Στην πλήρη προσάρτηση της μισής Γουιάνας θέλει να προχωρήσει ο Μαδούρο

Έπειτα από το δημοψήφισμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δηλώνει ότι θα προχωρήσει με τα σχέδιά του να καταλάβει το Εσεκίμπο, την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή που ανήκει στη γειτονική Γουιάνα.

Διέταξε μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC, την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία να εκδώσει άδειες εξόρυξης στην περιοχή ενώ και πρότεινε στην Εθνοσυνέλευση να ψηφίσει νομοσχέδιο που καθιστά την περιοχή τμήμα της Βενεζουέλας.

Οι πολίτες της Βενεζουέλας ενέκριναν την Κυριακή σε δημοψήφισμα και με ποσοστό άνω του 95% τη διεκδίκηση δικαιωμάτων επί του Εσεκουίμπο, αυξάνοντας τις εντάσεις. Αν και ψήφισε μόλις το 10% του εκλογικού σώματος, η διεκδίκηση του Εσεκίμπο έχει ευρεία υποστήριξη στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, η Γουιάνα έχει θέσει τις αμυντικές της δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού.

Σε μήνυμά του στο Facebook ο πρόεδρος της Γουιάνας Ιρφάν Αλί ανέφερε ότι είχε μιλήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και ότι ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο παρέμβασης.

«Πρόκειται για άμεση απειλή για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την πολιτική ανεξαρτησία της Γουιάνας. Η Γουιάνα το θεωρεί ως άμεση απειλή… και θα εντείνει τα προληπτικά μέτρα για να προστατεύσει το έδαφός της», επισημαίνει. Ακόμη, επιχείρησε να καθησυχάσει τους επενδυτές στη χώρας -και κυρίως τις πετρελαϊκές εταιρείες- ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή.

Η Βενεζουέλα υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι η απόφαση του 1899 για την ανάθεση της περιοχής με έκταση 159.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν άδικη και ότι ο ποταμός Εσεκίμπο πρέπει να είναι το φυσικό σύνορο, όπως ήταν το 1777, την εποχή της Ισπανικής Αυτοκρατορίας.. Η περιοχή πέρασε στην κυριαρχία της Γουιάνας μετά την ανεξαρτητοποίησή της.

Το ζήτημα βρίσκεται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, αν και η Βενεζουέλα ισχυρίζεται ότι το δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα να αποφανθεί σχετικά. Το δικαστήριο έχει προειδοποιήσει τη Βενεζουέλα να μην προβεί σε καμία ενέργεια που μπορεί να αλλάξει το status quo στο Εσεκίμπο.

Τη διαμάχη πυροδότησε η ανακάλυψη το 2015 πετρελαίου ανοιχτά των ακτών του Εσεκίμπο και ακόμη περισσότερο αυτόν τον Σεπτέμβριο όταν η Γουιάνα πραγματοποίησε δημοπρασία για τις άδειες εξερεύνησης στα εν λόγω ύδατα.

Υπενθυμίζεται ότι η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση